Predicția riscului de suicid este ineficientă deocamdată (meta-analiză)

©

Autor:

Predicția riscului de suicid este ineficientă deocamdată (meta-analiză)
O meta-analiză a studiilor din ultimii 50 de ani privind predicția suicidului, condusă de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Florida, arată că mijloacele științei nu sunt suficient de eficiente pentru a putea prezice cine se va sinucide.

Conform acestei analize, factori precum depresia, abuzul de substanțe, stresul și încercările anterioare de suicid nu sunt buni predictori ai riscului de suicid. Lipsa progresului se vede și în numărul tot mai ridicat al sinuciderilor: în SUA, rata sinuciderilor este la cotele cele mai ridicate din ultimii 30 de ani (zilnic, 117 americani își pun capăt vieții și se estimează că peste 40 000 de americani se vor sinucide anul acesta).

Totodată, comparând rata sinuciderilor, crimelor și a accidentelor de mașină mortale, s-a observat că în anii 1970 era mai probabil să fii ucis de altcineva sau să mori din cauza unui accident de mașină, decât să te sinucizi. Astăzi, când legile împotriva crimelor sunt mai dure și siguranța în mașină e mai mare, se întâmplă contrariul: riscul unei persoane de a se sinucide este mai mare decât de a fi victima unei crime sau accident de mașină mortal.

Meta-analiza a avut în vedere 365 de studii privind sinuciderea. Din păcate, cercetătorii au descoperit că acestea aveau câteva puncte slabe: s-au axat doar pe câte un factor de risc (de exemplu, depresia sau nivelul scăzut de serotonină din creier) și au monitorizat participanții doar pe o perioadă de 10 ani.

Autorii meta-anlizei consideră că o metodă de predicție pe termen scurt, bazată pe inteligența artificială, ar putea evidenția cu o mai mare precizie factorii de risc pentru suicid. De aceea, testează o astfel de metodă, pe care au comparat-o cu algoritmii de căutare ai Google, care se bazează pe istoricul personal și alți factori, pentru a oferi rezultate precise.

Metoda este încă în lucru, dar dacă se dovedește eficientă, ar putea prezice riscul de sinucidere și implicit, ar avuta la prevenirea și reducerea acestuia.

Cercetătorii au lansat deja o aplicație gratuită pe telefon – Tec-Tec – disponibilă pe iTunes și Amazon, despre care studiile lor arată că ar reduce deja cu 50% riscul de suicid la cei care o folosesc.

Meta-analiza a fost publicată în Psychological Bulletin.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 21-11-2016 | creare: 21-11-2016 | Vizite: 1225
Bibliografie
50 years of research fails to improve suicide prediction: study, link: https://medicalxpress.com/news/2016-11-years-suicide.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O aplicaţie pe telefon pentru reducerea riscului de suicid
  • Riscul suicidar, evaluat mai precis cu un model computațional
  • Perfecționismul - asociat cu riscul de suicid
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum