Organismele dezvolta rezistenta la antibiotice

Data publicării: 14-05-2008

Monitorizarea efectuata in ultimii 25 de ani de catre Spitalul de boli infectioase si tropicale "Victor Babes" a reliefat ca organismele dezvolta rezistenta la antibiotice, a declarat miercuri, pentru ROMPRES, dr. Maria Nica, de la Laboratorul de microbiologie al spitalului.
Ea a spus ca explicatia ar fi consumul excesiv de antibiotice, automedicatia, dar si faptul ca se subscrie in exces tratament cu antibiotice, mai ales de catre medicii de familie si, in special, pentru copii.
In opinia sa, ar trebui o restrictie mai mare in administrarea de antibiotice, pe de o parte, iar, pe de alta parte, ar trebui utilizate si alte clase de antibiotice, alte scheme de administrare.
Dr. Maria Nica a mentionat si faptul ca microbii sufera transformari, sub presiunea factorilor de mediu sau a sistemului de aparare al organismului.
Specialista considera ca medicii de laborator ar trebui sa participe la training-uri, sa se informeze mai bine asupra mecanismelor de rezistenta pentru ca de multe ori rezultatele pe care le dau laboratoarele sunt discutabile.
La Congresul International de Boli Infectioase si Microbiologie de la Barcelona, din aprilie, s-au abordat puncte de vedere privind noi posibilitati terapeutice si mecanisme de actiune ale antibioticelor, in special in terapia infectioasa.
Dr. Nica apreciaza ca ar trebui intensificata pregatirea medicilor rezidenti si a specialistilor, pentru a se pune la punct cu aceste lucruri, avand in vedere ca bacteriologia este o specialitate in mare parte netehnologizata.
Laboratorul de la Spitalul "Victor Babes" este singurul laborator public, acreditat conform standardelor europene. Aici vin cazuri din multe din spitale, nu numai de la "Victor Babes", si este foarte important ca diagnosticul sa fie corect si rapid, pentru a se institui un tratament tintit si eficient.
La Spitalul de boli infectioase si tropicale "Victor Babes" se desfasoara, miercuri, conferinta "Managementul medical modern in domeniul bolilor infectioase - II".
Presedintele Societatii Romane de Boli Infectioase, prof.dr. Ludovic Paun, a accentuat, cu acest prilej, asupra importantei bolilor infectioase si tropicale, amintind ca la acest spital a fost diagnosticat primul caz de SIDA. In opinia sa, trebuie o colaborare mai mare intre medicii umani si cei veterinari. El considera ca factorul etiologic comun al multor boli obliga sa se faca acest lucru.
Prof.dr. Ludovic Paun a subliniat ca pericolul gripei aviare si a sindromului respirator acut sever (SARS) nu a disparut, dimpotriva, s-a amplificat si asta presupune cooperare.
El a facut referire si la faptul ca omenirea se confrunta si cu bio-terorismul si, in opinia sa, acest lucru trebuie tratat cu seriozitate.
14-05-2008, Vizualizari 840
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.