OMS: Peste jumătate dintre decesele la nivel mondial nu au stabilită cauza (OMS)

Data publicarii: 18-05-2017

Peste jumătate dintre decesele la nivel mondial nu au stabilită cauza ce a dus la producerea lor, fapt ce îngreunează monitorizarea şi elaborarea de politici eficace, informează Reuters citând un anunţ dat publicităţii miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Pe de altă parte, îmbunătăţirea colectării de date statistice a făcut ca 27 de milioane dintre cele 56 de milioane de decese estimate la nivel mondial în 2015 să fie înregistrate cu o cauză stabilită. În 2005, doar circa o treime dintre decese aveau cauza stabilită, se arată în cel mai recent raport privind sănătatea la nivel mondial emis de agenţia pentru sănătate a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Potrivit OMS, mai multe ţări printre care se numără China şi Turcia, au făcut ''eforturi semnificative'' în privinţa colectării datelor. În Iran, 90% dintre decese sunt acum înregistrate cu detalii referitoare la cauze, prin comparaţie cu 5% în 1999.

În pofida îmbunătăţirii semnificative a situaţiei în ultimii ani, multe ţări nu colectează încă în mod periodic date de calitate superioară referitoare la starea de sănătate, susţine într-un comunicat Marie-Paule Kieny, director general adjunct în cadrul OMS. ''Dacă ţările nu ştiu de ce oamenii se îmbolnăvesc şi mor, este mult mai greu de aflat ce se poate face în această privinţă'', a spus ea.

OMS colaborează cu organismele abilitate din cadrul statelor pentru consolidarea sistemelor de informaţii din domeniul sănătăţii şi îmbunătăţirea calităţii datelor, a asigurat reprezentanta organizaţiei.

În acest an, raportul OMS este concentrat pe Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), un program de acţiune al ONU, desfăşurat la nivel mondial şi adoptat în 2015, care vizează datele privind sănătatea, mediul, igiena sau inegalitatea economică.

Potrivit acestuia, rata mortalităţii materne şi cea a mortalităţii infantile este în scădere - în 2015, rata de mortalitate neonatală la nivel mondial a fost de 19 la 1.000 de naşteri, iar rata de mortalitate a copiilor cu vârste sub 5 ani a fost de 43 la 1.000 de naşteri. De asemenea, în acelaşi an, circa 830 de femei au murit zilnic din cauza complicaţiilor apărute în timpul sarcinii sau la naştere.

În ceea ce priveşte bolile infecţioase, s-a descoperit că un număr estimat la 2,1 milioane de persoane au fost infectate cu HIV în 2015, cu 35% mai puţine decât în anul 2000.

La nivel mondial, în 2015, numărul cazurilor de malarie a fost estimat la 212 milioane, se mai arată în raportul care precizează că aproximativ 60% din populaţia care ar fi putut fi muşcată de ţânţarul care transmite această boală a avut acces la plase tratate cu insecticide în vederea prevenirii bolii. În 2010, doar 34% din acest segment de populaţie a avut acces la această metodă de prevenţie.

OMS a anunţat marţi că peste 1,2 milioane de adolescenţi din întreaga lume mor anual din cauze care pot fi în principal prevenite, printre care leziuni suferite în accidente de circulaţie, infecţii de tract respirator inferior şi sinucideri. Potrivit organizaţiei din cadrul ONU, majoritatea accidentelor ar putea fi evitate prin îmbunătăţirea serviciilor de sănătate, educaţie şi sprijin social.
Sursa: Agerpres, 18-05-2017, Vizualizari 58
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK