Peste o jumatate dintre gravidele din Capitala au fumat

Data publicării: 19-11-2007

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului, peste o jumatate dintre gravidele din maternitatile bucurestene au declarat ca au fumat.
    Dr. Michaela Nanu, de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului, a afirmat luni, intr-o conferinta de presa, ca din esantionul de 411 femei cuprinse in studiu 53% au spus ca au fumat si numai 47% au spus ca nu au avut niciodata acest viciu.
    Dintre femeile chestionate, 58% au declarat ca in starea de graviditate nu au fumat, iar 6% au spus ca au fumat mai mult in perioada de sarcina. Dr. Michaela Nanu considera ca si acest procent de 6% este foarte mare.
    Majoritatea gravidelor, 69%, au spus ca fumeaza tigari "light" si sunt de parere ca vointa este importanta atunci cand vrei sa te lasi de fumat.
    In ceea ce priveste momentul renuntarii la fumat, un procent de 30% s-au lasat de fumat inainte de sarcina sau in timpul sarcinii, iar in ceea ce priveste motivele pentru care au renuntat la fumat, un procent de 57% au raspuns ca pentru a-si proteja sarcina, iar 51% pentru a-si proteja starea de sanatate.
    Referitor la sprijinul pe care l-au primit pentru renuntarea la fumat, 33% au spus ca acesta a fost din partea mass-media. Peste jumatate au considerat ca mesajele presei au fost interesante, dar ca nu au fost specifice pentru femeile gravide.
    Potrivit cercetarii, unii membri ai familiei, in loc sa sprijine renuntarea la acest viciu, fumeaza in prezenta gravidei. Fumatul in prezenta unei gravide in locurile publice continua sa reprezinte un pericol si este ingaduit mai ales de femeia gravida care a fost fumatoare.
    Sondajul a mai evidentiat faptul ca femeia gravida nu este sprijinita de partenerul sau,  deoarece acesta in 57% din cazuri fumeaza in prezenta ei.
    O alta intrebare a vizat modul de actiune fata de anturajul in care se fumeaza. Cercetarea a evidentiat ca un procent destul de mic dintre gravide parasesc locul unde se fumeaza, mai ales nefumatoarele.
    Cercetarea a relevat si faptul ca femeile gravide fumeaza in camera copiilor, un lucru deosebit de grav, a subliniat dr. Michaela Nanu.
    Ea a subliniat ca fumatul la femeile gravide poate avea efecte asupra sarcinii, poate provoca avort, nastere prematura, greutate mica la nastere pentru copil, mortalitate subita a sugarului, poate sa dea complicatii in timpul nasterii, respectiv dezlipirea de placenta a pruncului, iar la femei, in general, poate sa favorizeze sterilitatea.
    Dr. Nanu a precizat ca nu conteaza numarul de tigari, chiar si fumatul pasiv poate avea aceste efecte asupra femeilor.
    Potrivit cercetarii, femeile din Bucuresti care au studii si un anume statut social fumeaza mai mult decat cele care au scoala mai putina si sunt dezavantajate social.
    In ceea ce priveste grupurile etnice, 11% din subiectii cuprinsi in studiu sunt de etnie roma. Spre deosebire de romance, femeile rome care au copii cu varsta de pana la noua luni fumeaza in proportie foarte mare.
    Cercetarea a cuprins un numar de 411 gravide din cele noua maternitati bucurestene reprezentand 3% din totalul femeilor care nasc in Bucuresti.
19-11-2007, Vizualizari 683
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.