Presedintele CNAS - sesizat in cazul copilului de la Bistrita

Data publicării: 25-08-2008

Presedintele Colegiului National al Asistentilor Sociali (CNAS) din Romania, Florian Valeriu Salajeanu, a fost sesizat cu privire la o posibila culpa profesionala a asistentilor sociali implicati in plasamentului copilului ucis la Bistrita, a anuntat, luni, CNAS, printr-un comunicat de presa.
Sesizarea a venit in urma evaluarii initiale realizate de catre reprezentantii Colegiului National al Asistentilor Sociali la Bistrita-Nasaud, sambata, 23 august, dupa ce anterior, un copil de patru ani a fost gasit mort, intr-un apartament din Bistrita, unde locuia impreuna cu asistenta maternala care il primise in plasament. Dupa efectuarea necropsiei, medicii legisti au stabilit ca baiatul fusese supus la rele tratamente de-a lungul timpului iar moartea sa a survenit in urma unei asfixii mecanice cu resturi de mancare.
"Indiferent de cercetarile care vor avea loc si indiferent de autoritatea care le va dispune, aplicarea oricarei sanctiuni nu este posibila inainte de constatarea de catre autoritatea competenta, in speta de catre Colegiul National al Asistentilor Sociali, a culpei profesionale si aplicarea de catre acesta a unei sanctiuni disciplinare", se arata in comunicatul CNAS.
Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania mentioneaza ca, pana in prezent, avand in vedere situatia dramatica a sistemului de asistenta sociala din Romania si resursele umane angrenate in sistem, "nu exista probe care sa faca posibila tragerea unor concluzii pertinente privind activitatea asistentilor sociali implicati si ca orice speculatie este menita a denatura situatia reala si responsabilitatea celor implicati".
Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania isi exprima regretul cu privire la decesul copilului aflat in plasament la un asistent maternal in judetul Bistrita-Nasaud.
Asistentii sociali implicati in acest caz isi exercita profesia urmarind respectarea legislatiei in domeniul protectiei copilului si a normelor deontologice privind exercitarea profesiei de asistent social, prevede un comunicat al Colegiului din 23 august.
Conform unui ordin din 2003 aprobat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) pentru fiecare copil plasat la un asistent maternal trebuie desemnat un asistent social, numarul copiilor monitorizati de un asistent social fiind de maxim 25, iar monitorizarea asistentului maternal este realizata de catre un asistent social, in acest caz normativul fiind de 30 de asistenti maternali pentru fiecare asistent social.
La Bistrita Nasaud sunt patru asistenti sociali, 270 de copii, 175 de asistenti maternali, si exista un raport de aproximativ 67 de copii pentru fiecare asistent social, la care se adauga aproximativ 43 de asistenti maternali, precizeaza Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania.
Institutia a afirmat ca a sesizat Guvernul Romaniei si celelalte autoritati competente privind situatia grava in care se afla sistemul national de asistenta sociala.
Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania considera ca ANPDC trebuia sa intervina de mult timp in aceste situatii pentru a raspunde problemelor din sistem, problema identificata la Bistrita-Nasaud nefiind un caz unic.
Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania este de parere ca "lipsa personalului de specialitate este o problema nationala care nu se afla in obiectivele niciunei guvernari" si ca, "prin masurile aprobate, autoritatile competente doresc deprofesionalizarea sistemului national de asistenta sociala, incadrand persoane fara competente".
Potrivit Codului deontologic al profesiei de asistent social, cercetarea disciplinara este o cercetare profesionala, similara si altor profesii reglementate, cum ar fi de exemplu cea de medic, realizata in scopul analizarii si solutionarii actelor de sesizare privind incalcarea de catre asistentii sociali a normelor deontologice ale exercitarii profesiei si constatarii culpei profesionale.
Colegiul National al Asistentilor Sociali este singura autoritate romana competenta in monitorizarea respectarii Codului deontologic, a reglementarilor si normelor de catre asistentii sociali, indiferent de locul de munca, avand competenta unica in aplicarea de sanctiuni disciplinare, prevede Legea nr. 466/2004 privind statutul asistentului social.
Sursa: Agerpres, 25-08-2008, Vizualizari 424
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.