Prieteniile apropiate sunt de ajutor în păstrarea agilității creierului

©

Autor:

Prieteniile apropiate sunt de ajutor în păstrarea agilității creierului
Potrivit unui nou studiu de la Northwestern Medicine, prieteniile marcate de încredere, pozitivism și căldură umană ar putea fi cheia încetinirii declinului cognitiv.

Cercetătorii au supranumit „SuperAgers” persoanele peste 80 de ani care au memoria și abilitățile cognitive ale celor de 50 sau 60 de ani. Acești vârstnici au raportat a avea relații sociale mai împlinite și de o calitate mai ridicată față de semenii lor de aceeași vârstă, dar cu abilități cognitive obișnuite.

În studiile anterioare, cercetătorii de la Cognitive Neurology and Alzheimer's Disease Center (CNADC) aparținând Northwestern University Feinberg School of Medicine s-au axat pe diferențele biologice dintre „SuperAgers” și persoanele de aceeași vârstă, obișnuite, descoperind că „SuperAgers” au un cortex mai mare.

„Nu trebuie să fiți chiar sufletul petrecerilor, însă studiul nostru sprijină teoria conform căreia relațiile sociale solide sunt asociate cu încetinirea declinului cognitiv”, a declarat Emily Rogalski, autoarea studiului.

Participanții la studiu au completat un chestionar ce analizează șase aspecte ale binestării psihice: autonomia, relațiile pozitive cu ceilalți, stăpânirea mediului, dezvoltarea personală, scopul în viață și autoacceptarea. Vârstnicii SuperAgers au avut un scor mult mai mare la relațiile pozitive cu ceilalți.

Alte studii au arătat că există un declin în relațiile sociale la persoanele cu Alzheimer și declin cognitiv ușor, iar literatura de specialitate raportează o asociere între binestarea psihologică și reducerea riscului de a dezvolta demență Alzheimer.

„Nu putem spune pur și simplu că dacă ai relații sociale excelente nu vei face Alzheimer. Însă, dacă te interesează o listă cu lucrurile bune pe care le poți face pentru sănătatea ta, atunci poți adăuga și păstrarea unor bune legături sociale alături de dietă și renunțarea la fumat”, a adăugat Emily Rogalski.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 16-07-2019 | creare: 08-11-2017 | Vizite: 988
Bibliografie
Maintaining positive friendships may be key to slower memory decline, link: https://www.news-medical.net/news/20171102/Maintaining-positive-friendships-may-be-key-to-slower-memory-decline.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum