Pacienţii ar trebui să renunţe la tratamentul cu antibiotice înainte de perioada recomandată, dacă se simt mai bine (studiu)

Data publicarii: 28-07-2017

Mesajele oficiale susţin că un tratament cu antibiotice trebuie urmat până la capăt. Experţii britanici pun însă în discuţie această regulă sacrosantă, estimând că favorizează rezistenţa la medicamente, relatează joi AFP.

"I-am putea sfătui pe pacienţi să oprească tratamentul când se simt mai bine, în contradicţie cu avizul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)", scriu profesorul Martin Llewelyn, specialist în boli infecţioase, şi alţi nouă medici sau profesionişti din domeniul sănătăţii într-un articol publicat joi de revista medicală BMJ.

Antibioticele sunt medicamente menite să combată bacteriile, care sunt prescrise pentru o durată anume. Este un lucru recunoscut că utilizarea excesivă a antibioticelor creşte rezistenţa bacteriilor pe care ar trebui să le distrugă şi face, în consecinţă, aceste medicamente mai puţin eficiente.

În acelaşi timp, indicaţiile oficiale sunt ca pacientul să urmeze tratamentul până la capăt, chiar dacă starea sa se ameliorează, cu riscul de a dezvolta o rezistenţă.

"Această idee nu este susţinută de nicio probă şi a lua antibiotice mai mult timp decât este necesar creşte riscul de rezistenţă", apreciază semnatarii articolului, estimând că sunt necesare cercetări pentru a ameliora aceste consemne ale prescrierii de medicamente.

"Le cerem oamenilor politici şi medicilor să înceteze să promoveze mesajul conform căruia trebuie mers până la capătul tratamentului", adaugă ei.

Potrivit acestora, această idee "inexactă" s-a născut în perioada de dezvoltare a antibioticelor, în anii 1940, şi a rezistat în timp pentru că este "simplă şi uşor de pus în practică".

Articolul a fost bine primit de mai mulţi experţi independenţi.

"Am considerat mereu ilogic să spui că oprirea unui tratament antibiotic prea devreme ar favoriza apariţia bacteriilor rezistente", a comentat profesorul Peter Openshaw, preşedinte al Societăţii britanice de imunologie, citat Science Media Centre (SMC).

Potrivit acestuia, una dintre soluţii ar putea fi "utilizarea de antibiotice numai pentru a reduce infecţia bacteriană la un nivel la care ea poate fi combătută de sistemul imunitar al pacientului".

El subliniază totuşi că tratamentele cu antibiotice lungi sunt necesare în cazuri specifice, atunci când sistemul imunitar al pacientului funcţionează prost sau atunci când bacteria poate fi în stare latentă înainte de a lovi, cum se întâmplă în cazul tuberculozei.

"Este evident că obiceiurile de prescripţie trebuie schimbate. Volumul actual de antibiotice actual este prea ridicat", a afirmat un alt expert, profesorul Mark Woolhouse, de la Universitatea din Edinburgh, citat de SMC.

Rezistenţa la antibiotice este una dintre preocupările majore ale OMS. Organizaţia a publicat în luna februarie o listă de 12 familii de bacterii împotriva cărora consideră că este "urgent" să se dezvolte noi tratamente.
Sursa: Agerpres, 28-07-2017, Vizualizari 68
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK