Parodontologia

Autor: ROmedic

Parodontologia
Parodontologia este ramura medicinii dentare care are sub vizor bolile parodontiului.
Parodontopatia este denumirea generala data afectiunilor inflamatorii si degenerative ce intereseaza tesuturile de sustinere a dintelui.
Etiologia bolii parodontale este de natura bacteriana ce se depune pe suprafata dintelui si subgingival, os si gingii. La inceput boala parodontala nu doare, dar nediagnosticata si netratata la timp poate avea consecinte nefaste, pana chiar la pierderea dintilor de pe arcada.
Boala apare mai des la adult, mai rar la copil. Formele inflamatorii pot debuta brusc, desi deseori au o evolutie lenta.
Bolile parodontale, formele inflamatorii sunt reprezentate de:
- gingivite: duc la sensibilizarea si sangerarea gingiilor spontan sau la periaj; gingivitele pot fi incipiente, moderate sau severe, clinic manifestandu-se prin sangerare, inrosire, ulceratie si edem al gingiei datorita acumularii de placa bacteriana bogata in Actinomyces;
- parodontitele: placa bacteriana se transforma in tartru, formandu-se pungile parodontale aflate intre dinte si gingie;
- parodontitele avansate: acestea duc la distructia osului si a ligamentului parodontal, ducand la pierderea dintelui de pe arcada.

Parodontitele sunt clasificate astfel:
- parodontita adultului;
- parodontita adultului tanar;
- parodontita juvenila;
- parodontita prepuberala;
- parodontita rapid- progresiva (refractara la tratament) .

Parodontozele sunt formele degenerative caracterizate de retractia osului si a gingiei cu sau fara adaugari de fenomene inflamatorii.
Afectiunile gingiei - boli parodontale

Afectiunile parodontale reprezinta infectarea tesutului ce sprijina dintii. Gingiile sunt atasate de dinti astfel incat formeaza un sant gingival in forma de "V" la baza dintelui. Bolile parodontale ataca exact in acest sant, producand leziuni dintelui si tesutului. Pe masura ce boala se agraveaza, santul gingival se adanceste....

Gingivectomia si gingivoplastia

Gingivectomia (ablatie gingivala) este o forma minora de operatie a gingiei, ce implica in general indepartarea unei mici cantitati de tesut gingival din jurul unuia sau mai multor dinti. Este o operatie periodontala care indeparteaza sau reconstituie tesutul gingival. In cazul aparitiei unor afectiuni cronice la nivelul gingiei, gingivectomia se realizeaza dupa ce au fost incercate alte metode non-chirurgicale de ameliorare si inainte ca afectiunea sa avanseze pana in punctul de a pune in pericol ligamentele si suportul osos al dintilor....


Data actualizare: 03-12-2013 | creare: 03-06-2009 | Vizite: 15368
Bibliografie
- Olteanu, Ileana, Mihai, A. (1996), Etiologia si patogeneza bolii parodontale, Stomatologia, Bucuresti
- Dumitriu, H. T. (1997), Parodontologie, Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti
- De Boever, J., Jivanescu, Mihaela (1994), Sylabbus de parodontologie, Editura JIF, Bucuresti

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK