Postul intermitent reduce riscul cardiovascular?

©

Autor:

Postul intermitent reduce riscul cardiovascular?

În pofida titlurilor menite să impresioneze cu privire la eficiența dietei 5:2 care funcționează pe principiul postului intermitent, asupra reducerii riscului cardiovascular și cum grăbește scăderea în greutate, adevărul științific este în cel mai bun caz sceptic cu privire la aceste rezultate.

Informațiile cele mai recente care însoțesc astfel de titluri din mediul online au la bază rezultatele unui trial clinic realizat în cadrul Universității din Surrey și publicat în British Journal of Nutrition, în care au fost incluși inițial 41 de participanți și care a comparat efectele restricției calorice intermetente versus restricția continuă.


Dieta 5:2 vs dieta moderat hipocalorică

În dieta 5:2 ce are la bază principiul postului intermitent participanții au fost încurajați să consume 2 zile consecutive pe săptămână în jurul a 500-600 calorii, iar în restul de 5 zile să aibă un aport caloric care să respecte nevoile energetice ale organismului. Per total s-a realizat o restricție cu 22% a aportului energetic.

Totul despre postul intermitent (intermittent fasting) aflați din articol. 

Dieta hipocalorică tradițională a presupus aplicarea în fiecare zi a unei restricții calorice de circa 600 de calorii (23%) sub necesarul energetic estimat. În ambele grupuri particpanții au fost sfătuiți să adopte recomandările naționale pentru o alimentație sănătoasă, iar gradul de activitate fizică nu a suferit modificări.

Evoluția greutății corporale

Participanții eligibili la studiu au avut vârsta curpinsă între 18-65 ani, indicele de masă corporală în valoare de 25 sau mai mult și circumferința abdominală mai mare de 94 cm la bărbați, respectiv mai mare de 80 cm la femei.

Dintre cei 41 de participanți la studiu, 29 l-au finalizat și doar 27 au reușit să piardă 5% din greutatea inițială – 15 în grupul cu restricție calorică intermitentă și 12 în grupul cu restricție energetică continuă.

În medie, s-a constatat o scădere în greutate de 5,4 % din greutatea inițială în grupul care a aderat la principiile dietei 5:2, respectiv 5% la participanții la care s-a aplicat resticționarea aportului energetic zilnic cu 600 calorii [diferența dintre  cele două rezultate nu a prezentat semnificație clinică].

Pentru a atinge obiectivul de scădere ponderală setat la 5% din greutatea inițială, participanții care au urmat dieta tip fasting au avut nevoie în medie de 59 de zile, respectiv 73 de zile în cazul participanților care au adoptat dieta moderat hipocalorică [diferența nu a fost semnificativă statistic].

Modificări ale biomarkerilor cardiometabolici

Nu s-au constat diferențe în ceea ce privește modificările glicemiei postprandiale de la începutul studiului, respectiv după pierderea a 5% din greutatea inițială.

În schimb, a fost remarcată reducerea valorilor trigliceridelor plasmatice imediat postprandial în cazul grupului cu restricție intermitentă [semnificație statistică marginală].

Limitele studiului citat

Deși design-ul studiului de tip trial randomizat controlat este o metodă serioasă de a compara eficiența a două intervenții nutriționale, concluziile obținute nu sunt suficiente pentru a stabili superioritatea dietei de tip fastig cu privire la pierderea în greutate și protecția cardiovasculară deoarece:

  • studiul a inclus un număr mic de participanți, dintre care 4 participanți au renunțat pentru că nu au tolerat dieta 5:2, respectiv 2 nu au putut continua dieta moderat hipocalorică;
  • studiul a avut o durată de monitorizare a greutății scurtă pentru a evidenția efectele pe termen lung asupra curbei ponderale - scăderea și menținerea în greutate deopotrivă – și a stării de sănătate cardiometabolice.


Participanții la studiu care au beneficiat de dieta 5:2 au consumat în timpul zilelor de post echivalentul a 500-600 calorii provenit din produse LighterLife Fast Foodpacks, ale căror producători au contribuit la finanțarea studiului [posibil conflict de interese].

Dieta 5:2 tip fasting reduce riscul cardiovascular?

Scăderea în greutate cu cel puțin 5% din greutatea inițială face parte din recomandările pentru reducerea riscului cardiovascular și managementul ponderal al persoanelor cu suprapondere și obezitate. Însă rezultatele studiului de față au fost supraestimate în publicațiile online de larg consum deoarece:

  • faptul că obiectivul ponderal a fost atins mai devreme cu 2 săptămâni în grupul care a aderat la dieta tip fasting nu o califică drept o metodă mai rapidă de a pierde în greutate, în detrimentul unei intervenții nutriționale moderat hipocalorice, respectând principiile de alimentație echilibrată, conștientă și a unui stil de viață activ.
  • declarația potrivit căreia „dieta 5:2 reduce riscul cardiovascular” nu este susținută de observațiile acestui studiu. În primul rând, obiectivul studiului de față nu a investigat asocierea dintre dieta tip fasting și riscul cardiovascular. Deși s-a remarcat modificarea lipemiei postprandiale în grupul ce a adoptat metoda fastingului, numărul de participanți la care s-a constatat face imposibilă formularea unei astfel de afirmații.


O altă controversă cu privire la eficiența dietelor low carb vs low fat pentru scăderea în greutate este explicată în articol.
Surse: Medical Brief
NHS
Cambridge University Press


Data actualizare: 23-05-2021 | creare: 26-03-2018 | Vizite: 2646
Bibliografie
(1) NHS scepticism over study claiming heart benefits of fasting diet, link: https://www.medicalbrief.co.za/archives/nhs-scepticism-study-claiming-heart-benefits-fasting-diet/
(2) No evidence the 5:2 diet prevents heart disease, link:https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/no-evidence-52-diet-prevents-heart-disease/
(3) Intermittent v. continuous energy restriction: differential effects on postprandial glucose and lipid metabolism following matched weight loss in overweight/obese participants, link: https://goo.gl/BSRCE5
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Postul intermitent nu este mai eficient decât dietele obișnuite
  • Postul intermitent și o dietă hipocalorică pot fi soluția perfectă
  • Nu slăbești cu post intermitent? Cauze posibile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum