Operatiile estetice si arsurile solare

©

Autor:

Dupa ce ai suferit o interventie chirurgicala estetica sau o procedura cosmetica, medicul iti va face anumite recomandari in ceea ce priveste expunerea la lumina soarelui. Pentru a diminua aparitia cicatricelor chirurgicale sau a echimozelor ar trebui sa urmezi sfatul medicului intocmai. Cel mai bine este sa discuti despre expunerea la soare cu chirurgul plastician, insa iti putem oferi cateva sfaturi generale care te vor ajuta sa iti planifici lunile care urmeaza interventiei chirurgicale.

De ce ar trebui sa eviti expunerea la soare dupa operatiile estetice?

Este important sa iti protejezi pielea de razele soarelui dupa o interventie de chirurgie plastica sau dupa o procedura cosmetica, mai ales in cazul in care procedura a fost efectualta la nivel facial. Expunerea inciziei chirurgicale la lumina soarelui imediat dupa interventie poate agrava/urgenta aparitia cicatricelor, iar revenirea la o culoare naturala a pielii va dura exponential mai mult timp. De asemenea, exista o probabilitate mult mai mare de a suferi arsuri solare in primele cateva saptamani dupa operatie. Arsurile solare pot determina decolorarea permanenta a cicatricelor. Odata ce o cicatrice a fost afectata de arsurile solare, exista putine variante de a remedia prejudiciul permanent adus pielii tale.

Cum iti poti proteja pielea de soare?

Recomandabil ar fi sa eviti expunerea la soare timp de mai multe luni dupa interventia chirurgicala. Daca trebuie sa iesi in soare, asigura-te ca utilizezi creme de protectie solara cu un factor de protectie foarte ridicat (minimum SPF 30) de pe zona de incizie, chiar daca hainele acopera acest loc. Razele soarelui pot patrunde prin haine si ferestre, astfel incat ar trebui sa folosesti protectia solara pe tot parcursul zilei. Asteapta pana cand incizia este complet vindecata inainte de a aplica crema de protectie solara, pentru a evita infectarea. E mai bine sa porti haine realizate din materiale mai groase si sa eviti imbracamintea usoara precum costumele de baie sau tricouri subtiri, care pot expune zona de incizie razelor nocive ale soarelui. Unele tipuri de imbracaminte asigura partial evitarea expunerii la soare insa este recomandabil sa se utilizeze in continuare crema cu factor de protectie solara. Asigura-te ca ai citit cu atentie indicatiile de pe prospectul cremei de protectie si repeta aplicarea in functie de necesitatile individuale. (1)

Ce se intampla in cazul in care ai suferit o procedura cosmetica la nivelul fetei?

Expunerea la soare prea curand dupa peeling chimic, tratamente faciale cu laser, dermabraziune sau blefaroplastie poate duce la aparitia petelor pigmentare sau anormale. In cazul in care ai suferit o procedura cosmetica faciala, este indicat sa utilizezi crema de protectie solara si o palarie ori de cate ori te expui luminii soarelui. Alege o palarie in nuante neutre, cu boruri largi de jur imprejur, de cel putin trei centimetri. Evita palariile de paie, deoarece acestea pot permite patrunderea razelor solare la nivelul pielii. Retine ca borul unei sepci normale nu ofera o protectie suficienta la nivelul fetei, in cazul in care te afli in perioada post operatorie.

Dupa rinoplastie sau lifting facial trebuie sa eviti expunerea prelungita la soarea sau bronzarea. Expunerea la razele UV a unei incizii chirurgicale in proces de vindecare poate duce la hiperpigmentare, adica o intunecare a pielii, care se va estompa dupa o perioada foarte indelungata.

Tumefactia si inflamatiile

Un potential efect secundar al operatiilor estetice il reprezinta tumefactia. Orice expunere la surse de caldura, mai ales la soare, poate provoca agravarea tumefactiilor si a inflamatiilor. Pentru a reduce umflarea si inflamatia, trebuie sa eviti toate sursele de caldura (inclusiv soarele, semineele, monitoarele supraincalzite sau pernele electrice). In schimb, poti aplica gheata sau o compresa rece pe zona tumefiata. Soarele, ca orice alta sursa de caldura ce vine in contact cu pielea, va agrava inflamatiile. in primele 24 pana la 72 de ore dupa operatie, este recomandata folosirea compreselor in mod special pentru a reduce inflamatia. Evita soarele cu desavarsire pentru cel putin o saptamana dupa operatie si, pentru cele mai bune rezultate, limiteaza de asemenea expunerea in urmatoarele saptamani. (2, 3)

De ce ar trebui sa continui protejarea pielii de razele soarelui?

Chiar si dupa ce cicatricile chirurgicale s-au estompat, este important sa se limiteze expunerea la soare. Expunerea prelungita la soare poate duce la imbatranirea prematura a pielii, cauzand riduri si pistrui. Prea mult soare poate duce, de asemenea, la aparitia cancerului de piele. Aplicarea cremelor de protectie solara cu un minim factor de protectie 15 ar trebui sa fie parte din rutina de zi cu zi. Daca ai pielea sensibila sau suferi de o predispozitie catre acnee, cauta o crema hidratanta cu factor de protectie solara. Femeile pot alege, de asemenea, produse pentru machiaj cu factor de protectie solara.

Pielea bronzata inseamna piele deteriorata, astfel incat ar trebui sa eviti bronzarea pentru a-ti mentine pielea tanara si sanatoasa. (1)


Data actualizare: 18-11-2013 | creare: 18-11-2013 | Vizite: 6778
Bibliografie
1. Sun Exposure after Plastic Surgery, https://www.paulpinmd.com/sun-exposure-after-plastic-surgery/
2. HOW AND WHY TO REDUCE SUN EXPOSURE AFTER PLASTIC SURGERY, https://www.crawfordplasticsurgery.com/how-and-why-reduce-sun-exposure-after-plastic-surgery
3. SUN EXPOSURE AFTER FACELIFT SURGERY, https://www.jeffersonplasticsurgery.com/blog/sun-exposure-after-facelift-surgery
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Estetica feminina
  • Estetica masculina
  • Estetica masculina vs estetica feminina - diferente majore in abordarea procedurilor estetice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum