Otravirea accidentala - primul ajutor

©

Autor:

Otravirea accidentala - primul ajutor
Otravirea reprezinta ingestia de substante toxice care pot avea efecte devastatoare in corpul uman. Uneori aceasta se poate produce accidental. Va spunem cum sa interveniti in astfel de cazuri.

Este foarte important ca in cel mai scurt timp de la descoperirea victimei, sa solicitati ajutor medical de urgenta, pentru a primi instructiunile necesare.
Furnizati telefonic urmatoarele informatii:

  • Varsta victimei
  • Denumirea substantei otravitoare (daca este cunoscuta), sau cel putin aspectul acesteia
  • Ce cantitate de otrava a inghitit victima (daca aveti macar o idee)
  • Cand a inghitit otrava
  • Daca victima a varsat sau nu
  • Cat timp dureaza pentru a duce victima intr-o unitate medicala

Pana la sosirea unui echipaj medical, trebuie aplicat urmatorul tratament de urgenta:

  • diluati otrava ingerata cu apa sau lapte cat de repede posibil! Nu dati insa suc de fructe sau otet pentru a neutraliza otrava.
  • incercati sa induceti victimei varsaturi, pentru a elimina otrava (insa numai la recomandarea medicului). Varsaturile pot fi provocate prin administrarea la un adult (peste 12 ani, cu exceptia unei greutati scazute) a doua linguri de sirop de ipeca.
    Unui copil intre 1 si 11 ani, o lingura de sirop de ipeca; unui copil de sub 1 an, doua lingurite de sirop. Doza trebuie urmata de pana de pana la doua pahare de apa sau lapte. Daca varsatura nu se produce intr-un interval de 15 pana la 20 de minute, mai repetati o singura data aceeasi doza.
    Nu oferiti in niciun caz victimei mustar sau sare de bucatarie, pentru a induce varsatura!
    Daca nu aveti la indemana sirop de ipeca, induceti varsatura prin gadilarea fundului gatului cu degetele sau cu coada unei linguri.
  • Daca varsaturile se produc, tineti victima cu fata in jos si cu capul mai jos decat restul corpului, pentru ca aceasta sa nu se inece cu voma. In cazul unui copil mic, asezati-l cu fata in jos pe genunchii dumneavoastra.

Atentie!
Niciodata nu se administreaza lichide de dilutie si nu se provoaca varsaturi daca victima este inconstienta sau are convulsii. De asemenea, nu induceti varsaturi daca nu cunoasteti natura otravii inghitite!

De asemenea, nu induceti varsaturi daca victima a inghitit:
  • un acid sau o baza puternica, de exemplu: un detartrant pentru curatarea WC-ului, substante de curatat rugina, inalbitor clorat, detergent de vase sau tablete de test glucoza.
  • un derivat benzenic: precum kerosen, benzina, lac de mobila.

In aceste situatii, oferiti-i victimei sa bea apa si nu lapte.

Motivul pentru care nu este recomandata provocarea varsaturilor in cazul otravirii cu acizi sau baze puternice este acela ca regurgitarea poate agrava leziunile produse la nivelul gatului si al esofagului.

Produsele petroliere pot patrunde in plamani in timpul varsaturii, provocand o pneumonie chimica secundara. Oricum, este bine sa retineti ca specialistul in toxicologie s-ar putea sa recomande provocarea varsaturii in cazul celorlalti produsi asociati (mai ales in cazul produsilor benzenici) care pot fi mult mai nocivi daca raman in corp.

Urmati intotdeauna cu strictete instructiunile unui specialist in toxicologie. Daca victima varsa, fie ca varsatura este spontana sau provocata, tineti-o cu fata in jos si cu capul mai jos de nivelul restului corpului, in asa fel incat sa nu se inece cu voma.

In cazul unui copil mic, asezati-l cu fata in jos pe genunchii dumneavoastra. Asigurati-va in momentul plecarii catre spital, ca ati luat recipientul in care se afla otrava si orice fel de material rezultat din varsatura depozitat in alt recipient, pentru a putea fi verificat in conditii de laborator.

Antidoturile mentionate pe etichetele substantelor otravitoare nu sunt intotdeauna corecte, mai ales daca termenul de valabilitate a substantei este depasit. Este bine sa consultati intodeauna un expert de la centrul de toxicologie, daca aveti posibilitatea.

Daca victima nu respira

  • Mentineti libere caile aeriene.
  • Efectuati manevrele de resuscitare respiratorie si circulatorie, daca este necesar.
  • Solicitati de urgenta asistenta medicala. Sunati la ambulanta, pentru a asigura transportul de urgenta la spital.
  • Nu uitati sa luati la spital si recipientul cu substanta otravitoare, la fel ca si orice fel de material rezultat din varsaturi.

Daca victima este inconstienta sau are convulsii

Mentineti caile aeriene libere si efectuati manevrele de resuscitare respiratorie, daca este necesar.
Largiti hainele prea stramte din jurul gatului si pieptului victimei.
Solicitati de urgenta asistenta medicala. Chemati ambulanta, pentru a asigura transportul urgent la spital. Victima va fi transportata intinsa cu fata in jos sau pe o parte.
Luati la spital si recipientul cu substanta otravitoare, cat si orice fel de material rezultat in urma varsaturilor.
Nu dati niciun fel de lichide victimei.
Nu incercati sa induceti varsaturile. Daca insa victima varsa spontan, asezati-o pe o parte, astfel incat sa nu se inece cu lichidele cu voma.

Pentru a preintampina astfel de situatii ce pot avea un final nefericit, este recomandat a nu se lasa la indemana medicamente sau substante cu potential toxic, mai ales daca acestea nu sunt etichetate in mod evident.
Copiii si varstnicii sunt printre cei mai expusi ingerarii din greseala a acestor substante, iar otravirea poate duce la moarte!

Data actualizare: 26-06-2022 | creare: 19-09-2012 | Vizite: 59322
Bibliografie
1."Primul ajutor in caz de otravire", https://www.medindia.net/patients/Firstaid_Poisoning.htm
2."Primul ajutor in caz de otravire", https://firstaid.ygoy.com/2010/07/16/poisoning-first-aid
3."Primul ajutor in cazul otravirilor", https://www.ou.edu/oupd/poison.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum