Prelevare de organe de la un decedat

Data publicării: 12-05-2009

Organele interne ale unui barbat de 34 de ani, aflat in moarte cerebrala, au fost prelevate marti, la Spitalul Judetean Timisoara, si vor salva, in aceasta seara, trei vieti, prin transplantarea celor doi rinichi si a ficatului. Potrivit prof. Viorel Bucuras, seful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Judetean Timisoara si unicul specialist in transplant renal din vestul tarii, un rinichi va salva viata unei femei din Timisoara, iar celelalte doua organe prelevate vor ajunge la Bucuresti si Cluj. Barbatul de la care au fost prelevate organele este din Resita si a fost victima unei agresiuni, in urma careia a intrat in moarte cerebrala, iar familia acestuia a fost de acord sa doneze ficatul si rinichii acestuia. "Acesta va fi primul transplant de rinichi in Spitalul Judetean Timisoara dupa o intrerupere de doi ani, deoarece, in acest rastimp, nu am avut donatori", a spus Bucuras.
Recent, la Timisoara a avut loc o dezbatere publica cu tema "Acord prezumat versus acord informat", organizata de deputatul Horia Cristian, membru in Comisia de sanatate, care a evidentiat faptul ca populatia este total nepregatita pentru a accepta sa-si doneze organele dupa moarte, in timp ce majoritatea chirurgilor asteapta cu nerabdare votarea legii prin care oricarui individ aflat in moarte cerebrala si care nu a semnat, in prealabil, un document notarial prin care sa-si exprime refuzul, i se pot preleva organele pentru transplant.
Prof. dr. Viorel Bucuras a declarat, pentru AGERPRES, ca pe lista de asteptare sunt peste 2.500 de pacienti in toata tara, pentru care unica speranta este transplantul unui organ.
"Nu ii macelarim pe decedati, prin prelevare, doar ca decedatul va avea o incizie mediana pe corp. As vrea sa vad inversat raportul dintre donatorii vii si cei aflati in moarte cerebrala. In prezent, operam mai mult cu cate un organ-pereche (rinichi, ochi, celule osoase), prelevat de la persoane vii, de obicei, de la rude. Dar
problema cea mai mare este cu organele unice (inima, ficat) pe care nu le poti lua de la un om viu. De la un singur donator aflat in moarte cerebrala se pot preleva sapte organe plus tesuturi,  cu care putem salva tot atatea vieti", a spus Bucuras.
Bucuras spune ca momentul declararii pacientului ca fiind irecuperabil este decis de o echipa formata din patru medici primari: doi anestezisti, un neurochirurg  si un neurolog, plus un medic legist, daca este cazul.

 


Sursa: Agerpres, 12-05-2009, Vizualizari 608
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.