Poți avea ciclu menstrual în timpul sarcinii?

©

Autor:

Poți avea ciclu menstrual în timpul sarcinii?

Atunci când vine vorba despre posibilitatea de a avea menstruație în timpul sarcinii, răspunsurile sunt mai degrabă contradictorii, iar studiile în ceea ce privește acest subiect tind să creeze mai multă confuzie.

Dacă în timpul sarcinii timpurii este posibil ca o femeie însărcinată să experimenteze câte pete de sânge roz deschis sau maro închis, American Pregnancy Association afirmă că o sângerare uterină în timpul sarcinii, nu poate fi cauzată de menstruație.

Menstruația și sarcina

Atunci când o femeie este însărcinată, ea nu continuă să ovuleze și nu va avea ciclu menstrual, deoarece acesta apare doar în cazurile în care o persoană nu este însărcinată. Menstruația se produce regulat și periodic, aproximativ la 4 săptămâni, atunci când ovarele eliberează un ovul pentru fecundare. Atunci când o femeie este însărcinată, aceasta nu mai poate avea menstruație, iar, deși sângerările în timpul sarcinii sunt posibile, acestea nu sunt un semn al ciclului menstral. (1)

Cauze ale sângerării în timpul primului semestru

Sângerarea vaginală în primele trei luni de sarcină este relativ obișnuită deși, este o cauză de îngrijorare pentru mamă. Femeile se întreabă care sunt condițiile care atestă ce cantitate de sânge este considerată normală în timpul sarcinii timpurii. Deși sângerarea precoce poate indica existența unei probleme grave, acest lucru nu este deseori valabil. De fapt, aproximativ 20% dintre femeile gravide suferă de sângerări ușoare sau spotting în timpul primului trimestru de sarcină. Majoritatea femeilor continuă să aibă sarcini necomplicate și, în cele din urmă, dau naștere unui copil sănătos.

Câteva picături de sânge pot apărea în această perioadă, dar diferă de un fluz sanguin abundent. Sngerarea ușoară poate apărea în urma unui act sexual sau a unui examen pelvian.

Producția normală de hormoni în timpul sarcinii poate provoca modificări ale colului uterin, făcându-l mai moale și mai predispus la sângerare. De asemenea, se poate forma un polip cervical (o supraaglomerare benignă a țesutului), care poate sângera mai ușor în timpul sarcinii.

O infecție vaginală poate provoca sângerări vaginale spontane. (2)

Care sunt cauzele serioase de sângerare în timpul primului trimestru de sarcină?

Avortul spontan

Simptome: sângerări, dureri abdominale și dureri de spate
O pierdere de sarcină are loc în proporție de 15% până la 20% din sarcini, de obicei în primele 12 săptămâni de gestație.
Un examen arată dacă cervixul este deschis, iar cazurile în care poate fi prevenit un avort spontan sunt foarte rare.

Sarcina molară

Anomalie a fertilizării care duce la creșterea țesutului anormal în uter. În locul unui fetus, în uter se dezvoltă o creștere anormală de țesut. Chiar dacă nu este un embrion, această creștere declanșează simptome asemănătoarele celor din timpul sarcinii.
Simptome: pete de sânge sau sângerări.

Sarcina extrauterină

Simptome: sângerare vaginală ușoară și creșterea durerii abdominale
Afecțiune caracterizată prin faptul că ovulul fertilizat se stabilește și se dezvoltă în orice altă zonă decât în „captușeala" uterului.

Hemoragie subchorionică

Sângele se colectează între sacul gestațional și peretele uterului. Uneori, cheagul intrauterin poate fi observat la examinarea cu ultrasunete.

Boala trofoblastică gestațională (GTD)

O afecțiune foarte rară care poate simula sarcina prin provocarea unei tumori care poate conține țesut fetal anormal (3)

Acestea pot fi, de asemenea, însoțite de:

  • crampe severe sau dureri abdominale;
  • dureri de spate;
  • slăbiciune sau pierderea conștienței;
  • oboseală;
  • dureri de umăr;
  • febră;
  • scurgeri vaginale anormale;
  • greață și vărsături incontrolabile.


Cauze ale sângerării în timpul celui de-al doilea și de-al treilea trimestru de sarcină

Sângerarea care are loc începând cu primul trimestru este de obicei un semn că ceva nu este în regulă. Indiferent dacă sângerarea în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru este ușoară sau grea, cu sau fără alte simptome, trebuie să vă adresați medicului pentru o vizită de urgență.

Travaliul prematur

Face referire la orice naștere care are loc înainte de împlinirea celor 37 de săptămâni de sarcină.
Simptomele travaliului prematur ar putea include dureri de spate, o senzație de presiune în vagin, simptome similare menstruației, precum și o cantitate mare de secreție de mucus.

Placenta previa

Afecțiune care apare atunci când placenta blochează cervixul.

Dezlipirea de placentă

Cel mai frecvent apare în ultimele luni de sarcină.
Placenta se detașează de uter, provocând de obicei sângerări grave și, eventual, dureri grave la stomac și crampe.
Anumite condiții de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, pot crește riscul abrupției placentare.

Ruptură uterină

O ruptură uterină înseamnă că mușchiul uterului se separă.
Provoacă sângerări necontrolate.

Ce trebuie să faceți dacă aveți sângerări anormale în timpul sarcinii

Deoarece sângerarea vaginală în orice trimestru poate fi un semn al unei probleme, adresați-vă medicului dumneavoastră. Încercați să urmăriți cât de mult sângerați și tipul de sânge (de exemplu roz, maro sau roșu, neted sau plin de cheaguri).

Trebuie să contactați de urgență medicul dacă aveți oricare dintre următoarele simptome, care ar putea fi semne de avort spontan sau altă problemă gravă:

  • Durere severă sau crampe intense în abdomen.
  • Sângerare severă, indiferent dacă există sau nu durere.
  • Scurgeri vaginale care conțin țesut.
  • Amețeli sau leșin.
  • O febră de peste 38 grade Celsius și/sau frisoane.

Data actualizare: 26-10-2019 | creare: 08-08-2018 | Vizite: 22476
Bibliografie
1. Can you have a period while pregnant?Url: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322598.php
2. Can You Get Your Period and Still Be Pregnant?. URL: https://www.healthline.com/health/pregnant/period-and-pregnant
3. 8 Causes and Symptoms of Bleeding During Early Pregnancy. URL: https://www.medicinenet.com/pregnancy_bleeding_during_the_first_trimester/article.htm#bleeding_during_pregnancy_definition_and_facts
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: