Osteoporoza - o afectiune a societatii moderne

Data publicării: 04-06-2007

Osteoporoza este o afectiune a societatii moderne, tributara unui anumit stil de viata, dieta, miscare fizica, dar si prelungirii duratei de viata, a declarat pentru ROMPRES prof. dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon".
    In ceea ce priveste repartitia pe sectii si grupe de varsta, femeile sunt victime obisnuite ale osteoporozei din cauza pierderilor osoase post-menopauza induse de deficitul estrogenic. Se estimeaza ca circa 40-50% dintre femeile in varsta de peste 50 de ani prezinta conditiile de aparitie a unei fracturi osteoporozice. Barbatii sunt mai putin expusi, dezvoltand osteoporoza la varste mai inaintate.
    Prof. dr. Constantin Dumitrache spune ca la 3-4 femei exista si un barbat cu osteoporoza.
    Osteoporoza inseamna o scadere a masei osoase si a calitatii osului. Masa osoasa este considerata determinantul major masurabil al riscurilor fracturilor osteoporozice. Aceasta creste in timpul copilariei si adolescentei, pana la 20-25 de ani. Intre 20-25 de ani si 35 de ani este o perioada de platou, dupa care incepe sa scada, a explicat prof. dr. Dumitrache.
    Riscul maxim de boala este apreciat ca apare la femeile albe, asiatice, mici de statura, slabe si cu istoric familial pozitiv. Factorii de risc sunt multipli - deficitul estrogenic, pre si post-monepauza, stilul de viata, bolile endocrine, fumatul, alcoolul, cafeaua, afectiunile ginecologice, digestive, respiratorii si altele. Diagnosticul se pune pe seama prezentei simptomelor clinice - dureri osoase, locale sau generalizate,- a fracturilor netraumatice (principala complicatie a osteoporozei), a radiografiei simple, a metodelor imagistice complexe, care pot sa evidentieze aceasta afectiune. Practic, pana la diagnosticul propriu-zis al bolii se urmareste depistarea precoce a pacientilor cu risc osteoporotic.
    Osteoporoza atrage dupa sine cresterea riscului de aparitie a fracturilor produse spontan sau dupa traumatisme minime. Fractura de sold este cea mai raspandita, este fatala in 30% din cazuri. Ea reprezinta prima cauza de mortalitate la persoanele peste 75 de ani si a doua cauza la cei in varsta de 45-75 de ani. Recuperarea este incompleta si o treime din cazuri necesita ingrijiri pe termen lung.
    Preventia in osteoporoza ramane de importanta covarsitoare atat timp cat nu exista  nici o metoda de restabilire a calitatii osului atins de osteoporoza. Cele mai promitatoare tendinte de profilaxie le reprezinta incercarile de atingere a maximului de masa osoasa scheletica.
    Aceasta afectiune trebuie avuta in vedere de toate persoanele, deoarece  implica importante costuri socio-economice, care afecteaza milioane de persoane, provoaca o rata inalta de mortalitate si genereaza adesea o dependenta sociala. Se estimeaza ca necesarul de servicii medicale, ca si costurile aferente lor, vor creste semnificativ la inceputul secolului XXI.
Sursa: Rompres, 04-06-2007, Vizualizari 899
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.