Prevenţia în sănătate şi beneficiile suplimentelor alimentare - subliniate de participanţii la Conferinţa "Prevenţie 360Ž + 5"
Data publicării: 24-02-2017
Conferinţa pune accentul pe dovezile ştiinţifice în sprijinul utilităţii suplimentelor nutritive şi vitaminice, precum şi a produselor fitoterapeutice pentru creşterea speranţei de viaţă. Potrivit celor mai recente sondaje în domeniu, foarte multe persoane apelează la auto-medicaţie, cheltuind sume mari de bani, la recomandarea apropiaţilor, sau pe baza mesajelor publicitare transmise pe canalele mass-media, fără să aibă şi o recomandare medicală sau farmaceutică avizată.
Educarea publicului cu privire la importanţa prevenţiei pentru îmbunătăţirea stării de sănătate pe termen lung a fost subliniată, în deschiderea Conferinţei, de către directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale - RASCI, Diana Mereu, care a semnalat faptul că sistemul românesc de sănătate se bazează mai mult pe tratament decât pe prevenţie.
Potrivit acesteia, este nevoie de programe de prevenţie pe termen lung, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, fapt ce ar putea contribui şi la diminuarea presiunii exercitate asupra sistemului de sănătate prin numărul mare de pacienţi. Totodată, ea a accentuat importanţa unei informări corecte şi a unei responsabilizări a consumatorilor referitor la produsele care se eliberează fără prescripţie medicală, deoarece acestea necesită totuşi sfatul farmacistului sau al medicului.
Lucrările conferinţei au debutat cu o prezentare pe tema importanţei nutriţionale a acizilor graşi, făcută de către preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuleasa, care a vorbit despre faptul că în ultima perioadă s-a pus tot mai mult accentul pe nutriţie, în contextul capacităţii alimentelor de a acţiona asupra genelor.
Acesta a remarcat, printre altele, că există în plan nutriţional o tendinţă generală de reducere a consumului de grăsimi în alimentaţie şi a atras atenţia că totuşi ele trebuie să asigure 30% - 35% din aportul energetic total.
Alte teme de discuţie în cadrul conferinţei se referă la: comunicare, prevenţie şi educaţie în vederea utilizării medicamentelor fără prescripţie şi a suplimentelor alimentare; tulburările idiopatice şi stresul; medicaţia primară în prevenţia cardiovasculară; necesitatea suplimentelor nutritive prin prisma terapiei genice; importanţa consilierii psihologice în asistarea pacientului oncologic; prevenţia diabetului zaharat tip 2 etc.
Conferinţa "Prevenţie 360Ž + 5", organizată de Salus Media, împreună cu Colegiul Farmaciştilor din România şi Colegiul Medicilor din România, este împărţită în două sesiuni, una dedicată segmentului farmaceutic, iar cea de-a doua adresându-se segmentului medical.
La eveniment, care se desfăşoară în perioada 23-24 februarie, participă reprezentanţi ai facultăţilor şi asociaţiilor medicale şi farmaceutice, ai industriei suplimentelor alimentare şi vitaminice, ai autorităţilor din sănătate, medici, farmacişti, nutriţionişti, asistenţi medicali şi de farmacie, precum şi alţi profesionişti din sistemul medical, care fac recomandări nutriţionale sau administrează utilizarea de suplimente alimentare, vitamine şi produse fitoterapeutice.
Sursa: Agerpres,
24-02-2017, Vizualizari 180