Porcii sunt taiati traditional, fara asomare, in judetul Constanta

Data publicării: 10-12-2008

 Circa 30.000 de porci sunt sacrificati in perioada dinaintea Craciunului in judetul Constanta, in gospodarii taierea facandu-se in mod traditional.
Desi porcii ar fi trebuit, potrivit normelor europene, asomati inainte de sacrificare, primariile constantene nu sunt pregatite pentru a asigura anestezierea animalelor.
"Este acceptata taierea traditionala a porcilor, insa animalele ar fi trebuit asomate inainte de sacrificare, ceea ce nu se intampla decat in abatoare, nu si in gospodariile oamenilor", a mentionat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Constanta, dr. Gheorghe Dinca.
Potrivit acestuia, "lucrurile nu sunt inca puse la punct" in ceea ce priveste asomarea.
"Primariile, ele fiind institutiile ce trebuie sa asigure asomarea, ar trebui sa aiba oameni care sa se ocupe de asa ceva. Utilizand un pistol pentru anesteziere, acestia trebuie sa detina permise de port-arma. Primariile nu sunt inca pregatite pentru a putea desfasura aceasta activitate", a afirmat reprezentantul DSVSA Constanta.
Dr. Dinca a declarat ca, in judetul Constanta, sunt inregistrati 61.000 de porci si estimeaza ca 20.000-30.000 dintre acestia sunt sacrificati in aceasta perioada.
Potrivit legislatiei in domeniu, porcii trebuie sacrificati in abatoare doar daca detinatorii lor vor sa comercializeze carnea.
In judetul Constanta functioneaza doua abatoare, in localitatile Lumina si Cumpana.
Sursa: Agerpres, 10-12-2008, Vizualizari 391
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.