Paraziti la copiii mici

©

Autor:

Paraziti la copiii mici
Copiii mici care interactioneaza cu multe persoane straine sunt predispusi la infectarea cu diversi paraziti si viermi. Acesti paraziti sunt organisme mai mari in dimensiune decat bacteriile si care invadeaza organismul uman, provocand infectii si alte probleme medicale. Cel mai des intalniti paraziti la copiii mici traiesc in sistemul gastro-intestinal, insa si alte parti ale corpului pot fi invadate, inclusiv creierul. Majoritatea dintre noi crede ca viermii si parazitii sunt un rezultat al conditiilor insalubre de igiena, insa de multe ori nu este cazul.

Infectiile parazitare pot avea un caracter sever sau bland, pentru copiii mici putand reprezenta un pericol vital. In general, parazitii duc la malabsorbtia substantelor nutritive esentiale pentru organism, provocand anemie, probleme de crestere si slabirea sistemului imunitar. Principalele cai de intrare a parazitilor in organism sunt cavitatea bucala, pielea si talpa piciorului, sau prin contactul direct cu persoanele, obiectele si apa contaminate.

Simptomele infectiilor parazitare depind de severitatea si tipul infestarii. Parazitii pot ramane nedetectati timp de mai multi ani in organism, insa sunt prezenti in materia fecala. Simptomele obisnuite includ greata, varsaturi, dureri abdominale si diaree. In cazuri extreme, copilul infestat cu paraziti scade in greutate si este malnutrit.

pediculoza sau infestarea cu paduchi

Paduchii sunt vietati parazitare ce locuiesc pe scalp si fire de par. Aceasta infectie este una dintre cel mai des intalnite, in special in comunitatile de copii mici.

• Cum se raspandeste pediculoza la copiii mici
Paduchii se raspandesc prin contact direct, de pe un scalp pe altul sau de pe haine / perna pe scalp. Acesti paraziti pot supravietui cateva zile si fara contact uman, astfel incat copilulu mic se poate infeta si de la un obiect personal al altui copil. Cei mai predispusi la aceasca infectie sunt copiii care se joaca impreuna cu alti copii.

• Simptomele pediculozei
Veti recunoaste usor aceste vietati daca priviti indeaproape scalpul copilului. Paduchii si ouale lor sunt atasati de firele de par, aproape de piele. Principalul simptom al pediculozei este mancarimea, insa aceasta nu apare imediat dupa infectie.

• Ce trebuie sa faceti
Majoritatea medicilor recomanda un sampon special anti-paduchi, insa puteti incerca si tratamente alternative - ulei de masline, ulei din arbore de ceai sau vaselina, cu care puteti sufoca paduchii. Pieptanati copilul cu un pieptene cu dintii foarte desi, pentru a elimina ouale paduchilor. Este foarte important sa spalati la 60°C toate asternuturile, hainele, periile si accesoriile pentru par, sa aspirati temeinic si sa sigilati jucariile de plus pentru doua saptamani.

• Preventie
Nu lasati copilul sa imprumute palarii, fesuri sau alte accesorii care vin in contact direct cu parul, de la alti copii.

scabia sau raia la copiii mici

Scabia reprezinta infectia cu parazitul Sarcoptes scabiei. Parazitii sapa mici tuneluri in piele, unde isi depune excrementele si ouale. Acestea irita pielea, provocand prurit, apoi rani rezultate in urma scarpinatului.

• Cum se raspandeste scabia
Parazitii se transmit prin contact direct si, la fel ca la oxiuroza, daca cel mic are raie, cel mai probabil toata familia este infectata.

• Simptomele scabiei
Mancarime intensa. In plus, daca ies la suprafata, parazitii sunt vizibili cu ochiul liber - niste punctisoare negre. Simptomele pot fi evidente abia la 3 - 6 saptamani dupa infectare.

• Ce trebuie sa faceti
Tratamentul medicamentos este prescris de catre medicul pediatru, insa infectia persista daca nu sunt tratati toti membrii familiei, simultan. Spalati toate hainele si asternuturile din casa, cel putin cele care au fost folosite in ultimele 3 zile.

Oxiuroza sau Enterobioza la copiii mici

Oxiurii - Enterobius vermicularis - sunt viermi care traiesc in intestine, au culoare alba, sunt subtiri ca firele de par si au dimensiuni intre 2 si 13 mm. Seara, femela iese la exterior prin anus si depune oua, ceea ce produce mancarimi acute. Ouale ajung la maturitate dupa 6 ore. In cazul copii lor cu Oxiuri, toti membrii familiei sunt infestati.

• Cum se raspandeste oxiuroza
Acest parazit infecteaza organismul uman pe cale orala - ouale patrund prin sistemul gastric in intestinul subtire, iar puii avanseaza in colon. Aceasta boala mai este numita si "boala mainilor murdare", deoarece are transmitere buco-anala: copilul infestat se scarpina la fundulet, apoi pune manuta infectata cu ouale parazitului pe diverse obiecte sau baga mana in gura si se auto-contamineaza. Ouale parazitului traiesc 2 saptamani, astfel incat infestarea se face cu usurinta de pe obiectele contaminate.

• Simptomele oxiurozei
Principalul simptom este pruritul anal foarte puetrnic, mai ales seara si noaptea. Mancarimea apare la 2 - 4 saptamani dupa ingerarea oualor. Copilul este nelinistitit in timpul noptii si poate avea insomnii. Pruritul dispare pana dimineata. La fetite, oxiurii pot avansa pana in vagin. Scarpinandu-se, fetitele pot provoca scurgeri vaginale.

• Ce trebuie sa faceti
Daca observati ca cel mic are mancarimi la fundulet, seara si noaptea, puteti face un test simplu - lipiti o banda adeziva / scotch pe anusul copilului, apoi dezlipiti si duceti proba la medic pentru a o examina la microscop. Daca rezultatul este pozitiv, medicul va prescrie o doza unica de tratament, urmata de o a doua doza dupa 2 saptamani. Datorita faptului ca boala este foarte contagioasa, se recomanda tratarea tuturor membrilor familiei. Este indicat sa spalati intreaga lenjerie, prosoapele si jucariile de plus, la fiecare 2 zile si la cel putin 60°C.

• Preventie
Oxiurii prospera daca dieta contine mult zahar si carbohidrati, astfel incat eliminarea sau cel putin reducerea acestor elemente din dieta poate evita infestarea. Insa cel mai important lucru in prevenirea infectiei cu acest parazit este igiena riguroasa - invatati copiii sa se spele pe maini; pastrati unghiile copiilor foarte scurte; spalati copilul la fundulet in fiecare dimineata.

Giardiaza sau lambliaza la copiii mici

Giardiaza este o infectie parazitologica a tractului digestiv, cu un parazit microscopic numit Giardia lamblia, care se gaseste in apa contaminata. Acest parazit se ataseaza de interiorul intestinului subtire, sabotand absorbtia de grasimi si carbohidrati din alimentele ingerate. Giardia traieste mai bine de 2 luni in apa rece, iar copiii mici sunt de 3 ori mai predispusi la aceasta boala decat adultii.

• Cum se raspandeste giardiaza
Parazitul se raspandeste prin contactul cu apa sau fecalele animalelor contaminate. Boala se poate transmite cu usurinta in centrele de ingrijire a copiilor. Perioada de incubatie este de 1 - 3 saptamani de la expunere.

• Simptomele giardiazei
Boala se manifesta la copiii mici prin diaree severa, gaze si crampe abdominale, pierderea apetitului, varsaturi. Datorita faptului ca organismul nu mai absoarbe grasimea din alimente, materiile fecale sunt lucioase, plutesc si au un miros pestilential.

Daca simptomele dureaza mai mult de 5 - 7 zile, copilul pierde din greutate sau indica semne de malnutritie. Simptomele giardiazei cronice sunt gaze intestinale, dureri abdominale in zona de deasupra ombilicului, materii fecale apoase.

• Ce trebuie sa faceti
Medicul pediatru indica un tratament care dureaza in general 5 - 7 zile. Atentie! Diareea prelungita duce la deshidratarea copilului.

• Preventie
Daca nu sunteti siguri de sursa, nu dati copilului sa bea apa de la robinet si nu spalati vasele sau gatiti cu aceasta. Cu atat mai mult, feriti copilul de apa de izvor sau din parau, atunci cand va aflati in aer liber.

ascaridioza sau limbrici la copiii mici

Ascaris lumbricoides este cel mai mare vierme intestinal, ce produce una dintre cele mai comune infectii parazitare la oameni - limbrici, de obicei in mediile cu igiena precara. Dimensiunile parazitilor variza intre 15 si 25 cm la masculii adulti si 25 - 35 cm pentru femele. Viermii pot avea grosimea unui creion si traiesc pana la 2 ani. Infectia este mai grava cu cat numarul parazitilor este mai mare. Din acest punct de vedere copiii sunt mai predispusi la aparitia obstructiei intestinale, avand intestinele mai mici.

Odata ce sunt ingerate, ouale ajung in intestine, unde eclozeaza. Larvele ajung in peretii intestinelor, apoi circula prin sange pana in ficat si plamani, se ridica in gat, de unde sunt inghititi. Astfel viermii ajung din nou in intestinul mic, unde cresc, se maturizeaza si depun oua. Viermii ajung la maturitate in 2 luni dupa ingerare.

•  Cum se raspandeste ascaridioza sau limbricii
Contaminarea cu ascaris se face pe cale orala, prin ingerarea alimentelor sau lichidelor infestate cu ouale viermilor. Copiii mici sunt mai vulnerabili la infestarea cu limbrici, deoarece au tendinta sa introduca tot felul de lucruri in gurita.

•  Simptomele limbricilor
In general, limbricii se manifesta prin discomfort abdominal, pierderi in greutate si carenta de vitamine. Cu cat numarul viermilor este mai mare, cu atat simptomele sunt mai grave. Limbricii nu produc anemia asociata de obicei cu infestarile parazitologice, deoarece viermii isi iau nutrientii din hrana partial digerata.

O infestare mai putin grava se manifesta prin prezenta viermilor in scaun, tuse cu expectoratie de viermi, pierderea apetitului, febra si respiratie greoaie. Cazurile mai severe se manifesta prin varsaturi, incapacitatea de a respira, distensie abdominala, dureri abdominale acute, blocaj la nivelul intestinelor si a tractului biliar (ficat si vezica biliara).

•  Ce trebuie sa faceti
Medicul prescrie tratamentul antiparazitar pentru eliminarea viermilor. Dupa 3 saptamani se va verifica daca mai exista paraziti in organism. Simptomele dispar in aproximativ 1 saptamana de la inceperea tratamentului. In cazuri de obstructie sau infectie abdominala, este necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea viermilor.

Pentru a preveni reinfectarea trebuie sa pastrati conditii de igiena maxima, sa deparazitati animalele de casa, sa pastrati unghiile copilului scurte si curate, sa sterilizati hainele si asternuturile contaminate.

•  Preventie
Cea mai mportanta masura de preventie este pastrarea unor conditii de igiena stricta, si anume indepartarea deseurilor umane in conditii sigure. Invatati copiii sa se spele pe maini, in special inainte de masa si dupa ce au fost la toaleta si nu-i lasati sa introduca obiecte in gura.

Cryptosporidioza la copiii mici

Cryptosporidium este un parazit protozoar ce produce o infectie acuta la nivelul tesutului epitelial al intestinelor. Aceasta infectie este asociata deseori cu utilizarea piscinelor, datorita ingerarii accidentale a apei infestate. Parazitii sunt rezistenti la clorul si solutiile de dezinfectare utilizate pentru apa.

•  Cum se raspandeste cryptosporidioza
Cryptosporidioza se raspandeste prin fecalele infestate si adesea prin apa bauta. Contaminarea apei din piscina se poate realiza prin fecale umane sau animale si prin schimbarea scutecelor copiilor mici in apropierea piscinei. Infectia se poate realiza si prin ingerarea a numai doi paraziti.

•  Simptomele cryptosporidiozei
Principalul simptom al infestarii este diareea acuta, adesea insotita de crampe abdominale, oboseala, febra, pierderea apetitului si varsaturi. Simptomele persista de obicei 2 saptamani si pot fi mai severe la copiii mici. In momentul in care parazitii se raspandesc dincolo de intestine, poate ajunge la plamani, urechea mediana, pancreas si stomac. Infectarea tractului biliar poate rezulta in colecist si colangita.

•  Ce trebuie sa faceti
Tratamentul infectiei cu Cryptosporidium este simptomatic, deoarece nu exista un tratament specific pentru aceasta infectie.

•  Preventie
Pentru a preveni infectare apei din piscina faceti dus inainte de folosirea piscinei, nu schimbati scutecului copilului langa apa si evitati scurgerile pe marginea scutecului.

Teniazele sau Cestodiazele la copiii mici

Teniazele sau cestodiazele reprezinta infectii cu viermii plati cu carlige Taenia solium, Taenia saginata, Botriocephalus latus, Hymenolepis nana si Taenia echinococus. Parazitul ajunge la maturitate la 10 zile dupa ingerare. Tenia ajunge pana la 15 - 40 mm lungime si este compusa din mai multe segmente care se detaseaza si ajung in materiile fecale, pe masura ce viermele se maturizeaza - durata de viata este de 4 - 6 saptamani. Viermele se poate reproduce in interiorul organismului si astfel se produce reinfectarea.

•  Cum se raspandeste teniaza
Infectarea cu tenie are loc prin ingerarea carnii si a apei infestate. Aceasta boala apare cu preponderenta la copii, persoane institutionalizate si in conditii de igiena precara.

•  Simptomele teniazelor
Mai mult de jumatate din infectii sunt asimptomatice. Daca insa apar, simptomele sunt greata, slabiciune, pierderea apetitului, diaree si dureri abdominale. La copiii mici simptomele specifice sunt migrene, prurit anal si insomnie.

•  Ce trebuie sa faceti
Teniazele se diagnosticheaza prin probele de scaun.

•  Preventie
Preventia consta in pastrarea igienei stricte; invatati copiii mici sa se spele pe maini. Evitati alimentele despre care nu sunteti siguri sa nu sunt contaminate.

Infectia cu Dientamoeba fragilis la copiii mici

Dientamoeba fragilis este un parazit unicelular  aflat intractul gastro-intestinal la oameni. Cateodata acest parazit poate crea probleme la copiii mici, fiind asociati si cu infestarea cu oxiuri.

•  Cum se raspandeste
Parazitii similari Dientamoeba fragilis se pot transmite prin apa si mancarea contaminate cu fecale infestate. Aceste date sunt insa puse sub semnul intrebari, de vreme ce parazitul nu poate supravietui fara gazda mai mult de cateva ore dupa excretie. Tot din acest motiv, probele de scaun pentru stabilirea diagnosticului necesita masuri speciale pentru mentinerea parazitului in viata si posibilitatea ca acesta sa fie identificat - recipient special de conservare, etc.

•  Simptomele infectiei cu Dientamoeba fragilis
De obicei copiii nu prezinta simptome foarte evidente, ci se plang de crampe si prezinta scaune apoase si flatulenta. Daca copilul a fost diagnosticat cu oxiuri si tratamentul nu amelioreaza simptomele, este posibil sa existe si o infectie cu Dientamoeba fragilis.

Data actualizare: 16-05-2019 | creare: 05-12-2009 | Vizite: 75952
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum