Premiera medicala nationala la Institutul de Pneumologie Marius Nasta

Data publicării: 08-01-2010

O interventie chirurgicala a fost efectuata in premiera in Romania, la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti.
Dr. Cristian Paleru, medic chirurg in cadrul institutului, a realizat intreruperea legaturii dintre plaman si caile respiratorii la un tanar de 19 ani, folosind o metoda inovatoare, evitand astfel o infectie generalizata in organism.
Pacientul a fost internat la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" cu o infectie pulmonara care i-a compromis plamanul stang, suferind si o complicatie de pleurezie interna (inflamarea pleurei, stratul de tesut subtire al plamanului), care a fost drenata in Prahova, si apoi la institut, fara rezultate pozitive.
Tanarul a fost tratat la Institutul de Pneumologie din Bucuresti timp de doua saptamani, prin repetate spalaturi pleurale pe dren si apoi prin cavitatea toracica. Dupa aceasta perioada, medicii institutului au decis indepartarea plamanului stang distrus, printr-o procedura inovatoare. Daca in mod traditional aceasta interventie se efectua printre doua coaste laterale, indepartandu-se mai intai legatura dintre plaman si cord, iar apoi cea dintre plaman si caile respiratorii, acum s-a procedat invers, deoarece plamanul stang era infectat.
Noutatea procedurii consta in aceasta inversare a etapelor interventiei chirurgicale, scopul fiind acela de a nu permite o infectare a intregului organism.
"Acest procedeu poarta denumirea de inchidere a bronhiei primitive stangi transcervical cu staplare mecanica (procedeu Azorin) in spectrul tratamentului plamanului distrus infectios. Mai exact, se realizeaza o incizie la nivelul gatului, dupa care se introduce pe deasupra traheei un aparat de staplaj (de inchidere si sutura mecanica), cu care se abordeaza direct bronhia principala stanga, suturand sectiunea", a explicat dr. Cristian Paleru. Interventia, realizata cu succes, a durat 45 de minute si a fost efectuata sub anestezie generala, cu intubatie simpla.
Indepartarea plamanului nu va avea consecinte negative asupra bunei functionari a organismului pacientului pe viitor."Peste zece zile, pacientul va reveni la spital pentru efectuarea urmatoarei operatii, cand se va putea indeparta plamanul intr-un mediu aseptic, separandu-se de inima", a declarat pentru AGERPRES dr. Cristian Paleru.Acesta a adaugat ca astfel de interventii au mai fost efectuate in Franta, Germania si acum in Romania. Costul unei astfel de interventii in strainatate variaza intre 30.000 si 50.000 de euro.
Sursa: Agerpres, 08-01-2010, Vizualizari 894
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.