Oprirea furtului la CNAS e posibilă. Asociația Dăruiește Viață a găsit soluția și solicită implementarea până la finalul anului 2017

Data publicării: 05-09-2017

Oprirea furtului la CNAS e posibilă. Asociația Dăruiește Viață a găsit soluția și solicită implementarea până la finalul anului 2017

Asociația Dăruiește Viață a trimis ieri, 4 septembrie, la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate un document oficial prin care cere ca fiecare contribuabil să primească anual un raport cu serviciile medicale decontate pe contul lui de asigurat.

Funcţionari de rang înalt de la Casă Naţională de Asigurări de Sănătate, dar şi de la cea a municipiului Bucureşti, sunt bănuiţi că ar fi girat afaceri ilegale pe seama bolnavilor aflaţi în fază terminală sau imobilizaţi la pat. Acest lucru a fost posibil și din cauza faptului că nu există niciun fel de control asupra investigațiilor decontate pentru fiecare contribuabil în parte. În acest moment, o persoană nu știe ce servicii medicale au fost decontate pe cardul său de sănătate. S-ar putea să afle cu surprindere că are o boală de plămâni, o operație pe coloană și că ia medicamente pentru diabet, deși el nu a a fost decât o dată, în urmă cu un an, în cabinetul medicului de familie pentru o banală răceală.

Fraudarea sistemului de sănătate este posibilă atâta vreme cât nu există transparență și cât asigurații nu au acces la informații privind serviciile de sănătate de care au beneficiat în decursul unui an. Credem că accentul trebuie să se pună pe prevenție și pe găsirea  metodelor care să  limiteze și să descurajeze furtul. Ori, dacă fiecare cetățean care este asigurat în sistemul național de sănătate ar avea posibilitatea să verifice în fiecare an exactitatea deconturilor privind serviciile de care a beneficiat, ar face aproape imposibilă decontarea unor servicii fictive de către  CNAS”, a declarat Oana Gheorghiu, vicepreședinta Asociației Dăruiește Viață.

Formal, în acest moment, asiguratul are dreptul la aceste informații, conform Legii  nr. 95/2006, însă modalitatea prin care acest drept poate fi exercitat în mod efectiv fie nu este prevăzută de niciun act normativ, fie este îngropată în hățișuri birocratice care o fac foarte greu sau chiar imposibil accesat. Cerem Casei Naționale de Sănătate să implementeze cât mai rapid raportarea anuală a serviciilor medicale prestate asiguraților, astfel încât, la începutul anului 2018, fiecare asigurat să primească decontul serviciilor medicale de care a beneficiat în anul 2017”, a declarat Carmen Uscatu, președinta Asociației Dăruiește Viață.

Demersul nostru are ca scop final implementarea mai multor modificări legislative pentru crearea cadrului legal pentru obligarea CNAS, prin unitățile sale teritoriale, de a raporta periodic fiecărei persoane asigurate decontările făcute pentru tratamentele medicamentoase și îngrijirile medicale de care a beneficiat.

Asociața Dăruiește Viață solicită prin documentul depus la CNAS informații cu privire la:
1. Procedurile prin care CNAS realizează informarea fiecărui asigurat, cel puțin o dată pe an, asupra serviciilor de care beneficiază, precum și asupra drepturilor și obligațiilor sale.

2. Procedura și mijloacele prin care, în prezent, CNAS, prin unitățile sale teritoriale, informează pe fiecare asigurat despre decontările făcute pentru medicamentele și serviciile medicale de care asiguratul a beneficiat în decursul unui an.

3. Ce mijloace sunt folosite în prezent pentru transparența sistemului de asigurări sociale din perspectiva asiguratului.

 





Sursa: Asociația Dăruiește Viață, 05-09-2017, Vizualizari 171
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.