Pachetul majoritar al Antibiotice S.A. va fi vandut prin licitatie cu strigare

Data publicării: 19-11-2007

Pachetul de actiuni gestionat de stat la societatea comerciala Antibiotice S.A. Iasi va fi scos la vanzare prin licitatie cu strigare, potrivit Hotararii adoptate de Guvern in sedinta de luni, in acest sens fiind abrogata Hotararea nr. 794 din 2000 privind strategia de privatizare a societatii in cauza, inclusa in componenta "Privatizarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat".
    Prin prevederile acestui proiect de Hotarare, Guvernul preconizeaza ca prin metoda licitatiei s-ar reduce, potrivit estimarilor consultantului financiar al AVAS, riscurile acordarii unui potential ajutor de stat in cadrul procesului de privatizare.
    Actul normativ este menit sa faciliteze accelerarea privatizarii societatii si, in acelasi timp, sa asigure un tratament unitar aplicabil tuturor agentilor economici care se privatizeaza.
    Guvernul doreste, astfel, abrogarea unor norme de privatizare care reglementau in mod distinct privatizarea societatii Antibiotice S.A. susceptibile de a induce elemente de ajutor de stat, urmand ca aceasta sa fie privatizata in mod transparent si respectandu-se aquis-ul comunitar.
    Prin masura adoptata de Guvern nu se preconizeaza modificari ale veniturilor bugetare si de cheltuieli bugetare pe urmatorii patru-cinci ani.
    De asemenea, masura nu intra in contradictie cu legislatia in vigoare comunitara in materie.
    Proiectul de Hotarare a Guvernului va fi transmis spre analiza si avizare Consiliului Economic si Social, Consiliului Legislativ, Consiliului Concurentei si se va publica pe AVAS.
    Decizia Executivului a facut ca peste 150 de angajati ai fabricii de medicamente Antibiotice din Iasi sa picheteze sediul Prefecturii, nemultumiti de modalitatea prin care se va privatiza intreprinderea.
    Liderul sindical din fabrica, Vasile Stanga, a afirmat ca angajatilor nu le convine faptul ca AVAS intentioneaza sa privatizeze societatea prin licitatie cu strigare.
    Protestatarii spun ca in cazul in care nu se va schimba strategia de privatizare a fabricii de medicamente, protestele vor continua inca doua zile.
    "Protestam fata de un asemenea mod de a trata o societate care produce substante farmaceutice de importanta nationala si care, in dezvoltarea ei, nu a beneficiat de niciun fel de sprijin financiar considerat ajutor de stat, nu a produs pierderi, ci, dimpotriva, se afla in proces de dezvoltare continua avand piata si profit, platindu-si in acelasi timp obligatiunile catre bugetul de stat si cel local", a spus Vasile Stanga.
    Antibiotice Iasi are un capital social de 45.489.729.10 lei, respectiv un numar total de 454.897.291 actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. AVAS detine un numar de 241.174.148 actiuni reprezentand un procent de 53,0173% din total capital social.
    Antibiotice Iasi este unicul producator de pulberi pentru suspensii si solutii sterile injectabile, precum si al intregii game de tuberculostatice esentiale.
    Compania farmaceutica Antibiotice Iasi a raportat un profit net de 23,24 milioane lei pe primele noua luni din 2007, in crestere cu 22 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului 2006, cand s-a cifrat la 19,05 milioane lei, potrivit rapoartelor financiare publicate pe site-ul societatii.
    Valoarea cifrei de afaceri nete la sfarsitul perioadei ianuarie-septembrie 2007 a fost de 150,48 milioane lei, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 14,9 la suta. Exprimata in euro, cifra de afaceri a fost de 45,6 milioane euro, in crestere cu 23,03 la suta fata de perioda similara a anului trecut.
    Vanzarile pe piata interna au reprezentat 137,659 milioane lei in perioada de referinta (91,5 la suta din total cifra de afaceri) fata de 119,057 milioane lei in perioada ianuarie - septembrie 2006, in crestere cu 13,5 la suta.
    Cota de piata a companiei a fost de 3,1 la suta in primele noua luni ale anului
2007, cu un ritm de crestere in trendul pietei de aproximativ 10 la suta, din punct de vedere valoric.
    Cresteri valorice s-au inregistrat la comprimate (28 la suta), pulberi injectabile (ritm de crestere cinci la suta) si capsule (trei la suta). In cadrul claselor terapeutice cea mai mare crestere s-a inregistrat la clasa sistem cardiovascular (77 la suta fata de ritmul de crestere a pietei de 15 la suta), ceea ce a determinat consolidarea cotei de piata pe segmentul spitalelor la 5,6 la suta in anul 2007.
    Valoarea exportului realizat in perioada ianuarie - septembrie a acestui an este de aproximativ 5,23 milioane dolari.
    In 1999, Guvernul a semnat doua acorduri de imprumut cu BIRD in vederea finantarii Programului pentru Ajustare a sectorului privat si a Programului de dezvoltare institutionala a sectorului privat.
    Aceste programe includ componenta privind privatizarea a 64 de societati comerciale cu capital majoritar de stat, prin angajarea de servicii de consultanta de la banci de investitii si agenti de privatizare selectati prin oferte internationale.
    S.C. Antibiotice Iasi a fost una dintre cele 64 de societati comerciale care urma sa fie privatizata.
    Procesul de privatizare a fost declansat in ultima decada a anului 2000, dar acesta nu s-a finalizat prin semnarea unui contract de vanzare-cumparare de actiuni.
    In 2002, Guvernul a aprobat transferul pachetului de actiuni detinut la Antibiotice Iasi de catre Autoritatea pentru privatizare si administrarea participatiilor statului, la ministerul Sanatatii si Familiei.
    In 2005, Guvernul a aprobat transferul actiunilor detinute in numele statului de Ministerul Sanatatii la societatea Antibiotice S.A. in portofoliul AVAS.
19-11-2007, Vizualizari 462
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.