Posturograful

©

Autor:

Posturograful sau Global Postural System (GPS) este un sistem de analiză posturală avansată ce utilizează tehnici şi metode noninvazive de diagnostic şi de evaluare în domeniul recuperării medicale, fiind singurul aparat de acest gen din România. Posturograful foloseşte un program digital pentru vizualizarea datelor şi pentru diagnosticare, revoluţionând metodele de analiză a echilibrului şi a tulburărilor de statică vertebrală.


Posturograful  include 3 unităţi de diagnostic şi un software:

1. Podoscopul – este utilizat în analiza tulburărilor de statică a piciorului; poate suporta o greutate de maximum 130 kg, iar prin intermediul softului special sunt prelucrate imaginile captate, determinându-se lungimea exactă a fiecărui picior, existenţa unor tulburări de statică plantară (picior plat, scobit etc.), precum şi a eventualelor deviaţii la nivelul gleznei.

2. Platforma stabilometrică – este folosită pentru evidenţierea şi analiza tulburărilor de echilibru şi pentru determinarea poziţiei centrului de greutate al corpului, prin intermediul a 3 celule ce transmit informaţii la softul de prelucrare. Sunt astfel evaluate dezechilibrele ce apar în diferite situaţii sau poziţii: atunci când pacientul stă cu ochii închişi, cu ochii deschişi, cu capul spre stânga sau dreapta, ori în alte poziţii adoptate în  funcţie de patologia fiecărui pacient. Tot cu ajutorul acestei platforme se poate determina proiecţia centrului de greutate în interiorul poligonului de susţinere, informaţii cu o mare valoare terapeutică în analiza atitudinii posturale a unui pacient.

3. Unitatea de analiză posturală – este folosită pentru determinarea deficienţelor la nivelul coloanei vertebrale, prin intermediul unui sistem de camere video care permit achiziţia de imagini de înaltă rezoluţie, imagini ce sunt apoi prelucrate prin intermediul softului, în scopul de a analiza toate deviaţiile segmentare sau globale ale corpului, dar şi de a măsura diferitele segmente. Analiza posturală se realizează din faţă, din spate şi din profil şi poate diagnostica deficienţele coloanei vertebrale în plan sagital sau frontal.

Softul permite stocarea datelor medicale ale pacientului, atât a celor rezultate în urma testărilor posturografice, cât şi a celor legate de istoricul medical sau de tratamentele medicamentoase pe care pacientul le urmează. Având la dispoziţie toate aceste informaţii, se poate urmări cu uşurinţă evoluţia pacienţilor, se pot face analize comparative şi se poate evalua eficienţa terapiilor recomandate.

Pe baza datelor obţinute în urma unei posturografii complete se pot elabora programe personalizate de kinetoterapie şi recuperare medicală, corecte şi complexe, pentru orice tip de afecţiune şi diagnostic. Eficienţa şi succesul programelor de kinetoterapie pot fi urmărite inclusiv prin evaluări  posturografice intermediare.


Deşi e bine ca orice persoană să îşi facă o evaluare posturografică integrală, pacienţii cărora li se recomandă din raţiuni medicale astfel de evaluări sunt:
- pacienţi copii sau adulţi cu afecţiuni neurologice şi neuromotorii, ortopedice, unele afecţiuni din patologia ORL ce pot determina tulburări de echilibru, etc.:
- pacienţi cu tulburări de statică vertebrală;
- sportivi în diverse stadii ale pregătirii competiţionale, etc.


prep.univ.kt. Marius Neculăeş
Coordonator Dpt. Kinetoterapie Arcadia


Data actualizare: 21-02-2013 | creare: 24-05-2011 | Vizite: 8051
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Boli ale oaselor, muschilor si articulatiilor:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli ale oaselor, muschilor si articulatiilor