Operatii de indepartare a varicelor

©

Autor:

Operatii de indepartare a varicelor
Cauza principala a aparitiei varicelor este un defect in structura valvelor sau lipsa partiala a acestora, ceea ce duce la modificarea directiei de circulatie a sangelui.

Exista o serie de proceduri chirugicale de tratament pentru varice, insa nu oricine poate constitui un bun candidat pentru o operatie a varicelor.

• In cazul unei femei insarcinate este recomandat sa astepte cel putin 6 saptamani dupa nastere pentru a lua in considerare aceasta optiune, deoarece in multe cazuri varicele format in timpul saricinii se retrage si se estompeaza.
• Daca singura problema este cea de ordin estetic si nu aveti un disconfort creat de durere si inflamatie, atunci interventia chirurgicala nu este optiunea cea mai buna.
• Operatia varicelor este rezervata in general persoanelor care nu reusesc sa amelioreze aceasta problema prin tehnici profilactice sau o viata sanatoasa si echilibrata sau din motive estetice, doresc sa incerce si alte metode decat scleroterapia sau operatia cu laser pentru a reduce proeminenta venelor varicoase.

Ligaturarea chirugicala

Excluderea prin ligaturi (superior si inferior) a venei dilatate este una dintre metodele chirugicale de tratare a varicelor hidrostatice. Aceasta interventie implica o incizie la nivelul abdomenului (2-4 cm), identificarea venei sefene ce patrunde in vena femurala, unde este ligaturata (legata). Procedura de interventie se realizeaza sub efectul unei anestezii locale si nu necesita decat cateva zile pentru recuperare si vindecare.

In cazul varicozitatilor aparute pe gamba, in partea dorsala, incizia se va face in spatele indoiturii genunchiului.
Ligaturarea varicelor are o rata de recurenta destul de scazuta atata timp cat valvele venoase functioneaza corespunzator. Este o metoda alternativa pentru tratamentul varicelor, care conserva venele pacientului, in cazul in care acesta va necesita o interventie de bypass a arterei coronare, in viitor.

Crosectomie

In cazul unor varice mari, localizate pe traseul venelor safene interne sau externe (ce reprezinta colectorii principali ai venelor superficiale), se efectueaza o crosectomie. Aceasta metoda presupune intreruperea surselor de reflux ce furnizeaza sange in varicele afectate, urmata apoi de diferite tipuri de intreruperi ale venelor principale: stripping, excizii etajate, ligaturi de vene comunicante.

Avulsia (extragerea) varicelor

Avulsia varicelor rste o interventie ce indeparteaza vena varicoasa (proeminenta fata de nivelul pielii) printr-o serie de incizii facute prealabil.

Stripping

Interventia chirugicala de stripping (smulgere) a varicelor este o procedura de tip extern, efectuata sub efectul unei anestezii generale, in sala de operatii.

Procedura implica deschiderea celei mai mari dintre venele superficiale (safena) si cel putin doua incizii incizie facuta la ambele capete ale varicelui (la nivelul gleznei si la nivelul abdomenului, pantecelui sau genunchiului). Prin aceasta incizie, este introdus un intrument special, subtire, din plastic si plasat de-a lungul venei varicoase atasat de aceasta. Procesul efectiv consta in extragerea tubului odata cu varicele, de sub pielea pacientului.

Din cauza tehnicii aplicate, sansele de recurenta a varicelor sunt minime, deoarece fluxul sangvin a fost deja redirectionat natural datorita pierderii functionalitatii venei safene, iar vena afectata de acumularile de reflux sangvin este indepartata. Astfel, nu va fi afectat circuitul sangvin al organismului, prin piciorul respectiv, deoarece venele mai adanci conduc fluxul mai mare sange, iar majoritatea venelor varicoase indepartate chirugical sunt doar vene ce colecteaza sange de la suprafata pielii.

Aceasta metoda este aplicata pentru varice foarte mari, este traumatizanta pentru organism, lasa cicatrici, produce vanatai si posibile hemoragii. Sangerarea poate fi controlata cu ajutorul unor bandaje de presiune, insa zonele vinetii se mentin pana la cateva saptamani. Va fi remarcata o usoara amorteala si insensibilitate la nivelul piciorului, din cauza daunelor produse asupra nervilor pielii (din acest motiv nu este aplicat acelasi tratament pentru venele de sub genunchi). Perioada de recuperare dureaza intre 5 si 10 zile.

Flebectomie ambulatorie

Acest tip de operatie pentru varice (numita si mini- stripping), utilizeaza o sursa de lumina speciala ce marcheaza locatia venei afectate. Incizii mici la nielul pielii vor crea acces catre vena varicoasa, apoi cu ajutorul unor carlige chirugicale vor extrage vena din picior, insa procedura este mult mai putin traumatizanta si cicatricile sunt minime comparativ cu strippingul.

Procedura necesita anestezie locala sau regionala, vena varicoasa este indepartata in cadrul unui singur tratament, iar pacientul se poate intoarce la activitatile sale zilnice a doua zi. Posibile efecte secundare: invinetire si insensibilitate temporara.
Tratamentul ambulator (fara spitalizare), are avantaje multiple, varicele fiind in general o patologie ce nu necesita internare, anestezie generala sau rahidiana.

Flebectomie cu tehnica transluminala

Flebectomia cu tehnica transluminalaeste o metoda moderna de indepartare chirugicala a varicelor. O lumina speciala endovenoasa (in interiorul venei) este trecuta pe sub piele pentru a evidentia traiectul venei varicoase iar apoi aceasta este indepartata prin intermediul unui dispozitiv de suctiune. Aceasta metoda reduce numarul de incizii necesare pentru a indeparta chirugical un varice.

Chirurgia vasculara endoscopica

Acest tip de interventie chirugicala foloseste endoscopul, un mic dispoztiv optic, cu camera introdus pe traiectul venei varicoase, pentru a vizualiza anormalitatile vasculare si indepartarea cu acuratete a venelor afectate.
Procedura se efectueaza sub efectul unei anestezii epidurale, spinale sau generale, iar perioada de recuperare este de cateva saptamani. Este recomandata in special cazurilor grave de boli vasculare, cum ar si ulcerul varicos.

Data actualizare: 17-11-2019 | creare: 25-08-2009 | Vizite: 33142
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Varicele
  • Cum te protejezi de varice?
  • Varicele la tineri
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum