Pedodontia

Autor: ROmedic

Pedodontia
Pedodontia este ramura a medicinii dentare care are in vedere tratamentul specific dintilor temporari (dinti de lapte) si al dintilor permanenti tineri (abia erupti) . Cuvantul pedodontie provine din limba greaca “pes”= copil si “odontos”= dinte.

Pedodontia cuprinde de asemenea si tratamentele profilactice prevenind caria prin fluorizari si sigilari ale santurilor si fosetelor, si tratamentul cariei, deoarece caria aparuta la dintii de lapte netratata se va complica si va afecta eruptia dintilor definitivi.

La inceput pedodontia se baza doar pe indepartarea dintilor temorari (de lapte), dar astazi se preocupa de mentinerea integritatii dintilor pe arcada atat cei temporari cat si cei permanenti tineri.
Medicul pedodont trebuie sa adopte un limbaj prietenos asemanator copiilor, pe intelesul acestora (eufemistic) pentru a se apropia de acestia, trebuie sa aiba rabdare sa le explice ceea ce va urma sa li se faca, sa-i introduca intr-un joc motivandu-i sa vin cu placere la stomatolog.

Medicul pedodont trebuie sa realizeze un contact atat cu parintii copilului (insotitorii acestuia), cat si direct cu pacientul- copil. In aceasta triada trebuie mentinut un echilibru pentru ca pacientul- copil sa nu se simta exclus.
La medicul pedodont se prezinta de la sugari pana la adolescenti, prima consultatie efectuandu-se la varsta de un an si jumatate- doi ani in bratele parintelui cand se pot depista carii incipiente. La sugar interventiile sunt minime, fiind necesare in cazul traumatismelor, prezenta dintilor natali si neonatali; pentru probleme mai grave se recomanda ca tratamentul sa fie efectuat in spital si sub anestezie generala.
Igiena orala la copii

Sfaturi privind igiena orala la copii. Ingrijirea inaintea eruptiei dintilor si dupa aparitia primilor dinti. Prevenirea cariilor la copil....

Cariile de biberon

Cu toate că sunt dinți temporari, care se vor înlocui treptat cu dinți definitivi, dinții bebelușilor necesită la fel de multă atenție deorece sunt susceptibili la carii dentare. Când și de ce apar cariile de biberon, cum pot fi prevenite și tratate ...

Extracția dinților temporari (de lapte)

Căderea dinților temporari este un proces fiziologic normal, însă în unele situații este necesară extracția dinților de lapte. Când este indicată această procedură, cum se desfășoară, ce posibile complicații pot apărea și alte informații de interes....

Igiena dinților temporari

Dinții temporari (sau de lapte), deși au o durată de viață limitată în timp, sunt foarte importanți deoarece ghidează erupția corectă a dinților permanenți. De aceea este necesar a fi igienizați corespunzător...

Copilul meu are nevoie de aparat dentar?

Pentru a ști dacă și când copilul nostru are nevoie de aparat dentar, e bine să fim informați asupra particularităților de dezvoltare ale dentiției, astfel încât să putem identifica eventuale nereguli și să știm când să apelăm la medicul ortodont. ...


Data actualizare: 03-12-2013 | creare: 03-06-2009 | Vizite: 8990

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK