Populatia din zona urbana are multe obiceiuri alimentare nesanatoase

Data publicării: 29-05-2007

Populatia din mediul urban, respectiv 43% dintre romanii cu viata activa care locuiesc in orase, au obiceiuri alimentare nesanatoase, nu respecta orarul meselor, avand cel mult doua mese pe zi, iar 58% dintre acestia nu fac sport niciodata.
    Potrivit datelor cuprinse in studiul "Obiceiuri bune, obiceiuri rele", comandat de  Unilever si realizat de Ipsos Interactive Research, exista o tendinta ingrijoratoare catre neglijarea unor aspecte de baza in ceea ce priveste asigurarea unui stil de viata sanatos. Astfel, intre aceste obiceiuri alimentare proaste, se afla faptul ca selecteaza alimentele in principal dupa gust, fara a tine cont de caracteristicile nutritive ale acestora - cum ar fi continutul bogat in vitamine si minerale sau un continut scazut in grasimi -, utilizarea relativ frecventa a semipreparatelor in defavoarea alimentelor proaspete, in special de catre barbati - care in proportie de 40% aleg semipreparatele cel putin la o masa pe zi -, o igiena orala deficitara - 36% dintre repondentii se spala pe dinti cel mult o data pe zi  - precum si neglijarea controlului anual a starii de sanatate - 45% dintre repondenti nu fac un control medical anual, iar 22% nu fac controlul medical niciodata.
    Studiul evidentiaza ca in sfera nutritiei, termenul de aliment sanatos este apreciat in mod special prin prospetimea sa si nu prin continutul sau nutritiv. Pe de alta parte, repondentii mai considera drept un aliment sanatos acel produs care ofera informatii despre continutul nutritiv pe eticheta sa ori acela care este realizat de un producator renumit sau cel preparat in casa. Mai mult de 60% dintre cei cuprinsi in studiu mananca de trei ori pe zi. Tinerii tind sa manance de patru ori zi, cei cu studii superioare - mai putin de trei ori pe zi, iar 63% din populatia oraselor mici mananca de trei ori pe zi.
    Micul dejun, care se considera a fi masa cea mai importanta, avand in vedere ca trebuie sa ofere aportul de energie pentru restul zilei, este respectat numai de un procent de 58%, iar 40% dintre repondenti iau micul dejun ocazional.
    Un alt lucru negativ este timpul redus alocat meselor principale. In peste jumatate din cazuri, durata unei mese este de maximum 15 minute, dar cu toate acestea, fructele si legumele sunt consumate zilnic de aproximativ jumatate dintre cei intervievati.
    Un aspect foarte important este ca peste 60% dintre repondenti iau cel putin o masa calda pe zi. Barbatii, mai des decat femeile, aleg fast-food-ul si iau o masa sau mai multe mese calde decat femeile. Studiul mai releva faptul ca marea majoritate a persoanelor intervievate mananca in timp ce se uita la televizor, citesc in timpul mesei, sau folosesc calculatorul.
    Un alt lucru foarte important pentru sanatate il constituie consumul de lichide, care ar trebui sa fie, potrivit doctoritei Gabriela Radulian, medic nutritionist, de doi litri si jumatate pe zi iar pentru barbati, potrivit ultimelor recomandari OMS, chiar trei litri de lichid pe zi.
    Studiul a relevat ca 82% din populatie consuma pana in doi litri de lichide pe zi, iar persoanele din grupa de varsta 40-59 de ani consuma chiar sub un litru de lichide pe zi. Trei sferturi din populatie consuma alcool sau lichid imediat dupa masa sau la maximum cinci minute dupa masa, cand acesta ar trebui consumat la aproximativ 10 minute dupa masa.
    Activitatea fizica este, de asemenea, un punct slab al romanilor din zona urbana. Dintre acestia, 58% nu fac sport deloc, iar 44% desfasoara o activitate fizica mai putin de o data pe luna. Acest lucru este ingrijorator pentru starea de sanatate, pentru ca pe langa o alimentatie sanatoasa, e nevoie si de exercitiu fizic.
    Activitatile de relaxare ale populatiei din zona urbana se rezuma la intalniri cu prietenii in fiecare week-end - 28%. Aproximativ 35% dintre intervievati isi iau de lucru acasa zilnic, 41% de cateva ori pe saptamana, iar 33% nu continua niciodata acasa activitatile profesionale.
    In ceea ce priveste odihna, 16% dintre cei intervievati declara ca dorm mai putin  sapte ore, iar un sfert din populatie se culca dupa ora 22.
    In opinia doctoritei Gabriela Radulian, este foarte important ca orice om sa aiba trei mese principale pe zi, sa consume mancare calda, pentru ca astfel exista un risc crescut de obezitate. Chiar si durata de doar 10-15 minute, cat au declarat repondentii ca aloca pentru cina si pentru dejun, duce la risc de obezitate. Dupa cum se stie, obezitatea constituie o problema de sanatate publica importanta la nivel mondial, nu numai in Romania.
    La congresul european care a avut loc la Budapesta, au fost evidentiate aceleasi probleme privind tendintele de promovare a unui stil de viata nesanatos - utilizarea fast-food-uui, practicarea redusa a exercitiilor fizic - de aceea OMS participa la alcatuirea de programe privind alimentatia echilibrata si educatia fizica, a subliniat dr. Gabriela Radulian.
    Micul dejun reprezinta cea mai importanta masa a zilei si nu trebuie sa se limiteze doar la un sandwich sau o cafea si o cana cu lapte, ci sa cuprinda toate alimentele de care organismul are nevoie.
    In ceea ce priveste riscul de obezitate, se estimeaza ca 25% din populatia Romaniei depaseste indicele de masa corporala 30.
    Medicul Gabriela Radulian a subliniat ca cina trebuie luata cel tarziu la ora 19,00 pentru ca orice aport caloric dupa aceasta ora duce la indigestie.
    Studiul a fost efectuat pe un esantion urban reprezentativ cu varsta intre 15-59 de ani, in cursul lunii aprilie, marja de eroare fiind de +/- 3,2% a subliniat Mircea Kivu, directorul stiintific al IPS.
    "Intelegerea consumatorilor si a obiceiurilor care influenteaza modul de viata este un demers pentru a intelege unde putem interveni in portofoliul de produse pentru a intalni asteptarile consumatorilor nostri. Este un demers care sprijina misiunea companiei", a declarat Alexandra Olaru, director pentru comunicare si resurse umane al Unilever pentru Europa Centrala si de Sud.
Sursa: Rompres, 29-05-2007, Vizualizari 1301
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.