Persoanele căsătorite au niveluri mai mici de cortizol (hormonul stresului)

Autor:

Persoanele căsătorite au niveluri mai mici de cortizol (hormonul stresului)
Dacă studii anterioare privind starea de sănătatea a persoanelor căsătorite au arătat că acestea sunt mult mai sănătoase decât cele divorțate, celibatare sau văduve, cercetătorii de Universitatea Carnegie Mellon au identificat primele dovezi biologice care ar explica efectul pozitiv al mariajului pentru sănătate.

În trei zile diferite (neconsecutive), cercetătorii au colectat multiple mostre de salivă de la 572 adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani și au măsurat nivelul de cortizol. S-a observat că participanții căsătoriți aveau nivelul de cortizol mai scăzut decât al persoanelor divorțate, văduve sau care nu au fost niciodată căsătorite.

Autorii au comparat și ritmul zilnic al cortizolului – în mod obișnuit, cortizolul are punctul de vârf dimineața la trezire și scade apoi pe parcursul zilei. Cei căsătoriți prezentau un ritm mai accelerat de scădere a nivelului de cortizol, un aspect care este în general asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și o rată mai mare de supraviețuire la bolnavii de cancer.

Rezultatele susțin existența unui mecanism fiziologic care ar explica modul în care relațiile interpersonale intime influențează sănătatea și boala. Totodată, susțin ideea că persoanele necăsătorite s-ar confrunta cu un stres psihologic mai mare mare decât cele căsătorite (stresul prelungit este asociat cu un nivel ridicat al cortizolului, care poate interfera cu capacitatea organismului de a gestiona inflamațiile – implicate în dezvoltarea și evoluția mai multor boli).

Studiul a fost publicat în jurnalul Psychoneuroendocrinology.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 14-02-2017 | creare: 14-02-2017 | Vizite: 255
Bibliografie
Married people have lower levels of stress hormone, link: https://medicalxpress.com/news/2017-02-people-stress-hormone.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK