Preferința bebelușilor pentru fețele umane este înnăscută

Autor:

Preferința bebelușilor pentru fețele umane este înnăscută
Dacă studiile realizate pe copii au arătat că nou-născuții au o preferință mai mare pentru fețele umane decât pentru alți stimuli vizuali, un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitățile  Lancaster, Cumbria și Durham din UK sugerează că această preferință este prezentă încă din viața prenatală.

Cercetătorii au analizat 39 de feți la 34 de săptămâni gestaționale, cărora li s-au prezentat (prin proiecție pe abdomenul mamei) fețe constând din trei puncte sub forma unui triunghi, precum și aceleași forme răsturnate (dar care nu mai semănau cu o față). Ambele imagini erau proiectate pe rând într-o parte a feței copilului și mișcate la nivel orizontal până când copilul nu o mai putea vedea. Răspunsul lor, respectiv mișcările capului, au fost monitorizate prin ultrasunete 4D.

S-a observat că în cazul modelului care înfățișa un chip uman, copiii au întors capul pentru a-l urmări în continuare, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul formelor întoarse. Cercetătorii consideră că nu stimulul în sine i-a determinat pe copii să întoarcă capul (pentru că ambele forme erau noi și ar fi prezentat același nivel de interes pentru feți), ci mai degrabă asemănarea acestuia cu o față umană.

Autorii consideră că aceste rezultate arată că nu este necesar ca nou-născuții să interacționeze cu mai multe chipuri umane pentru a indica faptul că au o preferință pentru acestea, întrucât preferința este înnăscută.

Totodată, progresele făcute în tehnologia cu ultrasunete 4D deschide calea către noi studii de observare fetală.

Acest studiu a fost publicat în jurnalul Current Biology.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 14-06-2017 | creare: 14-06-2017 | Vizite: 227
Bibliografie
Babies recognize face-like patterns before birth, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/317869.php
Alte articole din aceeași secțiune:

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK