Persoanele care desfăşoară activităţi sportive în mod constant au un risc mai mic de cancer (studiu)

Data publicarii: 17-03-2017

Lactatul din sânge ar putea declanşa dezvoltarea şi răspândirea cancerului, iar persoanele care obişnuiesc să desfăşoare activităţi sportive în mod constant au un risc mai mic de cancer în parte datorită faptului că organismul lor poate elimina mai eficient această substanţă, potrivit unui studiu realizat recent de o echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite, informează miercuri Xinhua.

Timp de decenii, lactatul a fost studiat intens în contextul exerciţiilor fizice, fiind înfăţişat ca un produs secundar metabolic nedorit, care se acumulează în ţesuturi şi în sânge în timpul antrenamentelor intense, întărind muşchii şi afectând performanţele. În 1923, laureatul Nobel Otto Warburg din Germania a observat că celulele canceroase acumulează o cantitate mai mare de zahăr, sau glucoză, în comparaţie cu celulele normale. Acestea nu reuşesc însă să îl transforme în mod eficient în energie, circa 70% sfârşind prin a deveni un produs secundar - lactatul. Fenomenul, primul semn al faptului că o celulă normală se transformă în una canceroasă ca urmare a unui metabolism celular anormal, este cunoscut drept ''efectul Warburg''.

Din cauza accentului pus în ultimele decenii pe genetică, majoritatea oamenilor de ştiinţă au trecut studierea metabolismului cancerului în plan secundar, iar rolul lactatului în acest sens a intrat într-un con de umbră, susţine Inigo San Millan, director al departamentului de performanţă sportivă şi a laboratorului de fiziologie din cadrul CU Sport Medicine and Performance Center al Universităţii Colorado (CU) care şi-a petrecut doi ani lucrând cu George Brooks, profesor la Universitatatea Berkeley din California, reputat specialist în această moleculă complexă, deseori înţeleasă greşit.

Noul studiu încearcă să facă lumină în ceea ce priveşte rolul pe care lactatul îl joacă în alimentarea angiogenezei - formarea de noi vase de sânge în interiorul tumorilor - în modul în care acesta creează un micromediu acid sau în acţionează în spaţiul din exteriorul celulelor canceroase ce contribuie la răspândirea acestora (metastaze).

De asemenea, cercetarea, publicată recent în jurnalul ''Carcinogenesis'', teoretizează modul în care trei factori majori de transcripţie - sau proteine - cu rol în apariţia şi dezvoltarea majorităţii tumorilor - HIF-1, cMYC şi p53 - declanşează şi funcţionarea anormală a lactatului în cancer.

Lucrarea face o paralelă între ceea ce se petrece în muşchii unui atlet în timpul antrenamentelor şi ceea ce se întâmplă în cazul dezvoltării tumorilor. ''În timpul exerciţiilor intense, muşchii angrenaţi prezintă multe dintre caracteristicile metabolice ca şi celulele canceroase'', notează San Millan. Însă persoanele care desfăşoară activităţi sportive în mod constant au un risc mai mic de cancer în parte datorită faptului că organismul lor poate elimina mai eficient lactatul acumulat.

Ca urmare, San Millan notează că un stil de viaţă sedentar, asociat cu un consum excesiv de zahăr, poate contribui la acumularea de lactat şi la declanşarea procesului metabolic ce determină dezvoltarea celulelor canceroase.
Sursa: Agerpres, 17-03-2017, Vizualizari 76
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK