Pandemia 2009-2010 - gripa porcina A/H1N1

©

Autor: Redacția ROmedic

Pentru a inlatura toate speculatiile si „parerile” ce circula in acest moment pe internet, ROmedic a adresat un set de intrebari catre Ministerul Sanatatii si Institutul Cantacuzino legate de Cantgrip, vaccinul impotriva gripei A/H1N1 dezvoltat la noi in tara si despre campania de vaccinare.
Va prezentam raspunsurile oferite de Dr. Mircea Panait in calitate de reprezentant al Institutului Cantacuzino.


Intrebari frecvente - raspunsuri ale Institutului Cantacuzino

Despre Gripa AH1N1

Despre vaccinul A/H1N1

1 Î: Cum îmi dau seama ca am gripa si ce trebuie sa fac?
R: Exista o simptomatologie comuna a racelii (guturaiului) - provocate de virusuri paragripale, a gripei umane - provocate de virusurile gripale umane si a gripei pandemice provocate de virusul pandemic (care are material genetic combinat de virus gripal suin cu virus gripal aviar si virus gripal uman). Atunci când o persoana începe sa tuseasca, sa stranute, sa-i curga nasul si ochii, sa aibe o stare subfebrila sau febrila ar trebui sa mearga la medicul de familie pentru un consult. Daca acesta considera ca este cazul, va trimite pacientul la un medic specialist de boli infectioase, care la suspiciunea de gripa pandemica îi va recolta pe un tampon secretie nazo-faringiana, punând apoi tamponul într-un flacon cu un mediu special preparat pentru supravietuirea virusului pâna la efectuarea testarii de confirmare/infirmare diagnostic. Flaconul ajunge la Institutul Cantacuzino, unde prin metode de biologie moleculara (amplificari PCR) se face confirmarea/infirmarea prezentei virusului A/H1N1 în secretiile prelevate. Rezultatul este transmis Autoritatii de Sanatate Publica de care tine spitalul/sectia de boli infectioase care a trimis proba. Daca rezultatul este pozitiv, pacientul trebuie sa fie izolat si tratat cu chimioterapice antivirale (Oseltamivir/Tamiflu, câte 2 cpr./zi timp de 1 saptamâna). Contactii pacientului (din familie si de la locul de munca) trebuie urmariti si testati pentru prezenta virusului, iar daca rezultatele testarilor sunt negative trebuie vaccinati. Astfel, se previne raspândirea bolii în focare.

2 Î: Care este diferenta între virusul gripal A/H1N1 si virusul gripal clasic?
R: Virusurile gripale pot fi clasificate în functie de nucleoproteina (NP) si proteina matriceala (M) în tipurile mari A, B si C, iar în functie de hemaglutinina (HA) si neuraminidaza   (N) în 16 subtipuri HA si 9 subtipuri N. Gazdele virusurilor gripale pentru virusurile de tip A sunt oamenii, pasarile, porcii, caii, mamiferele marine, pentru cele de tip B mai ales oamenii, iar pentru cele de tip C oamenii si porcii. Virusurile gripale de tip A produc cele mai grave gripe, fiind totodata si cea mai frecventa cauza de boala. În prezent, circula 3 subtipuri umane de virus A (H1N1, H1N2, H3N2), precum si virusul gripal B. Virusul gripei pandemice a aparut prin reasortari genetice între virusuri gripale porcin, aviar si uman.

3 Î: Care este diferenta între gripa comuna, gripa porcina si gripa aviara?
R: Am raspuns deja.

4 Î: Conform statisticilor curente, care este rata de deces în România în cazul gripei A/H1N1?
R: < 0,1%

5 Î: Care sunt complicatiile cele mai frecvente ale vaccinarii impotriva gripei A/H1N1?
R: Durere la locul injectarii.

6 Î: Când apreciati ca se va termina epidemia de gripa?
R: Evolutia unei pandemii de gripa (estimata dupa modelul pandemiilor anterioare) este de 8-16 luni, focarele pandemice locale/regionale evoluând în 1-3 valuri fiecare a câte 3-4 luni.

7 Î: Care sunt persoanele cele mai predispuse sa faca gripa?
R: Persoanele care lucreaza în domeniul sanitar, al sigurantei nationale, gravidele, persoanele imunodeprimate, cele cu probleme cronice de sanatate, copiii aflati în colectivitati scolare si care nu se vaccineaza!
 
8 Î: Care sunt persoanele care, daca fac gripa, au risc mai mare de complicatii?
R: Gravidele, copiii sub 5 ani, persoanele peste 65 ani cu afectiuni cronice sistemice sau de organ, persoanele institutionalizate.

9 Î: Care este tratamentul în cazul gripei A/H1N1?
R: Chimioterapice antivirale specifice, simptomatice, la care în cazurile grave se adauga terapie intensiva, ventilatie asistata.

10 Î: Precizati compozitia vaccinului antigripal A/H1N1.
R: O doza de 0,5mL de suspensie injectabila de Cantgrip contine: antigen de virus gripal (cultivat pe oua de gaina provenite din colectivitati de gaini sanatoase), inactivat, echivalent tulpinii A/California/7/2009 (H1N1) (X-179A) cu 15 micrograme de hemaglutinina. Vaccinul corespunde recomandarilor OMS si deciziei UE privind pandemia de gripa. Ca excipienti, Cantgrip contine tiomersal si o solutie tampon salina (clorura de sodiu, fosfat monoacid de sodiu, fosfat monopotasic, aldehida formica si apa pentru preparate injectabile). Vaccinul este inactivat, splitat si nu contine adjuvanti! Deci, povestirile unor neurochirurgi despre squalen (MF-59), ale altor "cunoscatori" despre riscul de boala Alzheimer (prin tezaurizarea aluminiului) sau despre cultivarea vaccinului pe linii celulare de neoplasme umane nu au nici cea mai mica legatura cu realitatea!

