Peste 28.000 de specii de plante au proprietăţi medicinale (raport)

Data publicarii: 19-05-2017

Mai mult de 28.000 de specii de plante de pe glob au proprietăţi medicinale, relevă un raport publicat joi de Centrul de cercetare botanică al Kew Gardens din Londra. Ajuns la a doua ediţie, documentul recenzează 28.187 de plante care pot fi folosite în scop medical, o cifră în creştere cu 59% faţă de 2016 şi probabil ''foarte precaută''. Printre noile soiuri descoperite figurează nouă specii dintr-o plantă agăţătoare numită Mucuna, utilizată în tratamentul bolii Parkinson.

''Acest raport evidenţiază potenţialul enorm al plantelor în domenii cum ar fi diabetul zaharat şi malaria'', a explicat pentru AFP Monique Simmonds, director adjunct ştiinţific al Kew Gardens.

Artemisinina şi chinina, două substanţe provenite din plante, ''sunt printre cele mai importante arme din arsenalul nostru de a lupta împotriva malariei, boală care afectează 214 milioane de persoane şi a provocat 400.000 de decese în 2015'', aminteşte raportul. În ciuda potenţialului lor, mai puţin de 16% din speciile utilizate ca remedii sunt citate în publicaţiile medicale.

În total 128 de oameni de ştiinţă din 12 ţări au lucrat la elaborarea acestui raport, care anunţă descoperirea a 1.730 de specii noi comparativ cu anul trecut.Printre acestea se numără cinci noi specii de manihot, o variantă de manioc, descoperite în Brazilia, care ''au potenţialul de a creşte recoltele de manioc diversificându-le'', constituind astfel un aliment al viitorului.

Raportul a urmărit, de asemenea, distrugerea de om a plantelor analizând imagini prin satelit. Cercetătorii au descoperit că în ultimii 16 ani, ''o medie de 340 de milioane de hectare de pe planetă ard anual', adică o suprafaţă de aproximativ ''dimensiunea Indiei'', a declarat pentru AFP dr. Sarah Wyse, care a participat la realizarea raportului. Dar deşi această cifră pare alarmantă, doamna Wyse a spus că unele plante au nevoie de aceste incendii pentru a se regenera. ''Aceste incendii nu sunt, în sine, un lucru rău pentru mai multe ecosisteme, pentru că cele mai multe plante se adaptează la foc'', a afirmat ea.

De asemenea, raportul a estimat la 540 de miliarde (492 miliarde de euro) pe an costul potenţial pentru agricultura mondială în cazul în care răspândirea dăunătorilor invazivi şi patogeni nu este oprită. Documentul subliniază necesitatea unor măsuri de biosecuritate mai stricte, în special pentru comerţul cu plante vii. Globalizarea comerţului şi călătoriile internaţionale facilitează, de exemplu, răspândirea lăcustelor şi a altor dăunători, deosebit de distructive pentru porumb.

Domeniul Kew Gardens, situat la vest de Londra, adăposteşte una dintre cele mai importante colecţii de plante din lume în serele şi frumoasele sale grădini. De asemenea, este un centru mondial de cercetare botanică ce doreşte să facă din raportul său ''State of the World's Plants'' un instrument de referinţă.
Sursa: Agerpres, 19-05-2017, Vizualizari 58
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK