Operatia de transplant de ficat a Arhiepiscopului Christodoulos a fost intrerupta din cauza agravarii starii de sanatate a pacientului

Data publicării: 08-10-2007

Doctorii de la o clinica din Miami (Statele Unite ale Americii) care l-au operat luni pe arhiepiscopul Christodoulos, capul Bisericii Ortodoxe elene, care urma sa beneficieze de un transplant de ficat, au decis sa opreasca interventia chirurgicala dupa ce au observat ca starea de sanatate a pacientului s-a inrautatit, informeaza Associated Press si AFP, care citeaza surse oficiale din Atena.
    Inalta fata bisericeasca a fost diagnosticata cu cancer la ficat dupa ce a fost supus unei alte interventii chirurgicale in luna iunie a acestui an. Preafericitul Christodoulos a fost supus luni unei interventii chirurgicale la Spitalul Jackson Memorial din Miami, dupa ce a asteptat 50 de zile pentru ca un ficat compatibil sa fie gasit de doctorii americani.
    Operatia a fost supravegheata de renumitul chirurg grec Andreas Tzakis, expert in transplanturi, director al sectiei de transplant de organe umane din cadrul Universitatii din Miami. In timpul operatiei, Andreas Tzakis a observat ca starea arhiepiscopului s-a agravat din cauza raspandirii cancerului, conform unei surse oficiale de la Atena. Din aceasta cauza ”transplantul nu a fost posibil”, iar arhiepiscopul Christodoulos va ramane sub supraveghere medicala pentru cateva zile, sau chiar saptamani, pentru ca doctorii sa gaseasca o noua metoda de tratament, potrivit aceleiasi surse.
    Ales in fruntea Bisericii Ortodoxe a Greciei in anul 1998, arhiepiscopul Christodoulos a starnit deseori controverse din cauza faptului ca s-a implicat in probleme de ordin politic. Astfel, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Grecii fost contestat de unii dintre politicienii eleni pentru faptul ca s-a implicat in viata politica a tarii. Ei au fost deranjati de criticile publice ale inaltului prelat, care a abordat o gama larga de subiecte, printre care homosexualitate si globalizarea. Acesta a comentat si eforturile de aderare la Uniunea Europeana ale Turciei, dar si eforturile recente ale executivului de la Atena de a modera tonul nationalist intalnit in manualele de istorie din tara.
    In anul 2001 arhiepiscopul a avut un rol determinant in tentativele Bisericii Ortodoxe de a imbunatatii legaturile cu Biserica Catolica, atunci cand Preafericitul Christodoulos l-a primit la Atena pe Papa Ioan Paul al II-lea - prima vizita a unui Papa in Grecia de mai bine de 1.300 de ani - ignorand protestele venite din partea fanaticilor orotocsi greci. El a ”recidivat” anul trecut /2006/, atunci cand a intreprins o vizita istorica la Vatican, unde s-a intalnit cu Papa Benedict al XVI-lea, succesorul in Scaunul Pontifical al defunctului papa Ioan Paul al II-lea, si au semnat impreuna o declaratie comuna in care cei doi lideri religiosi reiterau necesitatea colaborarii intre cele doua Biserici crestine, in special pentru apararea vietii si pentru recuperarea radacinilor crestine ale Europei.
Sursa: Rompres, 08-10-2007, Vizualizari 460
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.