Porom

Poromul este un neoplasm benign al anexelor compus din celule epiteliale care prezinta diferentiere tubulara. Varianta maligna a poromului este denumita porocarcinom. Poromul apocrin este mult mai comun decit cel ecrin. Poromul apartine spectrului acrospiromului, alaturi de hidradenoamele nodulare, hidradenoamele cu celule clare, tumorile ductelor dermice si hidroacantomul simplex.

Poromul se manifesta ca un nodul sau papula solitara. Cele mai multe leziuni sunt asimptomatice, dar pot fi acompaniate de durere minora. Rar pacientul dezvolta multiple poroame simultan, fenomen cunoscut drept poromatoza. Poroamele multiple pot deveni un aspect cosmetic negativ.

Poromul nu necesita tratament medical, acestea sunt tratate prin excizie chirurgicala. Nu exista complicatii asociate cu poromul. Prognosticul este favorabil deoarece leziunile nu au semnificatie clinica. Chiar si poromatoza nu se asociaza cu alte anomalii. Riscul de transformare maligna a unui porom este minim si este considerat a fi similar cu cel al pielii normale.

Patogenie si cauze

Poromul este un neoplasm benign care prezinta diferentiere poroida. Varianta maligna este porocarcinomul. Poroamele apar doar pe piele si nu afecteaza alte tesuturi.

Semne si simptome

Poromul poate apare la orice virsta dar este tipic pentru virsta adulta. Sunt asimptomatice si se manifesta ca niste nodule stabile sau cu crestere lenta. Unele se pot asocia cu durere. Poroamele sunt unele dintre numeroasele tipuri de neoplasme benigne ale anexelor care se pot manifesta secundar printr-un nev sebaceu. Au aspectul unor papule de culoarea pielii sau noduli sub 2 cm. Ocazional pot fi pigmentati. Leziunile protuberante pot prezenta eroziuni sau ulceratie.

Diagnostic

Examenele de singe nu sunt necesare pentru aceasta leziune. Diagnosticul poromului nu poate fi pus doar pe anamneza si examen clinic. Diagnosticul este stabilit prin examen histopatologic.

Examen histologic

Cele mai multe poroame tind sa fie mici, sunt compuse di celule epiteliale cuboide. Celulele neoplazice au citoplasma eozinofilica. Zonele de diferentiere ductala se manifesta drept tubuli marginiti de o cuticula eozinofilica densa si citeodata vacuole citoplasmatice. Rar prezinta focal necroza si o stroma bine vascularizata - combinatie care suspicioneaza malignizarea.

Diagnostic diferential


Tratament

Poromul nu necesita tratament medical, ci doar excizie chirurgicala. Prognosticul poromului este favorabil deoarece leziunile nu prezinta semnificatie clinica cunoscuta. Poromatoza - poroamele multiple nu sunt asociate cu alte anomalii. Riscul de transformare maligna este minim.

Forumul Boli de piele:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli de piele