Parfumul potrivit - de ce să ții seama?

©

Autor:

Parfumul potrivit - de ce să ții seama?
Alegerea parfumului potrivit poate fi un chin sau o plăcere, o explorare a simțurilor în încercarea de a găsi notele perfecte. Fie că alegi un parfum pentru tine sau pentru a-l oferi drept cadou, întreg procesul se poate transforma într-o corvoadă dacă nu ții cont de câteva sfaturi simple.

Parfum, apă de toaletă sau colonie?

Diferențele de denumire sunt foarte importante deoarece acestea definesc cantitatea de produs pur din fiecare sticluță.

Astfel, parfumul (pur) conține aproximativ 40% de compuși activi în timp ce apa de parfum are un conținut de 30% ingrediente active, apa de toaletă are un conținut de 5-15% compuși activi iar apa de colonie are un conținut activ de doar 3-8%. (1)

Mai există și o serie de varietăți cunoscute sub numele de ape parfumate care conțin 3% sau mai puțin de substanțe active. Prețul crește direct proporțional cu procentul de substanțe active crește. (1)

Parfumul și notele sale

Descris deseori ca o simfonie muzicală, parfumul de calitate include trei tipuri de note, care se îmbină armonios pentru a crea o aromă unică. Cum parfumul dispare în timp, notele sunt direct legate de felul în care este perceput parfumul: mai întâi notele de top (de vârf), apoi notele de mijloc (notele inimă) apoi la final când crezi că parfumul s-a risipit ies la iveală notele de bază (de fond). Aceste note sunt create prin numeroase experimente care iau în calcul timpul de evaporare al fiecărei tip de esență. (2)

  • - notele de top – mirosul este simțit imediat iar aceste prime molecule sunt și cele mai ușor de evaporat. Este primul miros pe care îl simți atunci când ești în magazin și încerci un parfum. Cele mai populare sunt lavanda și coriandrul.
  • - notele de mijloc – mirosul care apare odată ce notele de top încep să se disipe. Mirosul persistă mai mult. Aici intră mirosuri precum cele de santal, iasomie sau marine.
  • - notele de bază – alături de notele de mijlocul aceste note reprezintă “tema” unui parfum. Acest tip de note (între care se află moscul sau chihlimbarul) este perceput după cel puțin 30 minute de la aplicare.

Aromele tradiționale versus aromele moderne


Notele parfumului vizează experiența singulară a unui parfum însă pentru o mai bună cunoaștere a opțiunilor pe care le ai la dispoziție este importantă și o trecere în revistă a celor două mari familii olfactive: aromele tradiționale și aromele moderne. (2, 3)

Aromele tradiționale

Aromele tradiționale, chiar și cele în note predominante, se întrepătrund unele de altele astfel nu avem cum spune că un parfum are note 100% de mosc. Mai jos sunt câteva dintre cele mai cunoscute arome tradiționale: (2, 3, 4, 5)
- floral – parfumul este dominat de arome florale care țin de o singură floare (sau familie de flori). Aici intră parfumurile dominate de mirosul de liliac sau trandafir.
- buchet floral – în acest caz parfumul este o combinație de arome florale care par a se îmbina perfect. De exemplu, bergamota și trandafir în note de top, iasomie și santal în note de mijloc și mosc în note de bază reprezintă o combinație clasică de parfum floral.
- oriental – o clasă de arome ușor dulci care îmbină arome precum vanilia, lemnul, sau florile proaspete. Notele de mijloc sunt de cele mai multe ori de rășini parfumate care amintesc de Orientul Mijlociu. Un parfum oriental include bargamota, citrice, și cedru în notele de vârf, iasomie, stânjenel și patchouli în notele de mijloc și santal, mosc, și vanilie în notele de bază.
- lemnoasă – parfumuri dominate de tente lemnoase precum lemn de agar, lemn de santal sau lemn de cedru. Notele de mijloc sunt dominate de patchouli. Un parfum tipic din această categorie include bargamota și citrice în notele de vârf, iasomie, iris și garoafă în notele de mijloc și mosc, vanilie, și chimion în notele de bază.
- piele – în această subfamilie intră arome precum mierea, tabac, și lemn care sugerează ideea de piele. Un parfum clasic din această categorie include extract de portocale amare, gardenie, și pelin în notele de vârf, iasomie, trandafir și violete în notele de mijloc și cocos, mosc, patchiouli și chihlimbar în notele de bază.
- ierbos – combină mirosul de flori cu cel de lemn. În această categorie un parfum tipic poate include busuioc, lămâie, lavandă, și mentă în notele de vârf, coriandru, scorțișoară, și iasomie în notele de mijloc și cedru, brad, sandal și rășină în notele de bază.


Aromele moderne

Aromele moderne au apărut mai ales după 1950 când tehnologia de producție a parfumurilor a permis crearea unor noi mirosuri. Mai jos sunt cele mai populare arome moderne. (2, 3, 4, 5)
- proaspăt floral – reprezintă o îmbinare modernă a aromele tradiționale florale cu buchetele florale. Un exemplu de astfel de parfum include gălbenele, crin, și trandafir în notele de vârf, flori de portocal și iasomie în notele de mijloc și lemn de santal în notele de bază.
- verde – o aromă modernă care îți amintește de iarba proaspătă dimineața sau de aroma castravetelui. În această categorie intră un parfum cu citrice și iasomie în notele de vâr, pelin, nucșoară și trandafir în notele de mijloc, și cedru și lichen în notele de bază.
- marin (oceanic) – cea mai nouă aromă modernă de parfum. Include accente florale, orientale și lemnoase. Un astfel de parfum include lavandă, mentă, tonuri marine (produse în laborator) în notele de vârf, iasomie și lemn de santal în notele de mijloc și mosc, mușchi de stejar și chihlimbar în notele de bază.
- citrice – până recent citricele doar ofereau o tentă proaspătă parfumelor însă în ultimii ani au apărute parfumuri cu note pregnante de citrice. În această categorie intră un parfum cu anason, busuioc, și lămâie în notele de vârf, iasomie și Ylang-Ylang în notele de mijloc, și mosc, lemn de santal, vanilie și mușchi în notele de bază.
- fructat – include arome precum piersică, mango, fructul pasiunii, coacăze negre etc. Un astfel de parfum modern include miere, fructe uscate, și gutui în note de vârf, flori albe și ambră în note de mijloc și struguri și turtă dulce în notele de bază.
- culinar – o aromă mai recentă care miroase asemănător unor preparare culinare sau unor deserturi. În această categorie intră un parfum care are căpșune, miere, orhidee, și trandafir în note de vârf, caramel, ciocolată și curmină în note de mijloc și santal, patchouli și vanilie în note de bază.

Cum alegi parfumul potrivit?

Alegerea parfumului potrivit poate implica mai multe drumuri la magazin (sau magazine), umblături prin tot orașul, timp pierdut, și bătăi de cap. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a alege rapid parfumul potrivit pentru tine sau pentru o persoană dragă. (6, 7, 8)

1. Alege parfumul în funcție de tipul de piele. De exemplu, dacă ai pielea uscată, mirosul se va evapora mai repede iar în acest caz un parfum de calitate concentrat este mai potrivit decât o apă de toaletă.
2. Pentru a îți da seama de întregul spectru de arome al parfumului aplică pe un tester și miroase din nou după 5-10 minute (vei simți notele de mijloc) pentru a vedea dacă ți se potrivește. Apoi aplică-l pe piele pentru a vedea cum miroase.
3. Mirosul se acutizează proporțional cu trecerea zilei. Mergi la parfumerie după-amiaza pentru a-ți da seama care parfum miroase cel mai bine (pentru tine)
4. Dacă vrei un parfum de calitate alege să îl cumperi de la un magazin specializat – oferta va fi mult mai mare și personalul mai specializat decât în cazul magazinelor cu haine care vând și parfum, de exemplu.
5. Limitează-te la maximum 6 parfumuri per fiecare drum la magazin – astfel, te vei putea bucura de fiecare aromă fără a-ți încărca simțurile.
6. Alege un parfum care să se potrivească personalității tale. Ești optimistă și plină de energie? Încearcă un parfum fresh cu aromă de citrice. Îți dorești să faci o impresie bună la locul de muncă? Alege unul dintre parfumurile clasice cu vanilie în note de mijloc.
7. Potrivit studiile oamenii știu intuitiv care miros li se potrivește. Așadar, înainte de a-ți alege parfumul doar pentru că este folosit de două colege de la locul de muncă, gândește-te și dacă te vezi pe tine însăți purtând așa ceva. Intuiția ta ce spune? (8)
8. Tot oamenii de știință spun că parfumurile ne influențează mai mult decât am crede. Unele arome ne ajută să ne concentrăm mai bine, altele să impresionăm persoana importantă din viața noastră iar altele ne dau o stare generală de bine. Ține cont și de aceste lucruri atunci când îți alegi un parfum. Mai mult, doctorii cred că anumite arome ne influențează într-un mod specific. De exemplu, menta are rol revigorant, lavanda relaxează, iar rozmarinul crește puterea de memorare. (9, 10, 11, 12)
9. Dacă totuși nu ești convinsă sau ești indecisă între mai multe parfumuri poți merge pe varianta achiziției de mostre. Sunt mai ieftine și au un conținut de parfum suficient pentru a-ți da seama care ți se potrivește cel mai bine.

Alegerea unui parfum nu trebuie să fie o corvoadă. Gândește-te la mirosurile care îți plac cel mai mult (clasic sau modern, fructat, floral, lemnos etc) și la destinație (vrei să îți faci un cadou, să îți impresionezi șefa, sau să completezi o ținută) și urmează-ți intuiția pentru a alege parfumul potrivit.

Data actualizare: 15-08-2018 | creare: 15-08-2018 | Vizite: 1710
Bibliografie
1. The Difference Between Perfume, Cologne and Other Fragrances. https://www.nytimes.com/2018/07/12/smarter-living/differences-perfume-cologne-fragrance.html
2. Poucher, William Arthur - Perfumes, cosmetics and soaps. Vol. 2, The production, manufacture and application of perfumes. Chapman & Hall, 1994
3. What Are Olfactive Families & Fragrance Wheels? Perfume Group Guide. https://bespokeunit.com/fragrance/families/
4. Understanding the underlying dimensions in perfumers’ odor perception space as a basis for developing meaningful odor maps. http://www.fragrancesoftheworld.com/downloads/10_Zarzo_and_Stanton_Odor_Maps.pdf
5. Moran, Jan. - Fabulous Fragrances II: A Guide to Prestige Perfumes for Women and Men. Crescent House Publishing, 2000
6. How to choose a perfume. https://www.wikihow.com/Choose-a-Perfume
7. Guide to Choosing the Right Perfume or Cologne. https://www.perfume.com/article-guide-to-choosing-the-right-perfume-or-cologne
8. Psychology of Fragrance Use: Perception of Individual Odor and Perfume Blends Reveals a Mechanism for Idiosyncratic Effects on Fragrance Choice. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3314678/
9. Influence of Fragrances on Human Psychophysiological Activity: With Special Reference to Human Electroencephalographic Response. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198031/
10. The Hidden Force of Fragrance. https://www.psychologytoday.com/us/articles/200711/the-hidden-force-fragrance
11. Do scents affect people's moods or work performance? https://www.scientificamerican.com/article/do-scents-affect-peoples/
12. Plasma 1,8-cineole correlates with cognitive performance following exposure to rosemary essential oil aroma. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3736918/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: