Pompele de sân

©

Autor:

Pompele de sân
Pompele de sân sunt o invenţie salutară, dovedindu-se de un real folos pentru multe mame la ora actuală. Pompele de sân se găsesc într-o mare varietate pe piață, de la cele manuale, până la pompele electrice care conțin și recipiente sterile pentru colectarea laptelui.

În alegerea unei pompe de sân este important să optezi pentru una care să se adapteze nevoilor tale.

Indicațiile pompelor de sân

Pompele de sân sunt, în general, recomandate în astfel de situaţii:
  • copilul nu se poate hrăni direct de la sân, din diverse motive;
  • copilul este separat de mamă, fiind născut prematur;
  • este necesară creşterea producţiei de lapte;
  • imediat după naştere sânii sunt prea plini şi copilul nu poate să sugă;
  • mama se află mai mult timp departe de copil – lucrează, studiază, călătorește – şi dorește să creeze rezerve de lapte matern pentru copilul; astfel, copiii continuă să se bucure de toate beneficiile laptelui matern.


Pompele de sân sunt utile şi fiindcă ajută mama să creeze rezerve de lapte ce pot fi folosite în alimentaţia copilului, alternativ cu mâncarea solidă, după începerea diversificării alimentației.

Toate pompele de sân includ trei componente de bază:

  • un manşon care cuprinde sfârcul şi aureola;
  • pompa ce poate fi ataşată direct de manşon sau – în unele cazuri – este prevăzută cu un tub care conectează ambele componente;
  • un container pentru lapte, detaşabil, din sticlă fără BPA (bisphenol A – o substanţă toxică pentru copii).


Este bine să te familiarizezi cu modul de lucru al unei pompe de sân înainte de sosirea copilul pe lume, fiindcă odată ce devii mamă multitudinea de lucruri noi de învăţat te-ar putea copleşi.

Nu cumpăra o pompă de sân ieftină fiindcă aceasta poate duce la rănirea sfârcurilor, se defectează foarte uşor, este zgomotoasă. De asemenea, nu achiziţiona un astfel de dispozitiv dacă nu prezintă perioadă de garanţie sau este fabricată de către companii ce produc dispozitive şi produse pentru mame care îşi hrănesc bebele cu lapte praf. Atunci când achiziţionezi pompa de sân, ia în considerare dimensiunea sfârcurilor şi nu a sânilor, fiindcă sfârcurile trebuie să încapă perfect în manşonul de silicon. (1, 2, 3)


Tipuri de pompe de sân

Din punct de vedere al frecvenţei de utilizare, pompele de sân se împart în:

  • pompe pentru utilizare ocazională;
  • pompe pentru utilizare frecventă;
  • pompe pentru cazuri speciale (dispozitivele medicale din clinici şi spitale mai sus amintite).


După modul de funcționare, pompele se împart în:

  • pompe manuale;
  • pompe ce funcţionează cu baterii;
  • dispozitive electrice (de dimensiuni mici şi medii).


Pompele de sân manuale sunt destinate pentru folosire ocazională, o dată sau de două ori pe săptămână şi deţin o perioadă de garanţie destul de restrânsă - până la trei luni. Au încorporat un mâner care, odată acţionat, facilitează extragerea laptelui din sân. Alte dispozitive manuale sunt prevăzute cu două tuburi interconectate ce creează vacuum. Sunt de preferat pompele cu mâner ergonomic celor prevăzute cu bilă, deşi ambele tipuri provoacă răni dacă sunt folosite intensiv. Sunt foarte uşor de transportat (încap într-o poşetă), dar nu sunt şi eficiente.

Experţii recomandă mamelor să nu folosească pompele manuale cu aspectul unui claxon de bicicletă fiindcă - printre multe altele - sunt dificil de igienizat.

Pentru o utilizare ocazională sunt recomandate şi unele pompe motorizate, de mici dimensiuni, ideale pentru situaţii de urgenţă. Funcţionează cu baterii, dar pot fi conectate şi la o sursă de curent electric. De asemenea, deţin o perioadă de garanţie scurtă.

Pompele indicate pentru o folosire de lungă durată sunt modelele electrice, cu perioadă mare de garanţie, de până la trei ani. Unele pompe electrice pot fi setate în aşa fel încât să mimeze diferite ritmuri de sucţiune, ce pot fi ajustate pentru a reda cât mai fidel ritmul de sucţiune al copilului (cu ajutorul unui tablou de comandă este posibil să fie setate inclusiv perioadele de respiro dintre mişcări). Dacă achiziţionezi o astfel de pompă, indicat ar fi să deţii şi o variantă de rezervă, precum o pompă manuală, pentru situaţiile în care nu găseşti baterii de schimb şi nicio sursă de electricitate, ori pe care să o poţi folosi când energia electrică este întreruptă.

Un alt gen de pompe electrice, duble, pot fi închiriate din centrele medicale; sunt indicate mamelor de copii născuţi prematur ori care suferă de anomalii ce îi împiedică să se hrănească direct de la sân, femeilor a căror producţie de lapte nu a fost stabilizată, suferă de afecţiuni ale tiroidei, îşi induc lactaţia pentru un copil alăptat ori tocmai au experimentat o intervenţie medicală de reducere în volum a sânilor. Pompele de acest gen pot fi sterilizate şi folosite de mai multe mame. Suportă, de asemenea, diverse setări ale ritmului, intensităţii şi presiunii sucţiunii; sunt costisitoare, eficiente, dar prezintă dimensiuni mari, deci e imposibil să le transporţi la serviciu. Pe piaţă există şi pompe electrice similare cu dispozitivele medicale din centrele specializate (dar mai puţin eficiente), de dimensiuni medii, pentru uz personal. De asemenea, mimează ritmul de sucţiune al unui copil, fapt care înlesneşte întreaga operaţiune şi sunt comercializate cu accesorii ce le fac uşor de utilizat și de transportat (ideale pentru mamele care se întorc la serviciu, full sau part-time, după primul an de viaţă al copilului).

Există de asemenea pompe singulare şi duble, pompe ce trebuie sprijinite manual sau handsfree. Cele din urmă sunt opţiunea perfectă pentru femeile ocupate sau care preferă să se dedice şi altor activităţi în timp ce folosesc pompa. Modelele handsfree sunt, de regulă, pompe duble, electrice (ataşate de un sutien special). Instalarea unor astfel de dispozitive poate fi destul de anevoioasă, motiv pentru care este mai bine să nu optezi pentru pompele handsfree atunci când eşti irascibilă sau foarte obosită. (2, 3, 4)

Există, aşadar, numeroase tipuri de pompe de sân, dintre care femeile pot alege pe cele potrivite. Înainte să achiziţionezi o pompă de sân, ia în considerare şi faptul că, cu cât o pompă furnizează mai multe acţiuni de sucţiune şi repaus într-un minut, cu atât va stimula mai mult formarea rezervelor de lapte.

Alege o pompă pe care să o poţi curăţa şi igieniza (unele trebuie dezasamblate în acest scop). Spal-o de preferat în maşina de spălat vase şi usucă bine componentele între două folosiri. De asemenea, este foarte important să te simţi confortabil în timpul folosirii aparatului, pentru că de starea ta de bine depinde toată eficienţa procesului.

Important! Nu împrumuta o pompă folosită deja de o altă mamă (pompele de împrumut sunt diferite de echipamentele profesionale ce pot fi închiriate şi ale căror părţi nu pot fi contaminate). Dispozitivele personale second-hand sunt foarte uşor de contaminat (mai ales acele părţi ce nu pot fi sterilizate complet din cauza design-ului). (1, 2, 4, 5)

Păstrarea laptelui matern

  • Pentru stocarea laptelui foloseşte recipiente/sticle fără BPA, pe care să notezi data recoltării, astfel încât să le folosești în ordinea recoltării.
  • Păstrează laptele la temperaturi optime. Ideal ar fi să refrigerezi laptele imediat după ce a fost colectat. La temperatura camerei laptele rezistă până la 4 ore (ideal) sau 6 ore (acceptabil), în frigider (temperatură mai mică de 4°C) până la 72 ore (ideal) sau 8 zile (acceptabil) - plasează-l în cel mai îndepărtat colţ din frigider şi nu pe uşa acestuia), iar în congelator în jur de 2 săptămâni (congelator cu temperatura de -15°C, care este un compartiment al frigiderului). În congelatoare care au uși separate de frigider, laptele rezistă în medie până la şase luni.
  • Nu fierbe laptele pentru a nu distruge componentele nutritive şi nu îl încălzi în cuptorul cu microunde, pentru că microundele încălzesc în mod inegal particulele de lapte, creând zone mai fierbinţi ce pot răni grav copilul.
  • Nu recongela laptele odată decongelat.
  • Spală pompa cel puţin o dată pe zi, nu o împrumuta/vinde şi nici nu o refolosi la un alt copil.
  • Spală-te pe mâini înainte de a te pregăti să foloseşti pompa de sân, relaxează-te, miroase o hăinuţă a copilului sau ascultă o înregistrare cu plânsul său - pentru a „păcăli” organismul şi stimula lactaţia.(1, 2, 6, 7)

Data actualizare: 04-04-2019 | creare: 05-02-2007 | Vizite: 10333
Bibliografie
1. Breast Pumps 101, 10 tips for expressing and storing breast milk quickly and easily. – WebMD.com, link: https://www.webmd.com/parenting/baby/features/breast-pump-guide
2. Breast pump buying guide – ConsumerReports.org, link: https://www.consumerreports.org/cro/breast-pumps/buying-guide.htm
3. Choosing a Breast Pump – Breastfeeding USA, link: https://breastfeedingusa.org/content/article/choosing-breast-pump
4. Types of Breast Pumps – U.S. Food and Drug Administration, link: https://www.fda.gov/medicaldevices/productsandmedicalprocedures/homehealthandconsumer/consumerproducts/breastpumps/ucm061584.htm
5. How Do I Choose a Breast Pump? – La Leche League International, link: https://www.llli.org/faq/pump.html
6. Are Used Breast Pumps a Good Option? Issues to Consider – La Leche League International, link: https://www.lalecheleague.org/llleaderweb/lv/lvjunjul04p54.html
7. What are the LLLI guidelines for storing my pumped milk?, link: https://www.llli.org/faq/milkstorage.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Caracteristicile laptelui matern
  • Avantajele alăptării
  • Alimentația mamei în perioada alăptării
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum