OMS: Epidemia de holeră din Yemen s-ar putea răspândi în timpul pelerinajului anual la Mecca

Data publicarii: 15-07-2017

Epidemia de holeră din Yemen, care a infectat până în prezent peste 332.000 de persoane, s-ar putea răspândi în timpul pelerinajului anual la Mecca (hajj), din luna septembrie, deşi autorităţile din Arabia Saudită sunt bine pregătite, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de Reuters.

     Pelerinajul atrage anual 2-4 milioane de musulmani, dintre care 1,5-2 milioane de străini, crescând riscul unor boli cum ar fi febra dengue, febra galbenă, Zika şi holera, a precizat OMS.

     Potrivit lui Dominique Legros, un expert în holeră la OMS, Arabia Saudită nu a avut de mulţi ani niciun focar de holeră, datorită supravegherii intense şi a testelor rapide pentru depistarea precoce a cazurilor.
    
"Nu uitaţi că azi vorbim despre Yemen, însă ei (Arabia Saudită, n.r.) primesc pelerini dintr-o mulţime de ţări endemice şi au reuşit să nu aibă vreun focar, în esenţă asigurând condiţii de viaţă bune, în special accesul la apă", a declarat acesta în cadrul unui briefing al ONU.
    
Perioada de incubaţie a holerei, care se răspândeşte prin ingestia de materii fecale şi provoacă diaree acută apoasă, este doar de câteva ore. Odată cu apariţia simptomelor, holera poate ucide în doar câteva ore dacă pacientul nu primeşte tratament. Persoanele la care apar simptome sunt însă doar vârful iceberg-ului, precizează Legros, în condiţiile la care la 80% dintre pacienţi acestea nu apar.
 
    Organizaţia Naţiunilor Unite a acuzat părţile aflate în conflict în Yemen şi pe aliaţii lor internaţionali, cum ar fi Arabia Saudită, de alimentarea acestei epidemii de holeră, care durează de 11 săptămâni, prin aducerea a milioane de persoane în pragul foametei şi prin împiedicarea accesului la asistenţa medicală.
    
În acest context, OMS a lansat un program de tratament de urgenţă, care se foloseşte de sistemul medical yemenit, aflat într-o stare deplorabilă, în încercarea de a detecta mai rapid cazurile şi de a preveni răspândirea bolii.

     Potrivit unei analize a datelor de la OMS realizată de Reuters, numărul de cazuri noi de holeră a continuat să crească cu aproximativ 6.000 pe zi, însă cel al deceselor pare sa fi scăzut semnificativ. Ratele mortalităţii au scăzut de la 20-40 în ultimele săptămâni la o medie de 9 pe zi în ultimele şase zile.
Sursa: Agerpres, 15-07-2017, Vizualizari 60
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK