Pot să mănânc orez dacă am diabet?
AlimentaÈ›ia joacă un rol central în menÈ›inerea stării de sănătate, în special în cazul persoanelor care suferă de diabet. Majoritatea se întreabă însă dacă pot sau nu să consume surse majore de carbohidraÈ›i precum orezul, fără a afecta în mod negativ sănătatea.
O dietă echilibrată È™i un stil de viață sănătos sunt esenÈ›iale pentru menÈ›inerea controlului glicemic. Intervalul de normalitate al glicemiei se situează între 80 – 130 mg/dL înaintea unei mese È™i are valori mai mici de 180 mg/dL postprandial, potrivit AsociaÈ›iei Americane pentru Diabet.
Contrar opiniei generale, nu se recomandă restricÈ›ia severă a surselor de carbohidraÈ›i, ci repartizarea acestora în cantități de 45 – 60 g per masă, în funcÈ›ie de sex, obiective ponderale, valori È›intă ale glicemiei.
Se recomandă ca provenienÈ›a carbohidraÈ›ilor să fie din surse complexe (cereale integrale, leguminoase) care să asigure implicit un aport zilnic corespunzător de 20 – 35 g fibre. Fibrele joacă un rol crucial în prevenÈ›ia creÈ™terilor bruÈ™te ale valorilor glicemice È™i se găsesc de asemenea È™i în vegetale, fructe, oleaginoase, alimente dense din punct de vedere nutriÈ›ional.
Prin urmare, făinurile, cerealele, pastele, orezul È™i vegetalele amidonoase nu sunt în niciun caz interzise în dieta unei persoane cu diabet zaharat, ci trebuie consumate cu moderaÈ›ie È™i încorporate în cadrul meselor complexe pentru a nu influenÈ›a negativ valorile glicemice.
De exemplu, o treime cană de orez gătit are circa 15 g carbohidrați, ceea ce reprezintă 1/3 din cantitatea recomandată pentru a fi consumată la o masă (45 g).
În funcÈ›ie de indicele glicemic, dar È™i alte diferenÈ›e nutriÈ›ionale, se disting mai multe tipuri de orez. Astfel orezul alb are un indice glicemic mai crescut în comparaÈ›ie cu orezul brun, deÈ™i orezul brun poate prezenta variaÈ›ii în funcÈ›ie de tip È™i brand. De asemenea, orezul basmati prezintă un indice glicemic mai mic decât cel alb, ceea ce înseamnă că permite absorbÈ›ia È™i respectiv pasajul în sânge al glucozei mult mai lentă. Altfel spus, orezul brun È™i cel basmati reprezintă variante mai avantajoase comparativ cu cel alb în ceea ce priveÈ™te managementul diabetului.
Sursa: Medical News Today
Diabetul zaharat reprezintă un sindrom care se manifestă prin hiperglicemie cronică, caracterizat în principal de tulburarea secreÈ›iei È™i/sau a acÈ›iunii insulinei. Acesta se prezintă sub mai multe forme: diabet zaharat tipul 1, diabet tipul 2, diabet gestaÈ›ional etc. Mai multe informaÈ›ii despre diabet găsiÈ›i aici.
O dietă echilibrată È™i un stil de viață sănătos sunt esenÈ›iale pentru menÈ›inerea controlului glicemic. Intervalul de normalitate al glicemiei se situează între 80 – 130 mg/dL înaintea unei mese È™i are valori mai mici de 180 mg/dL postprandial, potrivit AsociaÈ›iei Americane pentru Diabet.
Contrar opiniei generale, nu se recomandă restricÈ›ia severă a surselor de carbohidraÈ›i, ci repartizarea acestora în cantități de 45 – 60 g per masă, în funcÈ›ie de sex, obiective ponderale, valori È›intă ale glicemiei.
Se recomandă ca provenienÈ›a carbohidraÈ›ilor să fie din surse complexe (cereale integrale, leguminoase) care să asigure implicit un aport zilnic corespunzător de 20 – 35 g fibre. Fibrele joacă un rol crucial în prevenÈ›ia creÈ™terilor bruÈ™te ale valorilor glicemice È™i se găsesc de asemenea È™i în vegetale, fructe, oleaginoase, alimente dense din punct de vedere nutriÈ›ional.
Prin urmare, făinurile, cerealele, pastele, orezul È™i vegetalele amidonoase nu sunt în niciun caz interzise în dieta unei persoane cu diabet zaharat, ci trebuie consumate cu moderaÈ›ie È™i încorporate în cadrul meselor complexe pentru a nu influenÈ›a negativ valorile glicemice.
De exemplu, o treime cană de orez gătit are circa 15 g carbohidrați, ceea ce reprezintă 1/3 din cantitatea recomandată pentru a fi consumată la o masă (45 g).
În funcÈ›ie de indicele glicemic, dar È™i alte diferenÈ›e nutriÈ›ionale, se disting mai multe tipuri de orez. Astfel orezul alb are un indice glicemic mai crescut în comparaÈ›ie cu orezul brun, deÈ™i orezul brun poate prezenta variaÈ›ii în funcÈ›ie de tip È™i brand. De asemenea, orezul basmati prezintă un indice glicemic mai mic decât cel alb, ceea ce înseamnă că permite absorbÈ›ia È™i respectiv pasajul în sânge al glucozei mult mai lentă. Altfel spus, orezul brun È™i cel basmati reprezintă variante mai avantajoase comparativ cu cel alb în ceea ce priveÈ™te managementul diabetului.
Aflați mai multe informații despre orezul brun din articol.
Sfaturi pentru prepararea orezului
- Se recomandă servirea orezului alături de vegetale diverse, leguminoase precum fasolea roșie sau alte surse de proteine vegetale, respectiv animale și de grăsimi sănătoase.
- AtenÈ›ie la depozitarea orezului la temperatura camerei, ceea ce poate conduce la dezvoltarea unei bacterii (Bacillus cereus) producătoare de toxine care cauzează toxiinfecÈ›ii alimentare. Dacă nu se poate servi imediat după preparare, este indicat ca acesta să fie răcit È™i refrigerat în maximum o oră.
- Orezul poate fi refrigerat după preparare È™i încălzit ulterior la cuptor sau microunde, dar nu mai mult de o zi.
- O alternativă la orez este reprezentată de quinoa, care deÈ™i conÈ›ine aproximativ aceeaÈ™i cantitate de carbohidraÈ›i, este semnificativ mai bogată în proteine, iar în unele cazuri poate conÈ›ine chiar È™i mai multe fibre.
Mai multe informaÈ›ii despre terapia nutriÈ›ională în diabetul zaharat găsiÈ›i aici.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 21-11-2016 | creare: 21-11-2016 | Vizite: 57039
Bibliografie
Can I Eat Rice If I Have Diabetes?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/314183.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- A fost descoperită o nouă metodă pentru combaterea obezității
- Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
- Noul model SCORE2-Diabetes: o abordare revoluționară în predicția riscului cardiovascular la pacienții cu diabet de tip 2
- Somnul insuficient sau în exces, asociat cu un risc mai mare de diabet la bărbați
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Diabetul zaharat
- Cetoacidoza diabetica
- Gastropareza diabetica
- Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
- Nefropatia diabetica
- Disfunctia sexuala asociata diabetului zaharat
- Fenomenul Somogyi
- Ulcerele diabetice (mal perforant plantar)
- Boala buloasa a diabetului
- Diabetul in sarcina
- Regim diabet
- Diabet zaharat
- Oul crește riscul cardiovascular la pacienții cu diabet tip 2?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Diabet zaharat II cu necesar insulinic nou
- Carcinom ductal invaziv
- Insuficienta renala
- Valori glicemie anormale?
- Pot sa-mi fac un tatuaj daca am DZ tip 1 ?
- Diagnosticare diabet
- Diabet grav
- Insomnie, diabet zaharat...
- Unitate de masura hemoglobina glicata
- Diabet zaharat 2 si problema talpa