11 Î: Vaccinurile din strainatate pot fi folosite în România
R: Da, întrucât toate contin acelasi antigen de virus gripal. Sigur, difera prin concentratia de HA, adaugarea de adjuvanti etc.

12 Î: Exista mai multe tipuri de vaccin antigripal A/H1N1 în România?
R: Nu.

13 Î: Persoanele vaccinate pot face boala asimptomatic? Pot fi purtatori sanatosi? Pot transmite ei virusul?
R: Persoanele vaccinate nu mai fac niciodata boala, nu sunt purtatori si nu transmit acest virus.

14 Î: Considerati ca s-au facut suficiente studii si cercetari într-un timp atât de scurt pentru a studia eventuale efecte (adverse sau nu) ale vaccinului asupra organismului uman?
R: Da. Timpul nu a fost deloc scurt. Consider ca Agentia Nationala a Medicamentului nu face cadou autorizatiile de punere pe piata ale nici unui produs fabricat de indiferent ce producator român. Daca ANM ne-a dat aceasta autorizatie, înseamna ca vaccinul Cantgrip o merita.

15 Î: Ce efecte adverse are vaccinul? Cu ce se deosebeste de vaccinurile contra A/H1N1 despre care se spune ca ar avea efecte secundare periculoase (ce compusi contine, ce cantitati)?
R: Vezi raspunsul la întrebarea nr. 10.

16 Î: Ce efecte ar putea aparea în urma vaccinului care, însa, se pot încadra în gradul de normalitate? Când trebuie sa se alarmeze persoana vaccinata?
R: Daca se simte rau, persoana vaccinata trebuie sa-si consulte medicul de familie, care îi cunoaste toate problemele de sanatate si ar trebui sa poata discerne între efectele secundare ale vaccinarii si evenimente care coincid cu perioada post-vaccinare dar nu au nici o legatura cu imunizarea.

17 Î: De ce vaccinul a fost încredintat medicilor de familie daca înca nu erau finalizate testele vaccinului pe copii si gravide (în decembrie 2009)?
R: Pentru ca sa poata vaccina restul categoriilor din populatie, îngradind astfel raspândirea virusului.

18 Î: Virusul sufera mutatii în timp, poate chiar sa se încruciseze cu un virus gripal obisnuit. Ce efect ar avea vaccinul în acest caz?
R: I-ar proteja pe cei vaccinati, macar partial, de noua varianta de virus.

19 Î: Apar informatii cum ca aceasta pandemie declarata va mai dura înca 2 ani. Se poate stabili când si în ce conditii virusul va disparea de la noi din tara?
R: Estimari si speculatii se pot face multe, un lucru este cert: daca populatia va continua sa refuze vaccinarea, amenintarea gripei pandemice nu se va termina prea curând în România.

20 Î: Vom fi nevoiti sa importam vaccin contra A/H1N1 sau INstitutul Cantacuyino poate face fata unei eventuale cereri mai crescute de vaccin?
R: Institutul Cantacuzino face fata de 89 de ani necesitatilor populatiei României si, cu siguranta se va descurca si cu o cerere crescuta de vaccin pandemic (spre disperarea celor care sustin pentru comisionae importul de vaccinuri). Deocamdata, sunt foarte multe doze neutilizate.

21 Î: Cine nu se poate vaccina (contraindicatii absolute)?
R: Persoanele alergice la ouale de gaina, neomicina si penicilina, precum si cele care sufera de infectii severe acompaniate de febra.

22 Î: Cine necesita atentie speciala în vederea vaccinarii (contraindicatii relative)?
R:  Persoanele cu patologie cronica cardiovasculara, neurologica, pulmonara, cu boli autoimune carora li se administreaza medicatie specifica, precum si cele cu antecedente de alergii severe/soc anafilactic.

23 Î: Interactiuni medicamentoase. Exista medicamente care interfera cu acest vaccin?
R: Vaccinul nu trebuie amestecat în aceeasi seringa cu alte medicamente deoarece lipsesc studiile de compatibilitate.


Raspunsuri oferite de:
Dr. Mircea Panait, MD (Internal Medicine-Nephrology), PhD (Immunology)

Sef Serviciu Relatii cu Publicul si Comunicare

Presedinte Comisia de Etica

Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino"

Adresa: Splaiul Independentei 103, 050096, Sector 5, Bucuresti

Tel: 021.306.93.19

Fax: 021.306.93.07

Web page:www.cantacuzino.ro


Data actualizare: 17-03-2014 | creare: 22-01-2010 | Vizite: 17730
Bibliografie
Institutul Cantacuzino, link: https://www.cantacuzino.ro
OMS - Organizatia mondiala a sanatatii, link: https://www.who.int/en/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Răceală sau gripă?
  • Hormonii feminini ar putea proteja femeile de efectele gripei
  • Siguranța medicamentelor pentru gripă în sarcină
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum