Paralizia nervul glosofaringian

©

Autor: Redacția ROmedic

Nervul glosofaringian sau nervul cranian IX este un nerv mixt, avand origine bulbara. El asigura sensibilitatea gustativa, inervatia muschilor faringelui, laringelui si secretia glandelor parotide.

Nervul contine fibre somatomotorii, visceromotorii si fibre senzitive.
Fibrele somatomotorii isi au originea in partea superioara a nucleului ambiguu.
Fibrele motorii ale nervului IX se distribuie la constrictorul superior al faringelui, la muschiul stilofaringian si stiloglos.
Fibrele visceromotorii isi au originea in nucleul salivar inferior, se unesc cu nervul lui Jackobs, iar apoi trec in nervul mic pietros profund. Nervul ajunge astfel in ganglionul otic. Fibrele ganglionului otic inerveaza glanda parotida prin intermediul nervului auriculotemporal.
Fibrele senzitive din componenta nervului IX asigura sensibilitatea marginii posterioare a valului palatin, sensibilitatea faringelui, amigdalelor, a trompei Eustache si a urechii medii. De asemenea asigura sensibilitatea gustativa pentru treimea posterioara a limbii.

Manifestari clinice

Leziunea unilaterala a nervului glosofaringian are ca rezultat paralizia constrictorului superior al faringelui. Pacientul are o jena in inghitirea alimentelor solide.
De asemenea, peretele posterior al faringelui se deplaseaza catre partea sanatoasa atunci cand bolnavul pronunta vocalele „o” sau „a”.
Reflexul faringian este abolit sau diminuat de partea paralizata.

Sunt prezente si tulburarile de sensibilitate. Se poate intalni astfel o hipoestezie sau o anestezie la nivelul faringelui si in regiunea treimii posterioare a limbii. Bolnavul nu mai este capabil sa simta gustul amar, care este inregistrat de portiunea posterioara a limbii. Iritatia fibrelor senzitive poate duce la aparitia unei nevralgii cu caracter particular.

In cazul paraliziei bilaterale a nervului glosofaringian se intalnesc tulburari grave de deglutitie, cu refluarea lichidelor pe nas in momentul deglutitiei. Aceasta se intampla deoarece sunt paralizati stalpii posteriori ai valului palatin si portiunea superioara a constrictorului superior al faringelui.

Data actualizare: 02-05-2013 | creare: 04-02-2009 | Vizite: 14483
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum