Pofte si etape de sarcina

©

Autor:

Pofte si etape de sarcina
Te-ai chinuit sau nu, a durat mult sau putin... acum nu mai conteaza, pentru ca esti insarcinata! Noi te felicitam.

Atentie, citeste corect: daca esti insarcinata, nu inseamna esti bolnava, deci nu lua aura unui om neajutorat caruia bietul partener de viata trebuie sa-i faca orice pofta. Dar nici nu uita sa profiti de atuurile sarcinii.

Pe parcurs, vei trece prin multe etape, care, daca decurg normal, vor fi destul de bine diferentiate.

Etapa I

din prima zi pana in luna a doua sau a treia.
Cu capul in nori, simti ca plutesti, te bucuri ca poti anunta pe toata lumea ca vine barza, iti vine sa dai iama in camara, sa mananci orice, ca... poate ai vreo pofta.

Chiar daca „plutesti”, sa fii atenta sa-ti dozezi energia, sa te feresti cu mai mare atentie atunci cand treci strada, sau cand parcurgi zile cu temperaturi extreme: foarte calduroase sau foarte friguroase.

Nu e acum momentul sa te apuci de reamenajari, sau sa speli covoare, chiar daca incepe sa se instaleze sindromul „cuibului”, ia-o incet, permite-i sarcinii sa se stabilizeze si sa se intareasca.

Etapa a II-a

din luna a treia (poate sa se prelungeasca pana la final, mai ales la asa numitele „sarcini toxice”) – pana prin luna a cincea.

Toata lumea stie vestea si au devenit extrem de protectori. Tu te uiti fericita la burtica si ti se pare, in fiecare zi, ca a mai crescut un pic. Ti s-a cam taiat pofta... de gatit. Acum dimineata, poate si la pranz si seara, ti se face rau, ai discutii indelungate si pe indelete cu baia, careia ii stii, mai nou, toate nuantele.

Simturile se ascut si ai aflat cum miroase uleiul crud; simti cum gateste vecina de la parter, desi tu stai la etajul sapte.

Cu toate ca ti se poate parea putin, gaseste momentele cand stomacul e in pauza de dusmanie si mananca orice iti face placere: ai nevoie de forta pentru a continua.

Etapa a III-a

din luna a cincea pana in luna a saptea.
Se vede burtica, primesti zambete de la toti cei care te privesc si te bucuri de asta. In sfarsit te simti mai bine, acum e „varful” sarcinii: greturile s-au rarit sau au trecut, tenul tau e luminos si pari mai frumoasa ca oricand, nimanui nu-i pasa cate kilograme ai, ca doar ai „burtica” la purtator, esti iubita si protejata.
Daca poti, acum e momentul sa-ti iei un concediu.

Starile de somnolenta trebuie rasplatite cu o lunga leneveala, departe de agitatia cotidiana.
Poti savura aproape orice fel de mancare, pretuieste-te.

Mai mult decat atat, ai pofta de dragalasenii, asa ca bucura-te, e semn ca hormonii isi fac datoria si sunteti bine si tu si puiutul tau, iar taticul e in culmea fericirii.

Etapa a IV-a

din luna a saptea pana la finalul sarcinii.
Acum trebuie sa fii foarte atenta, corpul tau se pregateste de zor de marele eveniment si vei simti asta in fiecare zi. Apar acele „contractii false” si nu trebuie sa te alarmezi, dar nici sa nu le ignori, daca se intensifica. Efortul fizic sa fie redus si, pe cat posibil impartit pe etape pe parcursul unei zile.

A trecut perioada cand puteai sa-ti indestulezi stomacul: acum sarcina creste tot mai mult si apasand pe stomac iti restrictioneaza mesele - atat calitativ (nu mai poti manca orice, pentru ca ai devenit intre timp sensibila la unele tipuri de alimente, mai astringente), cat si cantitativ. Fii atenta la cantitate si, daca poti, fii atenta la ora ultimei mese, deoarece o masa imbelsugata aproape de ora de culcare cu siguranta te va tine treaza o buna parte din noapte.

Etapa a V-a

nasterea si primele luni dupa marele eveniment.
Daca nu ti-a spus nimeni pana acum, dupa ce nasti iti va fi foarte sete si foarte foame. De aceea, in „bagajelul” tau de spital, sa ai neaparat niste biscuiti sau covrigei si o sticla de apa. Nu-ti pune gratare, ca nu e cazul.

Felicitari, esti mamica!
Nu, n-ai scapat.
Fructele si legumele cu care abia te obisnuisesi sunt interzise in stare cruda: dau gaze, colici si alte stari de rau puiutului tau.

Desi logica spune ca ai timp berechet sa-ti incropesti ceva bun, vei vedea ca te curpinde disperarea si, de panica sa nu faci ceva gresit, sau sa te dezlipesti vreo clipa de pruncul tau, vei manca pe fuga o paine cu unt si te vei razbuna pe cei din jur pentru aceasta privatiune alimentara.

Cere ajutorul soacrei, mamei sau restaurantului cu „meniul zilei”, de oriunde vei putea obtine o masa hranitoare. De principiu, poti consuma aceleasi alimente ca si pe parcursul sarcinii, doar ca unora dintre ele li se va micsora portia.

Nu uita de tine acum, esti la fel de importanta: iubeste-te pe tine asa cum il iubesti pe cel mic, protejeaza-ti partenerul si invatati-va, unul pe altul, sa fiti parinti.
Ingrijeste-te si zambeste, de acum ai o persoana mica de crescut, cu care vei avea ocazia sa te redescoperi in fiecare zi!

Sfaturi generale intr-o sarcina normala

  • Nu uita sa te hidratezi, puiutul tau depinde de tine, o „piscina” mare e mai confortabila, nu-i asa?
  • Nu uita sa te vitaminizezi - cu vitaminele prescrise de medic, daca le suporti - uneori doza poate fi mai mare decat poate asimila corpul tau si, in mod surprinzator, vei putea trece prin senzatii de disconfort; sau cu vitamine naturale, din fructe si legume.
  • Concentreaza-te pe fructe si legume de sezon, corpul tau le va ghici imediat pe cele „umflate”, astfel ca vei putea evita consumul de E-uri si substante cu hormoni de crestere, evitand locatia de unde ai facut respectivele cumparaturi.
  • Chiar daca esti departe de un anumit sezon vegetal, te cunosti mai bine ca oricine: fa in asa fel incat sa ai la-ndemana gusturi mincinoase: bomboane, ciocolata sau sucuri cu gust de: capsuni, fructe de padure, cirese, visine; porumb in conserva, orice iti face tie placere sa consumi si ar putea aduce la disperare partenerul, cand il trezesti la ora doua noaptea, cu astfel de cerinte.
  • Pe tot parcursul sarcinii poti manca absolut normal, nu „mananci pentru doi” cum ziceau „batranii”, corpul tau va sti sa se ghideze inspre cantitatea ideala, dar si grupele de alimente de care ai nevoie.
  • Repet, nu esti bolnava, deci nu evita sa faci sport, dar pe cat posibil, intr-o varianta confortabila.
  • Nu te speria de intimitatea trupeasca, intr-o sarcina normala, aceasta ajuta, e un liant care-ti protejeaza partenerul, pentru ca, nu-i asa, se simte si el „un pic insarcinat”.
  • Nu evita analizele si vizita la medicul tau. Pe parcursul sarcinii incearca sa pastrezi acelasi medic si tot el/ea sa te asiste la nastere. Nu-ti fie teama sa intrebi orice sau sa-ti contactezi medicul daca simti ca sarcina s-a abatut de la mersul normal, uneori intuitia e ajutata si de reactiile fizice de care nici nu ne dam seama ca au existat.

Data actualizare: 06-02-2022 | creare: 06-07-2012 | Vizite: 8645
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum