Poate resveratrolul să reducă rigiditatea vasculară specifică diabetului zaharat tip 2?

©

Autor:

Poate resveratrolul să reducă rigiditatea vasculară specifică diabetului zaharat tip 2?
Resveratrolul este un compus cu rol antioxidant care se găsește în mod natural în fructele de pădure, alune, coaja strugurilor roșii, respectiv în vinul roșu. Potrivit unui studiu discutat în cadrul sesiunilor științifice din 2017 ale conferinței Ateroscleroza, tromboza, biologie și patologie vasculară”, sub egida Asociației Americane a Inimii, resveratrolul ar putea reduce rigiditatea arterială în rândul persoanelor cu diabet zahart tip 2.

Componenta vasculară considerată printre cele mai vulnerabile este aorta, în ceea ce privește rigidizarea peretelui arterial, ce s-ar putea traduce și prin reducerea elasticității acestuia. Printre consecințele cele mai grave se numără morbiditatea și mortalitatea asociate infactului miocardic și accidentelor vasculare cerebrale.

În cadrul studiului s-a evaluat velocitatea undei de puls carotido-femurale pentru a testa rigiditatea aortei la 57 de pacienți cu diabet zaharat tip 2. Principalele caracteristici ale grupului studiuat au fost: vârsta medie de 56 de ani, 52% dintre reprezentanți fiind femei, iar 67% erau afro-americani, fiind predominant statusul ponderal de obez.

Testarea a avut loc după administrarea zilnică a 100 mg de resveratrol, timp de 2 săptămâni, doza fiind majorată la 300 mg/zi pentru alte 2 săptămâni, în primul grup, respectiv doze comparabile de placebo timp de 4 săptămâni în cel de-al doilea grup.

În urma experimentului s-au remarcat următoarele:
  • în rândul participanților care au primit suplimente cu resveratrol s-a observat o tendință a reducerii rigidității aortice, deși modificările nu au fost semnificative statistic;
  • într-un subgrup de 23 de pacienți cu rigiditate arterială severă la începutul studiului, după administrarea zilnică a 300 mg resveratrol s-a înregistrat ameliorarea rigidității cu 9.1%, respectv cu 4.8% la cei care au primit 100 mg resveratrol, în timp ce rigiditatea a avansat în rândul grupului de control.

Resveratrolul ar putea acționa mai mult la nivelul structurii arterelor afectate, de aceea nu s-au evidențiat modificări la nivelul țesutului arterial sănătos,” afirmă autorul principal al studiului. „Rezultatele sunt promițătoare și ar putea, în viitor, sta la baza intervențiilor prin care să se reducă alterările de la nivelul pereților vasculari care se produc odată cu înaintarea în vârstă, dar sunt mult mai pronunțate la pacienții cu diabet zaharat tip 2 și obezitate.” (1), (2)

Sunt necesare însă studii suplimentare pentru a testa eficiența și siguranța suplimentării zilnice cu resveratrol asupra funcției vasculare ca potențială intervenție terapeutică.

Deși resveratrolul se găsește în mod natural în alimente și în vin roșu, este puțin probabil să se aducă din dietă suficient resveratrol cât reprezintă doza terapeutică zilnică pentru a obține efecte pozitive asupra sănătății vasculare. Mai mult decât atât, efectele abuzului de alcool sau de grăsimi ar putea anula beneficiile asupra organismului și sistemului cardiovascular în special, ale acestui antioxidant.

 

Conținutul de resveratrol din băuturi și alimente (3)

Aliment/băutură Cantitate aliment/băutură
Cantitate rezveratrol (mg)
Arahide, crude 146 g 0.01-0.26
Unt de arahide 258 g 0.04-0.13
Struguri roșii 160 g 0.24-1.25
Vin Pinot Noir* 150 ml 0.5
Vin Merlot* 150 ml 0.4
Vin Zweigelt* 150 ml 0.3
Vin Shiraz* 150 ml 0.3
Vin Cabernet Sauvignon* 150 ml 0.2
Vin roșu (valoare medie)* 150 ml 0.2
* conținutul mediue de resveratrol în forma trans, predominantă în strugurii roșii, sucul de struguri și în vin

Sursa: Medicine News Today

Data actualizare: 09-05-2017 | creare: 09-05-2017 | Vizite: 2200
Bibliografie
(1) Can the antioxidant resveratrol reduce artery stiffness in diabetics?, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/317327.php
(2) Compound in red wine may reduce artery stiffness in diabetics, link: https://news.heart.org/compound-in-red-wine-may-reduce-artery-stiffness-in-diabetics/
(3) Resveratrol, link: https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/resveratrol
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vinul are efect protector cardiovascular numai în cazul persoanelor care fac exerciții fizice
  • Antioxidanții din struguri eficienți împotriva acneei
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum