Organe artificiale: Un ficat creat in laborator plecand de la celule stem

Data publicării: 16-06-2010

Oamenii de stiinta au reusit sa produca in-vitro un ficat plecand de la celule stem. Cercetatorii de la Massachussetts General Hospital din Boston au desfasurat un experiment in mai multe etape, scrie site-ul maxisciences.com.

Mai intai, intr-o baie de detergenti, au eliminat celulele ficatului afectat al unui soarece donator, pastrand doar vasele sanguine si colagenul. Au insamantat apoi acest substrat cu celule stem sanatoase din ficat, care proveneau de la o cultura de celule ale pielii de la cel care urma sa fie tratat, pentru a elimina riscul respingerii. Alimentat cu sange artificial, s-a dezvoltat astfel un ficat nou, apt sa elimine toxinele. Acest organ artificial s-a putut pastra peste zece zile intr-o cutie Petri, fiind apoi transplantat la un soarece, care a supravietuit cateva ore.

Potrivit doctorului Korkut Uygun, seful echipei de cercetatori, este prima data cand a fost produs in laborator un asemenea organ transplantabil. Acest tip de cercetare, efectuata pe animale, este doar la inceput si va mai urma multa munca pana la sintetizarea unui ficat viabil si functional, care sa poata fi transplantat la oameni.

Aceasta realizare ar putea permite insa, in urmatorii cinci ani, folosirea unor parti de ficat artificial pentru 'repararea' organelor afectate ale unor pacienti accidentati sau alcoolici si cresterea sanselor de supravietuire ale persoanelor in asteptarea unor grefe. In Anglia, de exemplu, patologia ficatului afecteaza cel putin un milion de oameni.
Sursa: Agerpres, 16-06-2010, Vizualizari 400
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.