ONU, preocupată de o catastrofă sanitară în taberele de refugiaţi din Bangladesh

Data publicarii: 23-09-2017

Situaţia refugiaţilor musulmani rohingya în Bangladesh îngrijorează Naţiunile Unite şi ONG-urile care cer ajutor pentru a evita o catastrofă sanitară în regiune, întrucât nu există suficientă hrană, apă, accesul în tabere este dificil şi condiţiile de igienă de acolo sunt precare, relatează AFP.

Potrivit estimărilor ONU, vor fi necesare 167 milioane de euro (200 milioane de dolari) în următoarele şase luni pentru a înfrunta o criză umanitară catastrofală a refugiaţilor rohingya veniţi din Myanmar.

'Sunt întrunite toate condiţiile pentru ca o epidemie să fie declarată şi să devină o catastrofă de mare amploare', a explicat Robert Onus, coordonator de urgenţă al organizaţiei Medici fără frontiere (MSF), potrivit unui comunicat publicat joi seara. MSF este preocupată de asemenea de apariţia unor epidemii de holeră şi rujeolă.

Peste 429.000 de musulmani rohingya au fugit în Bangladesh în ultimele săptămâni pentru a scăpa de o campanie de reprimare desfăşurată de armata birmaneză şi calificată drept 'epurare etnică' de către ONU. Joi, preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat un 'genocid'.

La sosirea lor în Bangladesh, supravieţuitorii găsesc tabere supraaglomerate şi sunt constrânşi să plece sau să se instaleze ori să adăpostească sub simple prelate la marginea drumului. Iar ploile torenţiale din ultimele cinci zile au transformat în noroi întreaga zonă, provocând temeri de alunecări de teren.

'Taberele sunt suprapopulate în acest stadiu, ele sunt literalmente peste capacitatea existentă', a declarat la Geneva Andrej Mahecic, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), care vorbeşte despre riscul apariţiei unor boli.

'În fiecare zi primim adulţi pe punctul de a muri din cauza deshidratării', a explicat Kate White. 'De obicei, această situaţie este foarte rară la adulţi şi arată ca avem de-a face cu o urgenţă majoră', a spus ea.

Arabia Saudită a trimis 100 de tone de alimente, corturi şi saltele, în timp ce SUA au promis 32 de milioane de dolari Bangladesh-ului pentru a face faţă crizei.

Minoritatea rohingya este considerată ca fiind una dintre cele mai persecutate comunităţi din lume. Înainte de criza actuală, aproximativ un milion de membri ai comunităţii rohingya trăiau în Mynamar, dar din 1982 ei sunt consideraţi străini în această ţară, care le-a retras cetăţenia.
Sursa: Agerpres, 23-09-2017, Vizualizari 46
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK