Pedeapsă vs recompensă – care e mai eficientă?

©

Autor:

Pedeapsă vs recompensă – care e mai eficientă?

De mai bine de 100 de ani psihologii au fost interesați de modul în care recompensele și pedepsele influențează comportamentul uman și, mai ales, care este mai eficient în reglarea acestuia.

Cercetătorii de la Universitățile Washington și St. Louis au realizat un experiment simplu pentru a vedea care dintre cele două acțiuni influențează mai bine comportamentul și au ajuns la concluzia că pedepsele tind să aibă un impact de aproximativ trei ori mai mare decât recompensele. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 88 de studenți, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul științific „Cognition”.

Într-unul din grupurile analizate, participanții au ascultat o serie de sunete, fiind apoi solicitați să spună cu ce ureche au auzit mai multe. În celălalt grup, studenții au privit flash-uri de lumină pe un ecran, relatând apoi în ce parte au văzut mai multe (stânga sau dreapta). Numărul de sunete și flash-uri a fost aleatoriu și de cele mai multe ori, foarte apropiat, acest lucru făcând sarcinile mai dificile. De aceea, unii participanți nu au fost siguri de corectitudinea răspunsurilor date.

În momentul în care un student oferea un răspuns corect, acesta primea ca recompensă o monedă virtuală de 5, 10, 15, 20 sau 25 de cenți, iar dacă răspunsul era greșit, subiectul era pedepsit, luându-i-se o monedă.

Așa cum s-a presupus la început, atunci când studenții erau recompensați, tendința lor era de a repeta alegerea făcută anterior, tendința fiind mai puternică pe măsură ce creștea și recompensa. În schimb, participanții „pedepsiți” nu mai luau deloc în calcul alegerea anterioară. Comparativ cu răspunsul la o recompensă, indiferent cât de mică era suma pierdută ca „pedeapsă”, studenții evitau cu tărie alegerea care îi făcuse să piardă. Rezultatele au fost similare în ambele grupuri analizate, ceea ce a arătat că stimulul nu a avut nicio implicație.

Numeroase studii anterioare s-au axat pe impactul recompenselor și al pedepselor asupra comportamentului, făcând destul de dificilă evaluarea separată a efectelor acestora. Pentru că în studiul de față stimulii au fost expuși aleatoriu în fiecare dintre probe, autorii au reușit să identifice mai ușor efectele unei pedepse sau recompense asupra comportamentului ulterior.

Rezultatele studiului ar putea ajuta la o mai bună înțelegere a comportamentelor învățate. De exemplu, potrivit acestui studiu, ar fi mai bine ca studenții să fie depunctați atunci când greșesc, decât să fie recompensați pentru răspunsurile corecte. Acest lucru i-ar putea ajuta în deciziile viitoare pentru a nu mai repeta aceeași greșeală.

Added Kubanek, unul dintre autorii studiului, consideră că feedback-ul negativ se dovedește a fi mai eficient decât cel pozitiv, atunci când vine vorba de schimbare în comportament: „Studiul nostru arată că feedback-ul negativ nu trebuie să fie unul dur, având în vedere că avem tendința să reacționăm la fel, indiferent de cât de semnificative sunt consecințele negative. Privind dintr-o perspectivă evoluționistă, oamenii au tendința să evite pedepsele sau situațiile de risc. Recompensele pe de altă parte, nu au același efect.” Astfel se explică de ce studenții au refuzat vehement să repete greșeala, indiferent cât de mult au avut de pierdut.

În continuare, echipa de cercetători dorește să studieze și modul în care comportamentul se schimbă în funcție de pedepse și recompense și cum apar aceste reacții la nivelul creierului.

 

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 05-06-2018 | creare: 14-05-2015 | Vizite: 1911
Bibliografie
Carrot or stick? Punishments may guide behavior more effectively than rewards" https://medicalxpress.com/news/2015-05-carrot-behavior-effectively-rewards.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pedepsele care implică agresiuni fizice pot afecta dezvoltarea creierului unui copil
  • Pedepsele fizice afectează creierul și cresc riscul de depresie și anxietate
  •