Policlinicile din Oltenia, obligate la acreditare

Data publicării: 23-03-2008

Foarte putine policlinici din Oltenia au facut demersurile necesare pentru obtinerea acreditarii de catre RENAR - Organismul National de Acreditare din Romania in conformitate cu SR EN ISO/CEI 15189, certificat necesar incheierii contractelor de furnizare de servicii medicale in ambulatoriu pentru acest an, transmite corespondentul ROMPRES.
Cu toate ca acest document este obligatoriu pentru policlinicile care doresc sa incheie contracte de furnizare de servicii medicale in ambulatoriu cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, numai cateva policlinici din Craiova s-au adresat Miscarii Romane pentru Calitate (MRC) din Craiova, singurul organism din zona Olteniei acreditat de catre RENAR.
Presedintele MRC Craiova, Maria Magdalena Poenaru, a declarat pentru Rompres ca si certificarea sistemelor de management al calitatii si mediului in conformitate cu ISO 9001 si cu ISO 14001 in policlinici reprezinta o necesitate pentru incheierea contractelor de furnizare servicii medicale cu CNAS.
"Daca acreditarea se acorda doar de catre RENAR, unicul organism de acreditare din Romania, certificarea se acorda de catre organisme acreditate de catre acesta. In Oltenia, singurul organism de certificare acreditat RENAR este Miscarea Romana Pentru Calitate", a spus Maria Magdalena Poenaru.
Potrivit acesteia, acest standard international, bazat pe SR EN ISO/CEI 15189 si ISO 9001, furnizeaza cerintele pentru competenta si calitate care sunt particulare laboratoarelor medicale.
"Serviciile laboratoarelor medicale sunt esentiale pentru ingrijirea pacientului si deci trebuie sa fie disponibile pentru a raspunde solicitarilor tuturor pacientilor si personalului responsabil pentru ingrijirea acestora. Astfel de servicii includ intelegeri pentru cereri, pregatirea pacientului, identificare, colectare de probe, transport, depozitare, procesare si examinarea probelor clinice. La acestea se adauga validarea anterioara, interpretarea, raportarea si indrumarile, precum si conditiile de siguranta si etica in munca de laborator", a spus presedintele Miscarii Romane pentru Calitate din Craiova.
Ea a explicat ca, desi acest standard international este destinat utilizarii in toate disciplinele recunoscute in mod curent ale serviciilor de laborator medical, si alte servicii si discipline il pot considera util si adecvat. In plus, organismele angajate in recunoasterea competentei laboratoarelor medicale vor putea folosi acest standard international ca baza a activitatii lor.
De mentionat ca Miscarea Romana pentru Calitate (MRC) din Craiova detine acreditare RENAR, fiind singurul organism cu competenta recunoscuta din zona Olteniei pentru certificarea sistemelor de management al calitatii EN ISO 9001/2000 si certificarea sistemelor de management de mediu EN ISO 14001/2004.
Miscarea Romana pentru Calitate, infiintata in 1999, este o organizatie profesionala, non-profit, cu scop lucrativ, recunoscuta de Guvern, si functioneaza ca persoana juridica avand ca obiectiv fundamental promovarea culturii calitatii.
In cadrul MRC s-au infiintat trei organisme cu structuri independente ce desfasoara activitati de evaluare a conformitatii si activitati conexe de evaluare a conformitatii: MRC-OCS - Organism de Certificare Sisteme, MRC-CRFC - Centrul Regional de Formare Continua si MRC-CERT - Organism de Certificare Persoane.
23-03-2008, Vizualizari 1267
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.