Pentru al patrulea caz de rujeolă din Vrancea se aşteaptă confirmarea de la Cantacuzino

Data publicării: 19-07-2017

Pentru cel de-al patrulea caz de rujeolă din Vrancea, depistat la sfârşitul lunii iunie, se aşteaptă confirmarea rezultatului de la Institutul Cantacuzino, a declarat, pentru AGERPRES, Janina Lazăr, medic epidemiolog la Direcţia de Sănătate Publică Vrancea.

"Au fost patru suspiciuni de rujeolă şi s-au confirmat trei în tot judeţul Vrancea. Pentru cel de-al patrulea caz, depistat la sfârşitul lunii iunie, aşteptăm rezultatul de la Institutul Cantacuzino. Primul caz a fost depistat la mijlocul lunii mai, al doilea în iunie şi al treilea în iulie. Unul dintre copiii diagnosticaţi cu rujeolă are 6 luni şi este din comuna Homocea, iar ceilalţi doi au 3 ani şi sunt din Domneşti. Niciunul dintre ei nu a fost vaccinat. Cazurile nu au legătură epidemiologică între ele, nu ştim de unde au luat boala. Se încearcă vaccinarea tuturor celor care au intrat în contact cu ei", a precizat Janina Lazăr.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat marţi că va fi implementat un pachet de măsuri pentru limitarea efectelor epidemiei de rujeolă, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne.

"Împreună cu MAI am organizat o videoconferinţă cu toţi factorii de decizie locali, este convingerea noastră că acest demers va genera rezultate. (...) Cu acest plan sper că vom limita drastic efectele epidemiei de rujeolă. Am solicitat ferm mobilizarea Direcţiilor de Sănătate, mobilizarea personalului propriu şi colaborarea cu toţi medicii de familie. (...) Am cerut colegilor din teritoriu ca această campanie să se deruleze într-un ritm accelerat. Voi urmări personal şi voi face verificări în teren", a arătat Florian Bodog, precizând că raportările autorităţilor privind imunizarea copiilor se vor face la două săptămâni.

Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România până vinerea trecută este de 8.017, în creştere cu 370 faţă de săptămâna 3 - 9 iulie, când erau raportate 7.647, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Cele mai multe cazuri - 1.214 - au fost înregistrate în judeţul Timiş, 1.109 - în Caraş Severin, 999 - în Arad, iar cele mai puţine în Maramureş - două, Botoşani - trei, Vrancea şi Constanţa - câte patru.

Au fost înregistrate 31 de decese. Cele 31 de persoane care au murit din cauza rujeolei erau din: Timiş - opt, Arad - şase, Dolj - şase, Caraş Severin - trei şi câte una din judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi din Bucureşti.
Sursa: Agerpres, 19-07-2017, Vizualizari 141
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.