ROmedic Firme medicale Echipamente pentru terapie

Electrocardiogramele si noul concept de aplicare a electrozilor

Electrocardiogramele si noul concept de aplicare a electrozilor
Autor: Alexandra Neagos

Electrocardiogramele si noul concept de aplicare a electrozilor centurii ECG

Electrocardiograma (ECG sau EKG) este o înregistrare a activității electrice a fibrelor musculare ale inimii. Inima produce mici curenți electrici care se distribuie în tot mușchiul cardiac făcând-o să se contracte. Aceste modificări ale potențialelor electrice ale inimii se pot măsura la suprafața organismului, fiind prezentate printr-o imagine repetată a activității cardiace electrice. În acest fel, ECG-ul ofera medicului indicii asupra ridmicitatii, frecventei si normalitatea batailor inimii.

   Pentru masurarea unei electrocardiograme standard de repaos cu 12 derivatii este nevoie de montarea a 4 electrozi pe membre si 6 precordiali (pe piept, in  zona inimii).

Se recomanda efectuarea EKG-ului de repaos cu un pacient calm, asezat pe spate, cu o perna subtire sub cap. Pacientul trebuie calmat daca e agitat si trebuie rugat sa nu vorbeasca si sa nu miste mainile sau picioarele.

Cei 4 electrozi de membre sunt codati color, de regula, sau codati color (rosu, galben, verde, negru) + inscriptionati (cu R/RA= dreapta, L/LA= stanga, LF= piciorul stang, RF= piciorul drept). Cei 6 electrozi precordiali sunt codati color (rosu, galben, verde, maro, negru, violet) si/sau numerotati (V1…V6 sau D1…D6).

Pozitionarea electrozilor precordiali (foto via EMS12Lead, unde puteti vedea si pozitionarea electrozilor in situatii speciale: V4R, posterior plus niste explicatii):

V1 si V2 se pozitioneaza imediat langa stern (stanga/dreapta), in spatiul al 4-lea intercostal. V4 se pozitioneaza in spatiul al 5-lea intercostal (pe cat posibil), pe linia medio-claviculara. V3 se pozitioneaza pe diagonala V2-V4, la mijlocul distantei dintre V2 si V4. V5 si V6 se pun pe aceeasi linie orizontala cu V4, pe linia axilara anterioara, respectiv mediana.

In cazul electrozilor de tip para (ventuza) este necesara utilizarea gelului de contact. In cazul pacientilor cu plizotate ridicata in zona toracica, este indicata indepartarea parului pentru prinderea electrozilor, in special a celor de unica folosinta. Acest lucru este de multe ori un deranj suplimentar si rareori chiar se indeparteaza parul din zonele indicate. In multe cazuri pacientul nu se afla in posibilitatea de a se misca sau este chiar inconstient in momentul in care ajunge la unitatea de primire ajutor.

Pentru multe dintre aceste inconveniente sau chiar probleme enumerate mai sus, o companie Israeliana vine in ajutor cu un nou accesoriu dedicat utilizarii in cardiologie, urgente, clinici de specialitate sau chiar evenimente ce necesita supraveghere si asistenta medicala.

Levmed Belts implementeaza un nou concept al aplicarii electrozilor precordiali prin intermediul unei centuri de silicon speciale. Electrozii sunt incadrati in centura de silicon, astfel incat in momentul in care aceasta se intinde in jurul toracelui pacientului, electrozii se aseaza in punctele necesarii efectuarii unei electrocardiograme. Pacientul trebuie doar sa isi ridice bratele iar centura se aplica pe toracele lui; coborand bratele centura se intinde pe torace. Centura se conecteaza la aparatul de electrocardiograma ca orice set de electrozi normali, cu ajutorul adaptorilor "click". Contactul electrozilor cu pielea pacientului se efectueaza doar pe baza de apa, nemaifiind nevoie de utilizarea gelului.

Avantajele centurii de silicon:

  • timp scurtat de examinare;
  • risc scazut de pozitionare gresita a electrozilor;
  • economie de electrozi si gel pentru contact;
  • contact eficient pana si in cazul pacientilor cu pilozitate ridicata;
  • centura se preteaza pentru toate dimensiunile de cadre toracice (la adulti)
  • ideala pentru utilizari rapide si repetate.
  • usor de curatat si dezinfectat, fiind creeata dintr-un material antimicrobial special.

Disponibila si in varianta mobila cu sistem de transmitere si prelucrare a datelor la distanta.