Operația Cezariană la Cererea Maternă, riscuri și beneficii

©

Autor:

Operația Cezariana la Dorința Materna (OCCM) se refera la extragerea operatorie a fetusului fara a exista clasicele indicații (prezentație pelviana, sarcina gemelara etc) de cezariana. Deși este un act medical controversat, din ce in ce mai multe femei opteaza pentru acest tip de naștere din considerente diferite. Multe femei considera ca ar fi corect sa aiba controlul asupra unui eveniment care implica corpul lor. Altele au avut o experiența neplacuta cu o sarcina precedenta. Deși nu s-au efectuat studii randomizate care sa compare cezariana la cerere cu nașterea vaginala, in expunerea care urmeaza vom incerca sa scoatem in evidența poatențiale ricuri și beneficii ale unui astfel de act medical.

Potențiale Beneficii ale Cezarienei la Cerere:

1. Reducerea riscului de trauma perineala (vagin și rect). Deși multe femei considera ca nașterea naturala se asociaza mai frecvent cu incontinența urinara sau fecala, studii arata ca acest lucru nu este adevarat! Rata incontinenței fecale sau urinare nu difera semnificativ intre femeile care au avut cezariana fata de cele care au nascut natural. Subiectul ramane totuși controversat.
2. Prevenția decesului intrauterin tardiv (dupa 38 de saptamani) al fetusului. Frecvența acestui eveniment este aproximativ 1 la 1.000 (1 deces intrauterin la 1.000 de nașteri). Cu alte cuvinte, ar trebui sa facem 1.000 de cezariene la cerere ca sa evitam un deces fetal.
3. Reducerea afectiunilor neonatale non-respiratorii. Prin acestea ințelegem
Distocia umerilor (Reprezinta o potențiala complicație a nașterii vaginale in care umerii copilului se blocheaza in spatele osului pubian al mamei. Se asociaza cu o frecvența crescuta de trauma a plexului brahial și paralizie a membrului superior (mana)
Traume (Fracturi) osoase
Asfixiei (deficitul oxigenarii creierului bebelușului) in timpul travaliului legate de Prolapsul Cordonului Ombilical (Cordonul Ombilical iese inaintea capului!)
Boli infecțioase ale Nou Nascutului ce pot fi prevenite prin Cezariana: Encefalopatie Herpetica, Virusul Imunodeficienței Umane (HIV- SIDA), Virusul Papilomatozei Umane (HPV).

Potențiale Dezavantaje ale Operației Cezariene la Cerere:

1. Risc crescut de sangerare (in medie 1 Lt de sange in comparașie cu nașterea vaginala in care se pierde in medie 0,5 Lt)
2. Risc crescut de Tromboza Venoasa Profunda (Din cauza operației per se dar și a imobilitații legata de perioada recuperarii mai indelungata). Se refera la un cheag de sange care se formeaza in venele profunde ale picioarelor și care risca sa se detașeze și sa blocheze unu din vasele mari care alimenteaza plamanii cu sange. Poate fi fatal.
3. Risc crescut de infecție a uterului (Endometrita). Se poate complica cu septicemie care poate la randul ei sa fie fatala.
4. Risc crescut de complicații (Ruptura Uterina, Placenta Previa si Placenta Accreta) la cezarienele urmatoare.
Aici ar trebui sa specific ca in cadrul cezarienei, partea inferioara a uterului este secționata (pentru extragerea copilului) și cusuta. Ceea ce rezulta este o cicatrice la acest nivel. Daca o femeie cu o naștere prin cezariana la activ vrea sa nasca vaginal la o sarcina urmatoare, ea se supune un risc de aproximativ 7/1.000 de ruptura uterina. Ruptura uterina in timpul travaliului daca nu este corectata rapid prin operație (copilul trebuie scos din burta și uterul cusut) poate fi fatala.
Prin Placenta Previa ințelegem o placenta care ocupa o poziție joasa in interiorul uterului. In mod normal, placenta se afla departe de orificiul intern al colului uterin. In cazul placentei previa insa, ea se afla fie foarte aproape de orificiul intern al colului uterin fie chiar il acopera. Daca o femeie cu placenta previa intra in travaliu, ea risca o sangerare fatala. De aceea ea reprezinta inca o indicație de cezariana.
Prin Placenta Accreta ințelegem o placenta care invadeaza peretele uterin (ceea ce in mod normal nu se intampla). Rezultatul poate fi o hemoragie catastrofala, iar de multe ori, femeile cu placenta adanc invadatoare sfarșesc prin a avea histerectomie (scoaterea uterului) la cateva minute dupa extragerea copilului. Riscul de placenta ‘invadatoare’ crește odata cu numarul de cezariene pe care il are o femeie. (Risc de peste 50% dupa 3 cezariene) . Acest tip de placenta reprezinta marea spaima a obstetricianului.
5. Risc crescut de tulburari respiratorii (de cele mai multe ori benigne și tranzitorii) ale noului nascut. Prin aceste ‘tulburari’ ințelegem ‘Tahipnea Tranzitorie a Noului Nascut’ și ‘Sindromul de Detresa Respiratorie’. Se pare ca in timpul nașterii naturale, prin presiunea exercitata la nivelul toracelui copilului sunt eliminate anumite secreții din caile respiratorii ajutand astfel copilul sa respire mai eficient.
6. Risc crescut de adenomioza. Celule care in mod normal captușesc uterul pe dinauntru ajung sa invadeze peretele uterin provocand o inflamație aseptica. Condiție caracterizata clinic prin dureri puternice menstruale, sangerari menstruale abundente, dureri puternice abdominale in timpul actului sexual. Singurul tratament este histerectomia (operație de ‘scoatere’ a uterului).

Ce NU difera intre nașterea naturala si nașterea prin cezariana (1 cezariana)

Se pare ca mortalitatea in cazul nașterii naturale are aceași rata de mortalitate ca si in cazul unei prime operații cezariene programata.

In Concluzie:

Cuplurile care iși doresc 1 sau 2 copii pot opta pentru naștere naturala sau prin cezariana, punand in balanța avantajele și dezavantajele menționate mai sus. Avand in vedere numarul crescut de complicații care pot aparea dupa 3 cezariene, recomand nașterea pe cale naturala tuturor cuplurilor care iși doresc mai mulți copii (mai mulți de 3).

Data actualizare: 12-08-2013 | creare: 09-07-2012 | Vizite: 6464
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!