Prelungirea prospețimii laptelui cu o nouă tehnică de pasteurizare

Autor:

Prelungirea prospețimii laptelui cu o nouă tehnică de pasteurizare
Cercetătorii din Indiana și Tennessee au descoperit o nouă tehnică care poate menține laptele proaspăt până la 9 săptămâni. Pe lângă procesul normal de pasteurizare, tehnica presupune creșterea temperaturii laptelui pentru o secundă, care păstrează laptele proaspăt cu 7 săptămâni mai mult decât laptele pasteurizat refrigerat. Tehnica elimină peste 99% dintre bacteriile rămase după pasteurizare. Bacteriile rămase în procent de 1% vor avea nevoie de mult mai mult timp de multiplicare pentru a ajunge la un nivel care să afecteze calitatea laptelui.

Pasteurizarea a fost descoperită de către chimistul francez Louis Pasteur și constă în încălzirea laptelui până la un punct la care bacteriile patogene sunt distruse. Păstrarea laptelui la frigider oprește temporar dezvoltarea bacteriilor nedistruse în urma pasteurizării, dar la un moment dat laptele se strică. Totuși, datorită noii tehnici care crește temperatura peste cea de pasteurizare, laptele se va menține proaspăt mai mult timp.

Tehnica constă în punerea câtorva picături de lapte pasteurizat într-o cameră presurizată și încălzită pentru a crește foarte repede temperatura lichidului cu 10 grade Celsius urmată de scăderea acesteia. Metoda se numește pasteurizare LTSA (temperatură scăzută pentru un timp scurt) și necesită același nivel de căldură ca și procedeul standard de pasteurizare, prin urmare nu are un consum energetic adițional. Laptele rezultat își menține prospețimea pentru mai mult timp, fiind aproape lipsit de bacterii. Culoarea, aroma și gustul sunt aceleași cu ale laptelui pasteurizat, iar consumatorii nici nu sesizează diferența. De asemenea, el ar putea fi transportat pe distanțe mai lungi fără să se strice și ar reduce din cheltuielile inutile cauzate de risipă.

Tehnica trebuie perfecționată și nu se cunoaște deocamdată momentul lansării pe piață. Cercetătorii doresc să aplice tehnica și pe laptele nepasteurizat, crud.

Descoperirea a fost publicată în SpringerPlus.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 03-08-2016 | creare: 03-08-2016 | Vizite: 411
Bibliografie
Scientists have created milk that lasts for 9 weeks without going off , link: http://www.sciencealert.com/scientists-have-developed-long-lasting-milk-that-lasts-for-9-weeks-without-going-off
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK