Pot sa dau bebelusului sa manace ou?

©

Autor:

Pot sa dau bebelusului sa manace ou?
De la cinci-sase luni, laptele matern isi schimba elementele nutritive si din acest motiv este recomandat a se introduce alimentele solide. In timpul intarcarii, bebelusii vor avea un deficit de fier si acizi grasi (Omega-3), elemente necesare in dezvoltare si crestere.
De curand, studiile medicale au semnalat ca ouale sunt surse bogate in fier si Omega-3, in plus au o textura moale si adecvata pentru intarcarea bebelusului. Cercetarile realizate arata ca ouale nu au efecte negative asupra micutilor. S-au experimentat doua categorii de ou la bebelusi in perioada intarcarii; rezultatul: nivel minim de colesterol.
Un alt avantaj evidentiat in timpul administrarii galbenusului de ou este modificarea gustului la lapte si imbunatatirea nivelului de fier si de acizi grasi.

Oul in dieta sugarului?
La fel ca si carnea, galbenusul de ou contine doua forme de fier hemic si nonhemic. Primul, fierul hemic este absorbit mai bine comparativ cu celalalt tip de fier, fiind neinfluentat de statutul de fier sau de alte produse. In acelasi timp, fierul nonhemic este usor este dificil de absorbit, fiind influentat de de factorii dietetici. Rezultatele testelor au aratat ca introducerea oualelor intregi la mesele cu continut de fier nonhemic reduc execisv absorbtia fierului. Elementul daunator este albusul de ou. Galbenusul de ou contine fier hemic, fiind foarte benefic in intarcarea bebelusului. In plus, acizii grasi polisaturati sunt componente intergrate in laptele matern, care nu au fost inca adaugate in formulele de lapte. Din cercetarile realizatate s-a observat ca formulele alimentare cu DHA comparate cu formulele cu acizi grasi, imbunatatesc dezvoltarea vizuala si neuromotorie a sugarilor.
Pana in prezent, cercetarile nu au demonstrat daca alimentatia in perioada intarcarii are efecte benefice in timpul copilariei.

Ce efecte are galbenul de ou asupra sugarului?
Testele facute la sugarii de peste sase luni au inclus concentratiile eritrocite, fier si colesterolul. De asemenea, a fost semnalat si un efect secundar: alergia la oua.
Sugarilor sanatosi (nascuti normal) cu varsta cuprina intre 6-12 luni li s-au administrat patru galbenusuri de oua pe saptamana si fara a schimba aportul la alte alimente. Interventia cu oua a fost potrivita cu cantitatea de DHA, cantitate normala pe care o primeste un sugar normal. La sase, noua si 12 luni, greutatea, lungimea si circumferinta capului la sugar au crescut. De asemenea, concentratia eritrocitelor s-a marit, ajungand la 30-40%, in tratamentul cu galbenusuri.
Acest lucru demonstraza ca, galbenusul de ou este un bun ingredient in timpul intarcarii.

Unii experti recomanda sugarilor dupa 11 luni, ombleta de ou, dar numai din galbenus de ou cu branza, lapte si unt.
Atentie!
Deoarece exista riscul unei intoxicari alimentare cu salmonella, folositi doar galbenusul.

Bebelusul poate fi alergic la oua?
Ouale sunt printre primele alimente alergice. Insa, doar albusul este elementul alergic si nu galbenusul. Medicii pediatrici sustin ca galbenusul face parte din categoria ingredientelor fine si non-alergice, recomandate bebelusului de peste opt luni.
Foarte rar s-a semnalat ca un sugar sa fie alergic la galbenusul de ou.
Albusul de ou contine patru tipuri de proteine, dar cu grade diferite de alergie. Cei mai multi medici contraindica administrarea albusului la bebelusii mai mici de un an.
Studiile arata ca alergia la ou la sugari a trecut cu timpul, iar la varsta de cinci ani, copilul nu mai este alergic la ou.
Inainte de a introduce in meniul sugarului galbenusul de ou, intrebati medicul!

Ce este alergia la ou?
Alergia la oua la sugari apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la proteinele continute de ou. Organismul trateaza aceste proteine ca niste "invadatori periculosi", producand anticorpi, numiti imunoglobina E. Apoi, imunoglobina E solicita organismului sa elibereze substante chimice cunoscute ca histamine. Atunci cand histaminele sunt eliberate, organismul reactioneaza prin secretii nazale abundente, mancarimea ochilor, eruptie de piele si in cazuri mai grave anafilaxie.

Care sunt simptomele alergiei la ou?
Unele persoanele pot prezenta urmatoarele simptome:
- dermatita
- diaree
- rinita alergica
- voma
- respiratie greoaie
- alergie orala (in jurul gurii si pe gat)
- tulburari gastro-intestinale

In general, alergia la galbenul de ou in cazul sugarilor este foarte rara. Este indicat sa asteptati mai bine de un an, daca cunoasteti pe cineva din familie a avut alergie la ou.
Este foarte important sa gatiti bine galbenusul de ou. Exista posibilitatea ca albusul de ou sa mai fie (intr-o mica cantitate) in galbenus.

Cand pot sa-i dau un ou intreg bebelusului?
Multi medici pediatri recomanda ouale intregi in diverse retete (in meniurile de la cuptor), preparate foarte bune pentru bebelusii de opt-noua luni.
Daca ati observat orice reactie alergica alimentara la sugar, este mai bine sa inlocuiti ouale din reteta.
De asemenea, evitati si urmatoarele ingrediente: maioneza, lichiorul de oua, orice forma de ou (uscat sau praf), inlocuitorii de ou, etc.

Data actualizare: 04-11-2013 | creare: 12-11-2009 | Vizite: 22038
Bibliografie
Cand pot sa-i dau bebelusului oua?, link: https://www.homemade-baby-food-recipes.com
Sugarii si ouale, link: https://pediatrics.about.com
Cand poate sa manance bebelusul oua is galbenusul de ou poate cauza alergia?, link: https://www.wholesomebabyfood.com
Efectele introducerii galbenusului in timpul intarcarii, link: https://findarticles.com
Alergia la oua, link: https://www.childhealth.com.au
Valoare nutritionala, galbenusul de ou ca aliment n timp intarcarii, link: https://news.bio-medicine.org
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: