Prezenţa câinilor în pat poate afecta calitatea somnului proprietarilor lor (studiu)

Data publicarii: 27-09-2017

Mulţi dintre proprietarii de câini au păreri împărţite când vine vorba despre dormitul alături de prietenii lor necuvântători. Unii dintre ei consideră acest obicei reconfortant şi liniştitor, în timp ce pentru ceilalţi prioritatea este păstrarea dormitorului curat, fără păr de animale. Un studiu publicat în ediţia din septembrie a ''Mayo Clinic Proceedings'' a descoperit că locul pe care îl ocupă câinele în dormitor - fie în pat, fie pe podeaua camerei de dormit - poate influenţa atât calitatea somnului stăpânului său cât şi sănătatea, informează luni Medical Daily.

Echipa de cercetători alcătuită din specialişti în pneumologie, statisticieni şi psihologi de la Mayo Clinic, a studiat 40 de adulţi sănătoşi, care nu sufereau de tulburări ale somnului şi care au împărţit acelaşi dormitor cu câinii lor.

Participanţii au fost evaluaţi timp de cinci luni, iar timp de şapte nopţi atât ei cât şi câinii lor au purtat dispozitive de monitorizare a activităţii, ce au înregistrat obiceiurile de somn ale acestora.

În cazul subiecţilor umani, dormitul alături de câini a determinat trezirea de mai multe ori în timpul nopţii; însă, pentru subiecţii canini acest obicei a îmbunătăţit calitatea somnului.

Oamenii de ştiinţă au analizat mai întâi eficienţa somnului, adică procentul de timp petrecut dormind. Proprietarii câinilor care dormeau în aceeaşi cameră cu aceştia însă nu îi lăsau în pat au avut un nivel al eficienţei somnului de 83%, iar cei care împărţeau patul cu animalele de companie au avut o rata de eficienţă a somnului de 80%. Niciunul dintre aceste niveluri nu este alarmant - 80% este considerat un nivel satisfăcător, 85-89% este considerat normal, iar peste 90% este foarte eficient.

O analiză mai aprofundată a rezultatelor a relevat, însă, unele probleme apărute în urma prezenţei câinilor în pat. Acest obicei i-a determinat pe stăpânii lor să se trezească de mai multe ori în timpul nopţii în comparaţie cu semenii lor care îşi ţineau patrupedele la distanţă. Studii anterioare au demonstrat că somnul fragmentat poate avea efecte negative asupra stării de dispoziţie, a nivelului de atenţie şi a capacităţilor cognitive, precizează sursa citată.

Lois Krahn, autoarea studiului şi specialistă în medicina somnului în cadrul Mayo Clinic, a subliniat în concluziile cercetării publicată alături de colegii săi că prezenţa animalelor de companie în dormitor nu perturbă perioada de odihnă a stăpânilor atât timp cât acestea nu dorm în pat.

''Oamenii cu un singur câine în dormitor au avut un somn eficient; însă, poziţia câinelui în/lângă pat a făcut diferenţa'', se notează în studiu.
Sursa: Agerpres, 27-09-2017, Vizualizari 59
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK