Persoanele cu autism au o capacitate de percepție auditivă mai mare

©

Autor:

Persoanele cu autism au o capacitate de percepție auditivă mai mare
Cercetările din ultimii ani au arătat că persoanele cu autism au experiențe senzoriale diferite. De exemplu, în studii unde erau testate abilitățile vizuale și auditorii, persoanele cu autism aveau rezultate mult mai bune decât cele non-autiste.

Cercetătorii de la University College London au formulat ipoteza conform căreia persoanele cu o tulburare de spectru autist ar avea o capacitate perceptuală mai mare, ceea ce înseamnă că pot procesa o cantitate mai mare de informații odată. Pe de o parte această capacitate este benefică, dar pe de altă poate pune și probleme: de exemplu, dacă sarcina de realizat este complexă, prelucrarea cât mai multor informații aduce beneficii, dar când activitatea este mai ușoară, ca în cazul unei conversații, pentru că nu se folosește întreaga capacitate de procesare a informațiilor, creierul va începe să proceseze alte informații din cameră, ceea ce poate distrage persoana de la ceea ce face.

Această ipoteză a fost testată de cercetători în cadrul a două teste pe calculator, la care au participat persoane cu autism și persoane fără această afecțiune.

Primul test
A constat într-o probă de ascultare și identificare, în care o capacitatea de percepție peste medie ajuta participanții să aibă rezultate mai bune. Aceștia ascultau secvențe scurte de sunete emise de animale, redate în același timp, fiind solicitați să își dea seama dacă printre sunete auzeau lătratul unui câine sau răgetul unui leu, dar și zgomotul unei mașini, pe care aleatoriu, doar jumătate dintre participanți l-au avut pe fundalul sonor.

S-a observat că persoanele cu autism au identificat mult mai bine atât zgomotul mașinii, cât și cele două sunete produse de animale.

Al doilea test
Participanții ascultau o înregistrare a unor persoane care se pregăteau de petrecere, fiind rugați să se concentreze pe o discuție între femei, pentru a putea răspunde la final la întrebări despre aceasta. În acest caz, sarcina era simplă, cercetătorii considerând că va apărea situația emisă în ipoteză: capacitatea perceptuală nefiind necesar să fie utilizată în întregime, riscul de a fi distras de alți stimuli din mediu este mai mare. Pentru a testa acest aspect, pe fundal apărea frecvent vocea unui bărbat care spunea „sunt o gorilă”. Așa cum se așteptau, cercetătorii au observat o rată mai mare de identificare a acestei voci la persoanele cu autism (aproximativ 47%), comparativ cu celelalte persoane (doar 12%).

Autorii consideră că schimbarea perspectivei, în sensul de a vedea diferențele senzoriale ca fiind determinate de această extra capacitate perceptuală, și nu de incapacitatea de a filtra informațiile irelevante, va fi utilă în viitor în intervențiile privind autismul. De exemplu, abordări precum simplificarea mediului din clasă pentru copiii cu autism ar putea fi modificată prin prisma acestor rezultate, păstrându-se totuși ideea că nu trebuie să fie suprastimulați senzorial.

Studiul a fost publicat în jurnalul Cognition.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 11-05-2019 | creare: 08-05-2017 | Vizite: 1952
Bibliografie
People with autism can hear more than most—which can be a strength and a challenge, link: https://medicalxpress.com/news/2017-05-people-autism-mostwhich-strength.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Animalele de companie benefice pentru copiii cu autism (studiu)
  • O nouă descoperire privind bazele genetice ale autismului
  • Mișcările oculare ar putea sta la baza unor noi metode de diagnostic al autismului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum