Plasturele care accelerează vindecarea și reduce cicatricile

Plasturele care accelerează vindecarea și reduce cicatricile
Cercetătorii din cadrul Universității Tehnologice Nanyang din Singapore au dezvoltat un plasture ce poate acelera vindecarea rănilor și reduce formarea cicatricilor. Medicamentele pentru reducerea cicatricilor pot interfera cu procesele naturale de vindecare, iar cercetătorii au creat tocmai din acest motic un plasture inovativ ce poate reduce cicatricile și crește simultan viteza de vindecare a rănii.

S-a pornit de la proteina numită Angiopoietin-like 4 (ANGPTL4) ce are numeroase roluri în diferite faze de vindecare. Aceasta nu doar că reduce inflamația și induce creșterea de noi celule, dar în stadii avansate de vindecare produce molecule ce interferă cu proteina cheie ce induce cicatrizarea țesutului.

Producerea excesivă de colagen este un factor cheie în cicatrizarea din urma vindecării rănii. Noul plasture modulează producția de colagen fără să o blocheze complet, deoarece este necesar pentru repararea țesuturilor.

O altă proteină, numită proteina Scleraxis, este vitală pentru formarea tendoanelor, care au structuri similare cu ale țesutului cicatrizat și realizate din straturi dense și paralele de colagen. Aceasta este inhibată de ANGPTL4, care duce la reducerea producției de colagen cicatrizant.

Proteina ANGPTL4 a fost integată într-o formulare simplă de gel sub forma unor plasturi, dar poate fi inclusă și în creme topice sau microcapsule injectabile.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Sursa: New Atlas
Sursa foto: Nanyang Technological University Singapore

Data actualizare: 29-09-2017 | creare: 29-09-2017 | Vizite: 384
Bibliografie
Skin patch speeds healing while reducing scarring, link: http://newatlas.com/skin-patch-wound-healing-reduce-scar/51507/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Produs pentru diagnosticarea melanomului fără biopsie
 • Colagenul derivat din solzii de pește ar putea fi eficient în vindecarea rănilor
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK